Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

App: Whatsapp of Telegram?

App: Whatsapp of Telegram?

Door Joca

Paniek! Facebook nam Whatsapp over voor een miljardenbedrag en het internet stroomde over van bezorgde berichten. Komen er advertenties tussen de berichten? Gaat Mark Zuckerberg mij bellen nu hij alle nummers heeft? Deze ophef levert ook wat goeds op. Er is eindelijk wat aandacht voor Whatsapp-alternatieven, zoals het razendsnel groeiende Telegram.

Snapchat, Draw Something of Quiz Battle alweer zatElke twee weken zoeken onze bloggers een nieuwe app uit die helemaal hot is in de pauze óf dat best wel eens heel snel zou kunnen worden. Pak je smartphone er maar vast bij!

Allereerst: advertenties tussen Whatsapp-berichten zijn onzin en Zuckerberg gaat je echt niet stalken. Het enige wat sinds de overname is veranderd, is het saldo op de bankrekening van Whatsapp-maker Jan Koum. Voor de rest blijft alles bij het oude. Ook de irritante dingetjes van Whatsapp zijn gebleven, bijvoorbeeld de soms ietwat 'houtje-touwtje' beveiliging en berichten die enorm langzaam verstuurd worden als je geen perfect internetsignaal hebt.

Secret chats

Telegram heeft een enorme boost gekregen door de overnamepaniek. De app deed het al goed in Zuid-Amerika, maar begint nu wereldwijd door te breken. Waarom? Het vaakst wordt de betere beveiliging genoemd. Zo kun je secret chats aanmaken die extra beveiligd zijn en kun je, net zoals bij de app Snapchat berichtjes sturen die zichzelf verwijderen. Dat betekent niet automatisch dat de app je privacy 100% garandeert. Veiligheidsexperts hebben aardig wat kritiek op de app, maar het is sowieso veiliger dan sms'en.

Verder is Telegram vooral een kloon van het vertrouwde Whatsapp, maar dan wel met een paar verbeteringen: berichtjes komen supersnel aan, ook als je een dramatisch bereik hebt. Filmpjes versturen kan zonder dat idioot korte tijdslimiet. Ook kun je berichtjes versturen vanaf je computer met Telegram. Iets wat je met Whatsapp dus niet kan. 

De app is gratis en er komen ook geen advertenties in beeld. De makers houden nu alles draaiende dankzij een donatie van een Russische miljonair. Als dat geld opraakt, kunnen gebruikers geld doneren. Ik vraag mij echter af of mensen dat zullen doen en niet overstappen naar een andere gratis app.

Kekke stickers

Door het succes van Telegram komen ook andere chatapps op. Zo is er Line, dat nu vooral populair is in Azië. Deze app kent als onderscheidende punten stickers (gigantische emoticons) en je kan er ook gratis mee bellen. Whatsapp zegt het bellen later dit jaar ook in te voeren. De app Line verdient geld met de verkoop van extra stickers. Dan bestaat er ook nog Threema, een app die juist alles inzet op veiligheid en je berichtjes versleuteld bewaart op servers in het privacy-vriendelijke Zwitserland. Daar betaal je wel €1,60 voor.

Vergeleken met bovenstaande apps stond Whatsapp de afgelopen jaren stil. Dat is niet direct een reden om te switchen, maar het loont wel om eens rond te kijken. Er zijn apps die beter beveiligd zijn, of ergens anders beter in zijn dan Whatsapp. Het is maar net wat je zelf prettig vindt, of belangrijker: waar de rest van je vrienden zijn.

Telegram (gratis): iOS - Android 

Line (gratis, in-app aankopen): iOS - Android - Windows Phone - Blackberry

Threema (€1,60): iOS - Android

Gepubliceerd op 5 maart 2014
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

H.

H.

hoi

10 jaar geleden

H.

H.

ja ik ga mjn mening gefen, ik vind helemaal mooi

10 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.