Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Lokpubers niet meer ingezet

Lokpubers niet meer ingezet

Door Merel

Berichtten we vorige week nog over de lokpubers die in Utrecht controleerden of cafés zich wel aan de nieuwe alcoholwet hielden, dinsdag maakte de gemeente bekend dat ze de minderjarigen niet meer zullen inzetten. De uitgedeelde boete van 1300 euro wordt weer ingetrokken.

Deze zogenaamde lokpubers, meestal jongeren van zeventien jaar, werden cafés ingestuurd met de opdracht alcohol te bestellen. Zo kon de gemeente heel makkelijk controleren of de nieuwe alcoholwet goed nageleefd werd door caféhouders.

Uitlokking

Maar er zaten een aantal haken en ogen aan de aanpak, en er kwam veel kritiek op. De gemeente zou op deze manier namelijk criminaliteit uitlokken, iets wat officieel verboden is in Nederland. 

De VVD-fractie in Utrecht liet dan ook weten dat het bij nader inzien maar de vraag was of de manier van controleren juridisch wel stand kon houden.

Bovendien zijn de lokpubers zelf ook strafbaar als ze alcohol kopen of drinken. "We hebben er juristen naar laten kijken en het blijkt dat we minderjarigen niet mogen inzetten. Als ze alcohol kopen in cafés zijn ze zelf namelijk ook in overtreding. In feite vragen we mensen om iets te doen wat niet mag," laat een woordvoerder van de gemeente Utrecht aan de website Dichtbij weten.

Voor het kopen van alcohol in supermarkten geldt dat trouwens niet. Daar mag de gemeente dus wel op deze manier blijven controleren.

Boete

Een van de gecontroleerde cafés in Utrecht is Stairway to Heaven van Henk Westbroek. Daar gaf de barman twee zeventienjarige meisjes een glas wijn, wat een boete van 1300 euro opleverde. Dat bedrag is nu dus kwijtgescholden door de gemeente. 

"Iedereen hier is erg blij," laat Stairway-medewerker Julia Harris weten. "We hadden dit niet verwacht. We gingen er vanuit dat we het juridisch zouden moeten gaan aanvechten, en daar waren we ook al klaar voor."

Ze vindt het goed dat de lokpubers 'ontslagen' worden. "Het was gewoon helemaal onterecht. Het was uitlokken, die kinderen waren na 23:00 uur aan het werk; ik vind het schandalig."

Burgemeester

Komt er nu een extra groot feestje van de bespaarde 1300 euro? "Nee hoor, was het maar waar!" lacht Julia. "Dat zou leuk zijn. We zijn gewoon heel erg blij. En ik vind dat we een goeie burgemeester hebben."

Gepubliceerd op 22 januari 2014

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.