Steeds minder criminele jongeren

Steeds minder criminele jongeren

Door Merel

Hoera! Tussen alle deprimerende berichten over alcoholische, verslaafde en schoolverlatende probleemjongeren is er nu ook goed nieuws: we worden minder crimineel met z'n allen. De helft minder, om precies te zijn.

De cijfers liegen er niet om: in 2007 stonden er nog ruim 15.500 minderjarigen voor de rechter, in de eerste tien maanden van 2013 waren dat er nog geen 6.000. En dat terwijl vóór 2007 het aantal strafzaken juist flink opliep, van 10.600 in 2001 naar de 15.500 in 2007.

Oorzaken

Linda Dubbelman, jeugdofficier, ziet verschillende mogelijke oorzaken voor de daling. "Overlastgevende jeugdgroepen zijn harder aangepakt en de politie krijgt steeds minder meldingen van 'hotspots' waar ze actief waren. Ook de daling van schooluitval zou een oorzaak kunnen zijn. Het is bekend dat een jongere die voortijdig de school verlaat, 2,5 keer meer kans heeft om in de criminaliteit te belanden."

Het Openbaar Ministerie werkt sinds 2012 bovendien met een nieuwe aanpak, waardoor kleine delicten niet per se tot een rechtszaak leiden, maar de dader in plaats daarvan een bepaalde straf 'aangeboden' krijgt. Als hij of zij die straf accepteert, komt de zaak niet meer voor de rechter.

Ook het 'preventiebeleid' van het OM zou het aantal rechtszaken verminderen: jongeren met ernstige gedragsproblemen worden de laatste jaren steeds vaker in een gesloten inrichting geplaatst.

Gamen

De aanpak van het OM lijkt dus een grote rol te spelen in de daling van jeugdcriminaliteit. Maar volgens Dubbelman kunnen er ook andere factoren meespelen. "Onderzoekers hebben wel eens geopperd dat jongeren minder op straat hangen en meer thuis achter de computer zitten." En de tijd die we besteden aan internetten en gamen zijn we in ieder geval niet bezig met de crimineel uit hangen. Zeg dat maar tegen je moeder als ze weer eens klaagt over je vierkante ogen.

Gepubliceerd op 2 december 2013

REACTIES

H.

H.

Tja, maar als je dan weer een middagje zit te gamen wordt er weer gezegd dat je verslaafd bent, of dat je agressief wordt van het spel...

10 jaar geleden

P.

P.

dat ligt er natuurlijk aan wat voor een spel je speelt want van een voetbal of race spel word je niet agressief denk ik

10 jaar geleden

H.

H.

Ik ken wel mensen die daar agressief van worden, hoor ;) Maar het ligt er inderdaad wel aan welk spel je speelt en hoe je daarop reageert.

10 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.