Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

'Wodka beter dan energiedrank'

'Wodka beter dan energiedrank'

Door Joca

Nu het alcoholverbod voor jongeren onder de 18 jaar een feit is, richten artsen en voedingsdeskundigen de pijlen op energiedrankjes. Het drinken ervan zou leiden tot slapeloosheid en hartritmestoornissen bij jongeren. Deskundigen pleiten voor maatregelen om dit te voorkomen.

Verschillende buitenlandse onderzoeken laten zien dat het oppeppende effect van de drankjes niet zonder risico's is. Na het drinken van een blikje begint het hart zich al sterker samen te trekken. Overmatig gebruik kan leiden tot hoofdpijn, onrust, hoge bloeddruk en zelfs hartritmestoornissen. 

Wodka

In de Telegraaf noemt voedingsdeskundige Rolien Scheepbouwer de energiedrankjes slechter dan pure wodka. Aan Scholieren.com legt ze dit nog eens uit: "Het is een vergelijking tussen twee kwaden. Wodka heeft één slechte stof: alcohol. Een energiedrankje daarentegen bevat tot wel 10 schadelijke stoffen, zoals caffeïne en taurine. Die stoffen versterken elkaar, en erger: de langetermijneffecten ervan op de gezondheid zijn nog onbekend."

Leeftijdsgrens

Cardioloog Leonart Hofstra stelt in Metro voor om de verkoop van energiedrank te verbieden voor jongeren onder de 16. Een Engelse supermarktketen heeft zo'n verbod al ingevoerd. Albert Heijn is niet van plan zo'n leeftijdsgrens in te voeren, vertelt woordvoerder Danja Hoogkamer: "We houden ons keurig aan de wet. Daarin is geen leeftijdgrens voor energiedrankjes opgenomen. Andere supermarkten hebben dezelfde aanpak op dit gebied."

Ook bij scholieren zijn de meningen over een verbod verdeeld. Uit onderzoek van EenVandaag bleek eind vorig jaar dat de ene helft van de jongeren voor een leeftijdsgrens is en de andere helft tegen.

Andere maatregelen zijn beter, volgens voedingsdeskundige Scheepbouwer: "Een verbod is geen wondermiddel. Ik denk dat veel voorlichting over de gevaren meer effect heeft. Ook is het goed om naar de fabrikanten te stappen. De samenstelling van de drankjes moet aangepast worden." 

Een eventueel verbod hoeft gelukkig niet te betekenen dat scholieren veranderen in slaapdronken zombies. Er zijn namelijk genoeg alternatieven, schreef oud-blogger Rutger in 2012 al eens.

Gepubliceerd op 15 januari 2014

REACTIES

S.

S.

Wat nou als je het beide drinkt? Dan ben je wel heel slecht bezig dus. :p

10 jaar geleden

G.

G.

dan ben je baas :p

10 jaar geleden

G.

G.

Endan het is gewoon lekker om te drinken ik drink het gewoon elke ochtend als ik uit bed kom want dan ben ik lekker gelijk wakker maar ik vind red bull echt smaakloos maar monster energy is echt heeerlijk vooral de shotjes

9 jaar geleden

G.

G.

dus lekker drinken gelijk lekker druk ik drink het ook meestal voor de gym want dan ben ik lekker fit en haal ik lekker hooge sijfers

9 jaar geleden

S.

S.

Ik vind dat spul mierzoet... :(

8 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.