Door Scholieren.com te bezoeken geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Ben je onder de 16? Zorg dan dat je toestemming van je ouders hebt om onze site te bezoeken. Lees meer over je privacy (voor het laatst bijgewerkt op 25 mei 2018). Akkoord Instellingen aanpassen
Onderzoeksbureau Markteffect doet een landelijk onderzoek naar studiekeuze. Alle Nederlandse scholieren kunnen meedoen. Als je 'm invult, verdien je gegarandeerd 2 euro. Klik hier!

Draaistoelen en sambabeats

Draaistoelen en sambabeats
In mijn dromen deed ik mee, maar ik ben niet bepaald een zangtalent

Bijzondere coaches, talenten uit de armste sloppenwijken. Als je het mij vraagt is de Braziliaanse versie van The Voice of Holland een stuk leuker. Net zoals in Nederland zijn er ook "blinde" audities, coaches en battles. Toch zijn er een paar dingen anders, waardoor ik eindeloos naar de The Voice Brasil kan kijken.

Omdat mijn moeder graag bijhoudt wat er in haar thuisland gebeurt, kijken we elke zondag Braziliaanse televisie. En sinds ik daar The Voice Brasil heb ontdekt, wil ik geen aflevering meer missen.

Coaches met cowboyhoeden

In Nederland zijn te weinig BN'ers om alle juryplekken in talentenjachten op te vullen. Daardoor zie je Ali B. of Angela Groothuizen overal opduiken. Het is dan ook erg verfrissend om een jury te zien die bestaat uit Braziliaanse artiesten die ik totaal niet ken.

Ook de coaches wagen een dansje (Foto: TV Globo)

Er zit een grijze man tussen die luchtige sjaaltjes draagt. Volgens mijn moeder was hij vroeger een ruige rocker. Naast hem zit een coach die altijd een cowboyhoed en zonnebril draagt in de stikdonkere studio. De vrouw naast hem is vaak heel enthousiast en doet zwoele dansjes. De Braziliaanse versie van Nick of Simon kijkt ondertussen nors toe vanuit zijn draaistoel. 

Cultuurlesje

Het zijn niet alleen de coaches die het programma zo leuk maken. Bij het zien van de kandidaten krijg je ook aardig wat van de Braziliaanse cultuur mee. Voor sommigen is een deelname bijvoorbeeld een kans om uit de armoede te ontsnappen. Het programma liet een meisje zien die een ticket voor de audities kreeg. Ze huilde van blijdschap in het kleine huisje van baksteen en golfplaat waar ze woonde.   

Ook lijken de Brazilianen als Friezen zo trots op de provincie waar ze vandaan komen. Als een kandidaat uit de deelstaat Bahia komt, ontploft de studio van enthousiasme en springt een van de coaches op en neer van vreugde. Hij komt namelijk uit dezelfde streek.

Er zingen veel mensen bekende hits van artiesten als Bruno Mars en Rihanna, maar vaak worden er ook Braziliaanse liedjes gekozen. Zo betrad een kennis van mijn moeder met een accordeon het podium. Binnen 15 seconden was ze door naar de volgende ronde. 

De taal is voor mij niet eens zo'n groot probleem. Muziek kan iedereen begrijpen, zeggen de coaches in het programma keer op keer. Het helpt ook dat je bij elke aflevering steeds meer woordjes oppikt en de gesprekjes beter begrijpt.

Bij The Voice of Holland ben ik al lang afgehaakt, maar het Braziliaanse seizoen kijk ik dus zonder moeite af. Ik heb zelfs al een vervanger gevonden voor als de finale is geweest. Er komt namelijk een nieuw seizoen van Brazil's Got Talent aan! 

voeg reactie toe

8594

reacties

Denk dat je gelijk hebt. Want "TVOH: Nederland" is niet echt iets meer, veel mensen haken af. Ik denk dat het eens wat anders is om naar de Braziliaanse versie te gaan kijken. Vernieuwend en cultureel. Goed dat je deze blog geplaatst hebt!
door Sybren Zeilstra (reageren) op 9 december 2013 om 10:06