Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Een hoer met ballen

Een hoer met ballen

Door Kim

Oud-voorzitter van de Vlaamse Scholierenkoepel Lyle Muns (19) heeft geen krantenwijk of vakkenvullersbijbaan. Hij verdient z'n geld door met oudere mannen naar bed te gaan. Een paar maanden geleden kwam hij 'uit de kast' en vertelde hij iedereen over zijn aparte baan. "Ik ben sekswerker, and I’m proud of it."

De vooroordelen waren niet van de lucht toen Lyle dapper zijn bijklussen onthulde op zijn blog ("ik ben wel trots op mijn lef") en die vervolgens breed werden uitgemeten in Belgische media en op internet. Lyle zou vast onder de plak zitten bij een pooier, diep in de schulden zitten en het IQ van een boskabouter hebben. Tot zover de clichés: Lyle doet dit vrijwillig, spaart zo voor verre reizen en als politiekfreak en gezien zijn werk voor de VSK (het LAKS van onze zuiderburen) is hij echt niet op zijn achterhoofd gevallen.

Homosites

Lyle was 16 toen hij op homosites belandde waar mannen geld aanboden in ruil voor voor seks. "Eerst dacht ik: ieuw, dat zou ik nooit doen!’’ Toch veranderde Lyle later van mening. In de twee jaar die volgden, leerde hij meer over seks, wilde hij vaker vrijen zonder relatie en werd hij daar opener over.  "Ik kreeg het ook druk met school, reizen en politiek werk. Ik had geen tijd meer om in de supermarkt te werken, maar wilde wel graag geld verdienen", vertelt de Belg nuchter.

Lyle dacht terug aan de oproepjes op internet, maar reageren durfde hij nog niet.  "Ik had veel vragen: krijg ik dan een soa? Wat doet het emotioneel met me? Ontvoert zo’n man me niet? Pas na een half jaar dacht ik: ik probeer het eens."

Ondanks zijn zenuwen beviel de eerste klus en smaakte die naar meer. Niet alleen dankzij de seks, maar ook vanwege de leuke gesprekken die hij naar eigen zeggen voert. "Bij elke afspraak is seks natuurlijk het belangrijkste, maar we kletsen ook veel. Vaak willen mannen hun verhaal kwijt." Veel klanten schakelen Lyle namelijk in omdat ze 'anders' zijn en op de gebruikelijke manier niemand aan de haak kunnen slaan. 

Taboe

"Ze hebben bijvoorbeeld een handicap, zijn bi maar met een vrouw getrouwd, of heel dik of lelijk", somt hij op. "Dat is op zich al vervelend, maar vervolgens is het óók nog een taboe om dan maar seks te hebben voor geld. Zo’n geheim maakt hen nóg ongelukkiger. De maatschappij zou daar volwassener mee om moeten gaan, vind ik."

Om die reden besloot hij zijn baantje niet langer geheim te houden. "Ik ben sowieso geen man van grote geheimen, maar zie ook niet in waarom sekswerk zo’n taboe is." Sinds begin 2013 werkt hij bijvoorbeeld voor Paul, een invalide zestiger met een spierziekte die vóór Lyle al tien jaar geen seks had gehad. "Wij hebben zoiets moois samen: ik kan iets voor betekenen en help hem graag. Wat is daar mis mee? Ik vind niet dat ik daarover zou moeten liegen."

Liever een leuke gast

Maar is het niet hypocriet dat Lyle geld vraagt voor iets waar hij plezier in heeft en wat verreweg de meeste mensen gratis geven? Hij vindt van niet. "Ik ga natuurlijk liever met een leuke gast van mijn eigen leeftijd naar bed, dan met een oud mannetje. Ik doe het nooit tegen mijn zin in, maar geld is soms wel een belangrijk motief." En seks is niet onlosmakelijk verbonden aan liefde, vindt hij.  "Maar seks met mijn vriend is natuurlijk wel de allermooiste ervaring." Vriendlief accepteerde vrij snel dat Lyle het bed ook met anderen deelt.

Inmiddels gaat Lyle zeker één keer per week op pad. Vaak staat hij binnen een paar uur weer buiten, maar soms blijft hij slapen of gaat hij een weekend weg met een klant. "Ik vind mezelf meer een escort dan een hoer. De meeste klanten willen niet alleen hun kwakje lozen, maar ook andere aandacht", roept hij iets te enthousiast door het stille café waar we elkaar spreken. De serveerster kijkt verschrikt op. Hoeveel hij verdient, mag ik niet van hem opschrijven. Anders dan in Nederland mogen Belgische prostitués namelijk niet legaal werken en Lyle wil problemen met de fiscus voorkomen. Maar geloof me: wat hij als vakkenvuller bij de Jumbo verdiende, verbleekt in vergelijking bij zijn huidige uurloon.

Niet voor iedereen

Lyle benadrukt dat hij zijn bijbaan écht niet zomaar iedereen aanraadt. "Je moet er echt sterk voor in je schoenen kunnen staan, grenzen kunnen trekken, goed geïnformeerd zijn over soa's… Ik zou iemand verdomd goed moeten leren kennen voordat ik kan adviseren of dit werk geschikt voor hem of haar is."

Gepubliceerd op 25 november 2013
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

M.

M.

"En seks is niet onlosmakelijk verbonden aan liefde, vindt hij." Seks hoort binnen het huwelijk. Seks is geen consumptieartikel. Geen grote lolly. Werkelijk, hoe kun je nu zo met seks omgaan? De immoraliteit neemt toe.

10 jaar geleden

Bram

Bram

Dat is een flinke stelling, maar kun je die ook beargumenteren? Iedereen mag het wat mij betreft voor zichzelf beslissen. Als iemand seks op deze manier wil gebruiken is dat in mijn ogen zijn goed recht.

10 jaar geleden

G.

G.

Je hebt helemaal gelijk. Het huwelijk is iets belangrijks, en seks heb je erbij om dat te bezegelen. Tegenwoordig scheidt iedereen van elkaar en ligt twee weken later alweer met een ander in bed (Of zelfs tijdens het huwelijk). Er is geen moraal meer. Ik ben het absoluut met je eens!

8 jaar geleden

J.

J.

barf, barf.
een vrouw alla, maar eeh een man, gadverdamme nee,
ik zou nooit naar een hoer gaan maar dit vindt ik echt nasty!!

10 jaar geleden

Mette

Mette

waarom vrouwen wel en mannen niet? Ik vind dat een beetje een on geëmancipeerde benadering.

9 jaar geleden

Justine

Justine

Wat een mooi interview en wat knap dat hij er zo open over durft te zijn!

10 jaar geleden

Renske

Renske



Met Justine eens: echt heel dapper!

10 jaar geleden

S.

S.

Het zou niets voor mij zijn, maar zolang hij geen problemen heeft met wat hij doet, moet hij het vooral doen. In dat geval is het een win-winsituatie.

10 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.