Lerarentekort door populariteit Duits

Lerarentekort door populariteit Duits

Door Joca

Is het opdreunen van Duitse naamvallen jouw nachtmerrie? Steeds meer scholieren dromen er juist van. De groeiende populariteit van het vak en het grote aantal docenten dat met pensioen gaat, zorgt wel voor een probleem: Er is een steeds groter tekort aan leraren Duits, zo meldt Trouw vandaag. 

Volgens Marrit van de Guchte, een docente Duits die promotieonderzoek naar het vak doet aan de Universiteit van Amsterdam, wordt het vak Duits op de middelbare school steeds populairder. Het aantal scholieren dat voor het vak kiest stijgt langzaam sinds de start van de economische crisis, zo laat ze weten in de krant.

Eerder dit jaar bleek uit onderzoek van Scholieren.com al dat het aantal vwo'ers dat het examen Duits maakte, was verdubbeld. Op de havo groeide het aantal echter nauwelijks.

Baankans

Een docente Duits van het Goethe Institut reageert verbaasd op het nieuws, aangezien zij het idee heeft dat het vak juist steeds minder populair wordt. Dat de crisis de reden is van de groeiende populariteit kan ze bijna niet geloven. "Er zijn niet veel 16-jarigen die een taal kiezen om in de verre toekomst hun baankans te vergroten. Wat meer invloed heeft, is hoe het vak wordt gegeven op scholen. Helaas is dat nog te vaak op een nare grammaticagerichte manier."

Ze ziet wel dat Duits steeds populairder wordt onder volwassenen. Zo groeit het aantal cursisten op het Goethe Institut. "Maar dat zijn geen scholieren, maar volwassenen die zelf geen Duits kozen op school en het nu toch nodig hebben," vertelt de docente.

Te weinig leraren

Het is mooi dat er meer scholieren zijn die het vak willen volgen, maar dan moeten er natuurlijk wel voldoende docenten zijn die het vak kunnen geven. En daar zit nu ook een probleem. Er is op dit moment namelijk al een tekort aan leraren Duits. Een grote groep gaat de komende jaren met pensioen, terwijl het aantal nieuwe docenten is achtergebleven. 

Door de grotere populariteit van Duits wordt verwacht dat het tekort nog verder zal stijgen. Scholen lossen dat probleem nu regelmatig op met onbevoegde docenten.

Minister Bussemaker van Onderwijs heeft 4 miljoen euro vrijgemaakt voor de lerarenopleidingen van Duits en andere talen. Universiteiten moeten met dit bedrag zorgen voor meer leraren, die beter les geven. Insiders vrezen echter dat dit bedrag veel te laag is om het tekort op te lossen.

Gepubliceerd op 22 januari 2014
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

R.

R.

Precies wat ik ook al jaren gezegd heb! Wat ik om me heen gezien en gehoord heb heeft dat idee alleen maar versterkt. In 6 jaar Atheneum heb ik behoorlijk wat docenten Duits zien komen en gaan. Dat geeft gelijk al de situatie aan die zich voordoet, scholieren schrikken van naamvallen en hebben er de pest aan omdat het best ingewikkeld is (of kan zijn). Op mijn school is net een leraar Duits met pensioen gegaan, wat een boeiende (soms wel een beetje vreemde) man was dat. Hij wist het altijd zo te vertellen dat leerlingen dingen direct onthouden...

10 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.