Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Finnen bezorgd om onderwijs

Finnen bezorgd om onderwijs

Door Joca

Nederland verslaat Finland met wiskunde, zo bleek gisteren uit de nieuwe cijfers van het PISA-onderzoek naar de kwaliteit van het onderwijs wereldwijd. Terwijl Nederland blij is, maken de Belgen zich zorgen en zijn de Brazilianen hoopvol. En hoe reageren de Finnen zelf op de resultaten?

Bij het onderdeel wiskunde scoren Vlaamse scholieren beter dan de Nederlandse. Ook scoren de Vlamingen bij alle onderdelen gemiddeld beter dan hun collega's in de anderstalige delen van België.

Toch heerst er geen jubelstemming bij onze zuiderburen. Vergeleken met eerdere onderzoeken zit er een dalende lijn in de prestaties. Ook verschillen de resultaten van autochtone- en allochtone leerlingen nergens zoveel als in Vlaanderen. Volgens onderwijsminister Smet zijn hervormingen nodig om het niveau niet verder te laten zakken: "Ons onderwijs staat op een keerpunt. Of we gaan zo door en glijden de volgende jaren verder af op de ranking. Of we slaan een nieuwe weg in die alle leerlingen, van welke studierichting of achtergrond ook, maximaal uitdaagt". 

Finland

Het Finse onderwijs scoort nog altijd het hoogst van alle Europese landen. Wel zijn de resultaten voor leesvaardigheid, natuurwetenschappen en met name wiskunde slechter geworden. Vergeleken met 2003 lopen de Finnen wat betreft wiskundekennis een semester achter.

De Finse minister van Onderwijs heeft bezorgd gereageerd op het onderzoek. Ze wil samen met politici, leraren en scholieren het onderwijs veranderen om zo de resultaten te verbeteren.

Zuid-Korea

Get Adobe Flash player

Samen met scholieren uit landen als Japan en Singapore scoren de Koreanen al jaren erg hoog. Dat komt onder andere omdat leerlingen in Korea bijzonder lange lesdagen maken. Ondanks de goede resultaten moet het onderwijs wel anders, zegt de minister van Onderwijs: "De focus op hoge cijfers heeft gezorgd voor een hoop stress bij jongeren en volwassenen. Het is nu ons doel om iedereen gelukkiger te maken." 

Brazilië

Toch is er ook een land dat helemaal tevreden is met zijn onderwijssysteem. Volgens de Braziliaanse onderwijsminister zijn de onderzoeksresultaten namelijk "een grote overwinning voor ons onderwijs". De leerlingen uit Brazilië staan niet hoog op de lijst, maar de scores zijn de afgelopen jaren veel beter geworden.

Gepubliceerd op 4 december 2013
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.