Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Binnen drie maanden een goede studiekeuze

Binnen drie maanden een goede studiekeuze

Hidde

Starten met een vervolgstudie, maar binnen een jaar alweer stoppen. Het overkomt respectievelijk 17 en 8 procent van alle hbo- en universiteitsstudenten, volgens de laatste cijfers van het CBS.

En da's niet zo gek, volgens Loth van Veen, een van de initatiefneemsters van Intermijn. "In je examenjaar ben je zó gefocust op je examen, dat je nog niet vol aandacht en overgave kunt nadenken over de volgende stap." Loth zette samen met Annemieke Offerman Intermijn op, een traject dat je in je tussenjaar leert om bewuster een studiekeuze te maken.

Intensieve begeleiding

Loth en Annemieke waren docenten op een Utrechtse middelbare school en zagen vaak gebeuren dat leerlingen een verkeerde studiekeuze maakten. Veel leerlingen hebben moeite met het kiezen van een studie, of ze kwamen er binnen een jaar achter dat ze tóch de verkeerde studie hadden gekozen.

April vorig jaar besloten Loth en Annemieke daarom Intermijn te starten. Het traject duurt drie maanden, dus je kunt ook nog reizen of werken in je tussenjaar. In die drie maanden kom je erachter 'wat je echt wilt', door middel van intensieve begeleiding, workshops en meeloopdagen. Zo kun je, volgens Loth, na je tussenjaar wél de juiste studiekeuze maken.

Honderden keuzes

Maar waarom is de juiste studie kiezen dan zo moeilijk? Loth: "ik denk dat het moeilijk is om een realistisch beeld van een opleiding te krijgen door op een site te kijken, een boekje te lezen en een open dag te bezoeken." Daarnaast is het aanbod overweldigend: Nederland kent alleen al honderden HBO-studies. 

"Er zijn zoveel mogelijkheden. Wij zijn opgevoed met het idee dat de eerste keuze meteen de beste keuze moet zijn. Dat je moet doen wat je leuk vindt en meteen ontzettend gelukkig van je keuze moet worden. Dat is aan de ene kant heel mooi, maar aan de andere kant is die druk ook heel lastig," denkt Loth. "Voor een keuze moet je goed weten wie je bent en wat je kunt." En dat is waar Intermijn jongeren bij wil helpen.

24 februari

Want ondanks de begeleiding vanuit scholen zijn initiatieven als Intermijn en Breekjaar toch nodig: vorig jaar bleek al dat veel scholieren ontevreden zijn over de studiekeuzebegeleiding vanuit hun middelbare school. Op 24 februari beginnen circa 15 jongeren met het traject bij Intermijn, vooral jongeren die tussentijds gestopt zijn met hun studie. In september gaat de tweede lichting van start. 

Gepubliceerd op 1 maart 2016
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

H.

H.

Een goed initiatief, maar er wordt één grote fout: "In je examenjaar ben je zó gefocust op je examen, dat je nog niet vol aandacht en overgave kunt nadenken over de volgende stap."
Als je pas in je examenjaar begint met je studiekeuze, ben je sowieso al te laat begonnen. Je kunt beter als vanaf de 3de/4de klas (voor havo en vwo tenminste) beginnen, want in die periodes heb je ook profielkeuze, dus weten de leerlingen ongeveer welke richting ze op willen. Als je daarop voortborduurt, kunnen de leerlingen in de resterende 2/3 jaar een vervolgopleiding vinden waar ze direct mee tevreden mee zijn.

10 jaar geleden

H.

H.

'als' moet natuurlijk 'al' zijn.

10 jaar geleden

M.

M.

Klopt helemaal. Als je pas zo laat begint, heb je heel veel kans dat je bij een studie terecht komt die helemaal niet 'jouw' studie is.

10 jaar geleden

L.

L.


Bedankt voor jullie reacties! Het zou inderdaad fijn zijn als scholieren eerder in hun schoolloopbaan zich gaan oriënteren op een mogelijke studiekeuze. Echter in praktijk blijkt dat veel jongeren dit lastig vinden en scholen niet altijd voldoende begeleiden (http://1vjongerenpanel.eenvandaag.nl/uitslagen/42433/1_op_3_studenten_spijt_van_studiekeuze). Daarnaast zijn scholieren natuurlijk nog volop in ontwikkeling en ontdekken zij hun talenten en interesses ook in hogere klassen. Intermijn juist wil dìe jongeren die het nog niet weten daarom na de middelbare school de juiste begeleiding bieden om hier intensief mee aan de slag te gaan.

10 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.