Gezocht: VWO'ers uit de 4e/5e met N&T of interesse in techniek. Doe mee aan een online community over een nieuwe studie en verdien een cadeaubon van 50 euro!

Meedoen

390.000 nieuwe hangjongeren

390.000 nieuwe hangjongeren

Door Pim

Ze kunnen straks nergens meer terecht: geen club, geen kroeg, geen carnavalstent die hun nog een biertje geeft. Soms mogen ze niet eens meer naar binnen. Op de bank bij pappie en mammie is geen optie. Er blijft geen andere hangplek over dan het vertrapte speeltuintje op de hoek van de straat.

Over een kleine groep hebben we het hier niet. Nee, driehonderdnegentigduizend jongeren tussen de zestien en achttien hebben vanaf één januari 2014 geen f*ck meer te doen. Want wat ga je doen als je nergens meer een druppel alcohol krijgt? Of gewoonweg niet meer binnenkomt, omdat veel kroegen en discotheken volgend jaar alleen nog open zijn voor bezoekers van 18 jaar en ouder?

Niet meer meedoen

Val je in deze leeftijdscategorie? Dan doe je vanaf januari gewoon niet meer mee. Jammer. Tijd om aan het idee te wennen krijgen we niet, want geleidelijk afgebouwd wordt er niet. En daar staan we dan in januari: nowhere to go.

Want er is geen enkele plaats te bedenken waar je het als net-niet-volwassene nog leuk kunt hebben vanaf 01-01. Liep je eerst nog vrolijk dat gezellige caféetje binnen voor een lekker biertje, nu wordt je vriendelijk verzocht een Fanta te bestellen of buiten de stoep te inspecteren.

Kratje achterop

Niemand maakt mij wijs dat iedereen die nu zestien is en op z'n tijd een biertje nuttigt met vrienden, nu opeens aan de cola gaat of gewoon maar thuis blijft op vrijdagavond. Ongetwijfeld zullen we onze oudere connecties aan het werk gaan zetten; kratje achterop en een parkje opzoeken.

Daar zit je dan in het gemeentelijk plantsoen. Er zijn geen andere mensen om naar te kijken en alleen de gebruikelijke vrienden om mee te praten. Wordt er door deze wetswijziging straks juist niet meer alcohol genuttigd? Zullen de drankspelletjes niet alleen maar toenemen? Een verboden biertje smaakt immers toch het lekkerst.

Hangjongeren

Bovendien zie ik de bui al hangen: na een paar biertjes gaat het geluidsniveau standaard een beetje omhoog. Geen probleem in een café, maar in de openbare ruimte wordt dat toch minder op prijs gesteld. Daarnaast wordt afval niet meer opgeruimd, want in het park zijn geen serveersters.

Ja hoor, de boze buurvrouw hangt al aan de lijn. "Rotkinderen, schorem, hangjongeren zijn het! Ze veroorzaken alleen maar overlast. Laat ze lekker ergens anders rotzooi gaan schoppen." Prima, noemt u de plaats?

Extra zuur

Natuurlijk is het ook voor de vijftienjarigen van nu flink balen. Het idee van feesten en drinken tot in de late uurtjes valt in duigen, maar tegelijkertijd hebben zij nog nooit van dit leven kunnen proeven. Zij weten dus nog niet beter dan dat er gechilled wordt op de bank met een glaasje fris.

Nee, als je nét wat ouder bent word je gewoon opeens op straat gezet. Dat gaat niet even over, dat blijft verneukt voelen en met een beetje pech blijft het twee jaar lang verneukt voelen. Dat is extra zuur.

De grote vraag, wie gaat er iets aan doen? Ontstaan er snel hippe hangplaatsen waar je terecht kunt voor een frisje uit de tap of rekt Fris z'n leeftijdsgrens wat op? Gezellig met z'n driehonderdnegentigduizenden schuifelen. Heb er nu al zin in.

Gepubliceerd op 17 december 2013
ADVERTENTIE
Ga jij de uitdaging aan?

Op EnergieGenie.nl vind je niet alleen maar informatie voor een werkstuk over duurzaamheid, maar ook 12 challenges om je steentje bij te dragen aan een beter klimaat. Douche jij komende week wat korter of daag je jezelf uit om een week vegetarisch te eten? Kom samen in actie!

Check alle challenges!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

H.

H.

Je kunt ook gewoon samen met wat vrienden thuiszitten met een biertje, dit hoeft echt niet per se buiten. En sowieso: zonder alcohol is het dus lang zo leuk niet? Dan gaat er toch echt iets verkeerd, geloof ik...

8 jaar geleden

A.

A.

Belgiƫ wel eens aan gedacht? gewoon naar toe met bus of trein.

8 jaar geleden

A.

A.

Leuk idee voor vakantie maar om nou elk weekend vier uur in de trein te zitten is nou ook niet bepaald mijn favoriete weekend activiteit...

8 jaar geleden

X.

X.

Binnen 1 mnd stoppen met roken ook :( Rook 1/2 - 1 pakje per dag.

8 jaar geleden

R.

R.

ben al 18 fuck de rest

8 jaar geleden

C.

C.

Oftewel, hiermee wordt bereikt dat de 14- en 15-jarigen moeilijker aan drank komen. Mooi toch?

8 jaar geleden

A.

A.

:')

8 jaar geleden

L.

L.

Waarom moet er altijd bier enz. op een feestje zijn?! Het maakt het er echt niet leuker of gezelliger op hoor!

8 jaar geleden

Bram

Bram

Ho ho ho wacht. Een feestje zonder alcohol kan heel gezellig zijn, zeker. Maar het kan een feestje er wel degelijk leuker en gezelliger op maken.

8 jaar geleden

Bram

Bram

Ho ho ho wacht. Een feestje zonder alcohol kan heel gezellig zijn, zeker. Maar het kan een feestje er wel degelijk leuker en gezelliger op maken.

8 jaar geleden

J.

J.

ik denk daar ook zo over@lansi

8 jaar geleden

A.

A.

Ik ben zelf 15 en mocht van mijn ouders op mijn 14e al wel is een biertje proberen maar dat heb ik niet gedaan niet met een bewuste reden. Al mijn vrienden drinken wel en vragen wel is of ik een biertje wil dan zeg ik bewust ''nee'' en zo wil ik het ook nog zo lang houden. Zonder biertje kan het voor mij ook gewoon gezellig zijn.

8 jaar geleden

A.

A.

Het probleem is inderdaad waar ga je heen en niet ik mag geen alcohol als je het echt wil kom je er echt wel aan kijk maar naar de 14 en 15 jarige.
Op een normale zaterdagavond mag je nergens meer in en om dan echt naar die 'fris' feesten waar alsnog alcohol is van de 12 jarige ukkies te gaan is ook niks.
Dus ja uit verveling ga je zeker op straat hangen en ja dan is het nog aanlokkelijker om wat alcohol er bij te nemen vooral uit protest.
Want waarom zou ik in mijn geval 10 maanden stoppen en dan weer vrolijk verder gaan de schade is er toch wel.

8 jaar geleden

H.

H.

jullie hoeven niet te vinden dat het alleen maar over alcohol gaat daar gaat het ook niet alleen maar om. jongeren willen ook wel is ergens zinnen en een biertje drinken, de jongeren van 16 vinden het vast niet zo erg die krijgen er een kick van om iemand bier bij de AH te laten halen en bij een parkje opdrinken. dit zijn puber tijden waar we het over hebben die willen alles proberen wat ze een kick geeft iets wat niet mag is veel leuker vind ik tenminste. ik ben het hier wel mee eens je drinkt geen biertje om stoer te doen maar om de kick te krijgen dat je iets doet wat niet mag en daar geniet je nog ook van terwijl je een lekker biertje in je hand hebt en met je beste vrienden hangt

8 jaar geleden