Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Studiekeuze op een lekker tempo

Studiekeuze op een lekker tempo

Door Joca

"Scheikunde doe ik dus nóóit meer, maar wat ik nu ga studeren weet ik niet", zegt een jongen. Het is vrijdagochtend en ik ben met 25 anderen bij What 2 Do After School: een tweedaagse studiekeuze experience die helpt bij het kiezen van een vervolgopleiding.

Want die keuze blijkt nog niet zo makkelijk. Ik ben zelf gestopt met mijn studie en ik heb geen flauw idee wat ik nu moet gaan doen. Speciaal voor mensen zoals ik bedachten Jaap en zijn studiegenoot Manus deze dag. Want het tweetal zag hoeveel mensen teleurgesteld stopten met hun studie vanwege een keuze met verkeerde verwachtingen. Zelf had Jaap ook moeite met het kiezen van een studie. "Via Oxford, Barcelona en een studie kunstgeschiedenis kwam ik uit bij rechten", vertelt hij.

Voor What 2 Do After School is met de ideeën van Jaap en Manus een programma gemaakt waarbij alles, maar dan ook alles, wat met studiekeuze te maken heeft aan bod komt.

In gesprek met een van de studiekeuzecoaches

Wie ben ik?

De dag begint met een workshop om te ontdekken wie je bent en wat je prettig vindt. Dat lijkt mij erg simpel, maar valt uiteindelijk tegen. Wat zegt het over mij dat ik graag Amy Winehouse luister en bij de schoolkrant zat? En hoe zet ik dit om in een studiekeuze?

Tussen het beantwoorden van de vragen door, bespreekt iedereen de antwoorden met iemand anders uit de groep. Zo spreek ik een meisje die een paar weken geleden nog meedeed met het jeugd-WK Judo, maar ook een jongen die geweldig kan vertellen over diepzeeduiken. Deze mensen zijn getalenteerd, maar tegelijkertijd zijn het ook mensen die nog niet weten wat ze gaan studeren. 

Speeddates

Later volgt er een rondje speeddaten met studenten. Met een kopje koffie in de hand komen er allerlei soorten studenten langs die ik uitgebreid kan ondervragen. Ze vertellen over hoe je een kamer scoort. Ook krijg ik nog de gouden tip om het eerste jaar met gemak te halen: gewoon naar al je colleges gaan en niet in bed blijven liggen. Genoeg praktische tips dus, maar bij het kiezen zelf kunnen de studenten mij niet helpen. Het maken van de juiste keuze vonden zij zelf ook erg moeilijk.

Ook kan ik studiekeuzebegeleiders van een aantal Nederlandse universiteiten aan de tand voelen. Die kunnen mij wel verder helpen bij mijn vraagstuk, blijkt later. Ik krijg een aantal studies te horen waar ik zelf nog nooit aan had gedacht.

Zo vertel ik een keuzecoach welke dingen ik leuk vind. De coach denkt even na en pakt een dikke gids met studies. "Heb je weleens gedacht aan Antropologie? Wat ook een leuke zou zijn: Krijgskunde. Daar al eens van gehoord?" Ik wil antwoorden dat ik niet zoveel met wapens heb, maar ze onderbreekt mij al. "Krijgskunde bestaat voor het grootste deel uit internationale politiek. Je kunt er veel meer mee worden dan soldaat!" 

Iedereen mag ervaringen van de dag tekenen en schrijven op dit bord.

Alles in één

Daarna is voor mij de dag voorbij. Zelf ben ik er niet meer bij, maar op de tweede dag volgt er nog een heel programma. Er zijn workshops over de manier van leren op het hbo en de universiteit, compleet met mini-colleges. Ook wordt er gesproken over de banen van de toekomst.

De onderdelen van What 2 Do After School zijn op zichzelf niet uniek. Op Open Dagen kun je bijvoorbeeld ook praten met studenten. Een studiekeuzebegeleider kun je zelf ook bellen. Wat ik zelf wel handig vind is dat alles wat met het kiesproces te maken heeft in één programma is gegoten. Ik kan lekker zitten en alles komt op een prettig tempo langs.

Maar helpt het bij het kiezen? Wat ik precies ga studeren weet ik nog steeds niet. Wel weet ik nu bij welke studies ik eens moet kijken. Dat is ook al winst.

Gepubliceerd op 16 december 2013
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

A.

A.

Kom Creative Writing doen op Artez!

10 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.