4 dingen die een brugklasser vet stoer vindt

Martijn

Ik kan het bijna niet geloven. Het is alweer 2019. Over een halfjaar is mijn leven als scholier ein-de-lijk voorbij. Ik denk steeds vaker terug aan de tijd dat ik als bruggertje voor het eerst de school binnenliep. Als brugklasser vind je sommige dingen vet stoer, terwijl ze juist tenenkrommend of gênant zijn. Doe je voordeel met mijn ervaringen en trap niet in de 'stoere brugklasser-val'.

Maar eerst...

Beste brugklasser, misschien ga je dit stukje lezen, en denk je: shit, dit gaat over mij! Wees dan niet bang dat wij bovenbouwers je zullen uitlachen om jouw smoezelige snorretje of je ongewone eetplek. Uitlachen is namelijk pesten, en dat is zóóó 'brugklas'.

1. De schooltasdrager

Ik leek er niet bij te horen. Op de eerste schooldag fietste ik gespannen naar school met mijn rugzak om mijn schouders, maar toen ik om mij heen keek bleek ik een uitzondering te zijn. Nagenoeg alle medebrugklassers hadden hun rugzak bovenop hun bagagedrager gemonteerd, zodat hun rug geen zware last hoefde te dragen. Wat hip, dacht ik toen nog. Ik was best jaloers op al die bofkonten.

Maar eigenlijk was ik mijn tijd gewoon ver vooruit. Geen enkele bovenbouwer heeft nu namelijk nog zo'n tassendrager. Het is ook een kansloos ding: je poezelige ruggetje kan toch wel een paar boeken dragen? Alhoewel, de eerste keer dat ik als brugklasser met een volle boekentas bukte, viel ik pardoes achterover. Spartelend als een schildpad die op zijn schild was gekieperd, lag ik op de grond.

Als je oud(er) en sterk(er) wordt, slaat de tassendrager nergens meer op. Het is net zoiets als het oranje vlaggetje op de fiets van een kleuter: aan het begin is het leuk, maar al heel snel kan het écht niet meer. Mijn tip: laat de tassendrager achter je. En nee, níet achter je op de bagagedrager!

2. Het vlas-snorretje

Het ultieme bewijs van mannelijkheid. Althans, dat dacht ik als brugger. Het moment dat je in de spiegel kijkt, iets donzigs waarneemt, je vingers naar je bovenlip brengt en het begin voelt van iets dat moet leiden tot een stijlvolle baard, is een mijlpaal. Dit moet de hele wereld zien! Scheren? Echt niet! Het gevolg hiervan was dat aan het eind van de eerste klas alle jongens rondliepen met een soort harige kiwi onder hun neus. Ergers in de tweede klas kwam dan het besef dat het kleine plukje haar helemaal niet tot een gesoigneerde baard zou leiden. Daarom ging het vlas-snorretje er uiteindelijk af. Had ik dat maar geweten in de brugklas...

3. Grondzitten

Het leven van een brugklasser kan zo simpel zijn. Het is pauze, je wilt zitten, maar alle stoelen zijn bezet: wat doe je dan? Op de grond zitten natuurlijk! Het zij op de grond in de aula, in het halletje bij de ingang of buiten op de stoeptegels. Dat anderen een grote kans lopen om hun nek te breken over jouw uitgestoken voeten, neem je voor lief. Dat je met je kont op een vloer gaat zitten waar honderden scholieren hebben gelopen met schoenen vol modder, kauwgom en hondenpoep? Boeien! 

4. Pesten

Ja, als er iets typisch brugklas is, dan is het pesten. Niet zo gek ook: tientallen kinderen uit de hele regio die elkaar niet kennen worden plompverloren in een klas gedumpt. Niemand heeft status aan het begin van de middelbareschoolcarrière.

De scholieren-apenrots is nog onbewoond, en iedereen doet zijn best om bovenaan te komen. Als dat betekent dat je een ander belachelijk moet maken of kleineren? Dan moet dat maar. Liever hij dan ik, toch? Maar wees gerust, na één à twee jaar is deze gekte gelukkig voorbij. Iedereen heeft zijn vriendengroep gevonden en bemoeit zich niet meer zo met de ander. Tuurlijk is het pesten niet helemaal over, maar zo erg als in de brugklas wordt het nooit meer.

 

Gepubliceerd op 1 januari 2019

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit blog. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.