Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Ik wil geen Super Mario zijn

Ik wil geen Super Mario zijn

Door Joca

Peuters roetsjen met veel kabaal tussen Campert en Mulisch. De bibliotheek is vernieuwd en nu staat er een gigantische glijbaan tussen de boeken. Dat vond de architect wel leuk. Ik wat minder. Ik zie namelijk een zorgelijke trend: ons leven verandert in één grote speeltuin.

Het blijft namelijk niet bij die glijbaan in de bieb. Ik zie overal serieuze zaken veranderen in stomme spelletjes. Bij het invullen van een saai formulier word ik aangemoedigd om het zo snel mogelijk te doen. Ik krijg namelijk extra punten als ik een toptijd scoor. Na een studiedag komen leraren met glimmende oogjes op school. Ze gaan geen les meer geven, maar 'kennisopbouw stimuleren' met serious games. Als ik thuis ben en Facebook open staat er een tellertje klaar. "Vul meer informatie over jezelf in Joca, haal de 100%!".

Nepspelletjes

Het opleuken van vaak saaie taken door ze te vermommen als spelletjes heeft zelfs een naam: gamification. Dat opleuken is tegelijk ook het grote probleem van de 'verspellisering' van het leven. Het zijn nepspelletjes die eigenlijk niet leuk zijn. Het leren van jaartallen wordt niet opeens topentertainment door het in een spelletjesvorm te gieten.

Nog een stapje erger zijn nepspelletjes die je aanmoedigen om domme dingen te doen. Het alleroudste voorbeeld daarvan is de spaaractie in de supermarkt. 34 zakken chips kopen doet niemand, tenzij je je flippoverzameling compleet kan maken en dus het spelletje kan winnen. Op internet gaat het nog veel verder. Geef info aan Facebook en je krijgt 100% van niets. Geef je locatie door aan Foursquare en je krijgt een virtuele badge van niets. Toch voel je stiekem wel dat je wat gewonnen hebt.

Verplicht meedoen

Maken die nepspelletjes het leven leuker, net zoals normale spelletjes? Ik denk het niet. Het probleem is namelijk dat je vaak verplicht mee moet doen aan dat gedoe. Op school is het onderdeel van de les. Op internet ontbreekt vaak de "verlos mij van die leukdoenerij"-knop. In het beste geval hoef je niet mee te doen, maar heb je nog steeds last van het spel. Zo hoef ik niet verplicht door een glijbaan de bibliotheek in. Maar mijn oren suizen van het geschreeuw van de peuters en ik krijg ongewenste vaderinstincten als ze beginnen met huilen. Een saai leven vol verveling is misschien niet prettig. Een leven vol verplichte stomme spelletjes lijkt mij geen verbetering.

Super Mario

Zijn er nog dingen serieus te nemen als alles verandert in een spel? Ik denk dat alles maar inwisselbaar wordt. We veranderen in Super Mario’s die van alles doen, als het maar punten oplevert. Frans leren doe je dan niet meer voor de taal, maar voor de punten. Als boodschappen doen meer punten oplevert, dan huppelen we naar dat nieuwe spelletje. Wat die punten en prijzen zijn weet niemand, maar het voelt goed om ze te scoren.

In de bibliotheek is de glijbaan ondertussen gesloten. De bezoekers waren het kabaal zat. De glijbaan is nu alleen nog geopend tijdens 't speelkwartier. Datzelfde zouden ze ook eens moeten doen met die nepspelletjes.

Welke blogs moet je zeker nog eens (her)lezen? Welke films mag je niet gemist hebben in 2013? Wat zijn de tien beste boeken van het jaar? Dit en nog véél meer lees je in ons Grote Scholieren.com Jaaroverzicht.

Gepubliceerd op 5 januari 2014

REACTIES

M.

M.

ik ben me ook al een tijdje af aan het vragen waarom tegenwoordig alles leuk moet zijn. voor kinderen moet alles zo leuk mogelijk gemaakt worden. zo heb je tegenwoordig dat programma squla met als slogan 'leuk leren'. waarom moet leren leuk zijn? vinden kinderen rekensommetjes echt leuker als dat op de pc mag? Omdat de getalletjes daar een leuk kleurtje hebben op een nog leukere achtergrond? wat mij betreft moeten kinderen ook leren dat er dingen in het leven zijn die ze niet leuk vinden, maar die gewoon moeten.
goed artikel dit!

10 jaar geleden

B.

B.

ik vond als klein kind het wel altijd geweldig om dingen ap de computer te mogen doen. maarja, toen kwamen de iPads en tablets en kon iedereen boven de 2 zo'n ding besturen. het is wel zo dat als je iets leuker maakt, kinderen er geïnteresseerder in worden en ze het eerder gaan doen - betere resultaten. en dat is wat ouders willen zien.

10 jaar geleden

S.

S.

Thanks for sharing nice information about games. I really appreciated your game information and i played lot of games.

10 jaar geleden

E.

E.

jongens ik ben het prikje hallotjes, ik ben minecraft verslaafd ik zou het leuk vinden als ze daar iets mee kunnen doen op school en dat je leert er van ook

9 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.