Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Digi-agent vindt Snapchat riskant

Digi-agent vindt Snapchat riskant

Door Joca

Apps zoals Snapchat zijn riskant vanwege de schijnveiligheid die ze geven. Daarom komt het ook regelmatig voor dat jongeren in de problemen komen met naaktfoto's op internet. Dat zegt Boudewijn Mayeur - internetexpert en digitale wijkagent bij de politie - in een interview met Scholieren.com.

Mayeur ziet hierin een zorgwekkende ontwikkeling. Volgens hem is er een stijging van het aantal zaken rondom sexting, het versturen van seksueel getinte foto's, video's en berichten. Het gebeurt regelmatig dat er pikante kiekjes uitlekken als bijvoorbeeld een relatie uitgaat en een ex-geliefde wraak neemt.

Maar waarom versturen jongeren dan naaktfoto's naar elkaar? "Uit mijn ervaring met dit soort zaken zie ik dat er sprake is van schijnveiligheid", antwoordt Mayeur. "Als je op een podium staat en iemand zegt dat je je broek uit moet doen, dan doe je dat natuurlijk niet! Hetzelfde doen vanuit je eigen slaapkamer voelt veiliger, zeker als het voor iemand is waar je verliefd op bent. Het is ook een stuk experimenteergedrag."

Snapchat

Het uitlekken van naaktfoto's voorkom je niet door een app als Snapchat te gebruiken, waarbij je foto's naar vrienden kunt sturen die na een paar seconden vanzelf van het scherm verdwijnen. "Die foto's zijn na vijf seconden echt niet weg", aldus Mayeur. "Er zijn erg veel manieren om die foto's op te slaan. Apps als deze zijn juist erg riskant vanwege de schijnveiligheid die ze geven."

Lekt een foto eenmaal uit, dan is het lastig om 'm weer van het internet te krijgen. "Voor het offline halen van bijvoorbeeld naaktfoto's moeten we samenwerken met websitebeheerders. We kunnen niet zomaar iets uit de lucht halen", legt Mayeur uit. De digitale wijkagent loopt daarbij ook wel eens tegen de beperkingen van de wet aan, die niet alle tools geeft voor onderzoek. Dat is wel een dilemma, vindt hij: "Als persoon vind ik privacy erg belangrijk. Als agent wil ik de slachtoffers zo goed mogelijk helpen."

Online pesten

Gelukkig zijn ander soort zaken soms gemakkelijk op te lossen. "Er was eens een meisje dat online gepest werd. Uiteindelijk hebben we de dader gevonden en hem aangesproken. Daarna hield het getreiter op. Je hoeft dus niet altijd met zwaar geschut te komen."

De problemen die langskomen maken het werk van een digitale wijkagent soms wel zwaar, geeft Mayeur toe. "Je wilt niet weten in wat voor beesten sommige mensen veranderen als ze zich anoniem wanen op internet. Maar het werken met jongeren maakt het ook heel erg leuk en uitdagend werk."

Internetplatformen

Omdat het leven van jongeren zich voor een groot deel online afspeelt, is Mayeur ook op allerhande internetplatformen actief. Zo twittert hij veel en is hij aanwezig op Habbo Hotel, zodat scholieren hem gemakkelijk kunnen benaderen.

Daarnaast chat de agent ook met de jeugd via Vraaghetdepolitie.nl. "Jongeren vinden het prettig dat je online relatief anoniem bij de politie terecht kan", zegt Mayeur. "Dat is hartstikke mooi! Door met jongeren te praten leren ze veel over de politie. Wij leren ook van veel van hen."

Heb jij ook een vraag aan Boudewijn Mayeur? Bijvoorbeeld over naaktfoto's op internet, Snapchat, cyberpesten? Op dinsdag 3 december van 16:00-17:00u kun je op Scholieren.com met hem chatten.

Gepubliceerd op 1 december 2013
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

S.

S.

Ik denk dat agent Mayeur gelijk heeft. Je hebt tegenwoordig als apps, waarbij je de snaps terug kunt bekijken. Zo vaak je maar wilt. Des te meer mensen het kunnen zien.

10 jaar geleden

P.

P.

of je maakt een screenshot

10 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.