Thuisonderwijs: zegen of zonde?

Thuisonderwijs: zegen of zonde?

Het is een normale woensdag, maar wij zijn niet op school. We zitten op onze kamer een natuurkundeproefwerk te maken met een kopje thee erbij. Als we klaar zijn, gaan we Frans leren. Of misschien piano oefenen. Hangt ervan af waar we zin in hebben.

Rosamond en Anne-Sophie van Wingerden zijn 15 jaar, wonen momenteel in Londen en krijgen al vier jaar thuisonderwijs. In dit blog vertellen ze over hun ervaringen.

Wij zitten in de zesde klas en krijgen sinds de tweede thuisonderwijs. Dat begon toen we naar Frankrijk verhuisden. We spraken nog geen Frans, het ging goed in het Nederlandse systeem en daarom kozen we voor de Wereldschool. Van hen krijgen we gewone schoolboeken om uit te werken. Als we een vraag hebben of een toets moeten maken, nemen we per internet contact op met een docent. Voor sommige vakken hebben we een andere aanpak. Zo hebben we voor Latijn les via Skype en krijgen we Engels van onze moeder. 

School in je pyjama

Thuisonderwijs lijkt misschien vreemd voor iemand die dagelijks in de schoolbanken zit, maar voor ons werkt het heel goed. We maken elke week een planning, waarop staat wat we elke dag moeten doen. Als we langer of korter over een les doen dan gepland, is dat geen probleem. We hoeven ons immers niet aan een rooster te houden. Leren kun je net zo goed voor het ontbijt in je pyjama doen, of in de metro op weg naar een muziekles.

Natuurlijk is thuisonderwijs niet voor iedereen weggelegd. Je moet zelfstandiger zijn en meer verantwoordelijkheid nemen dan op een normale school, waar de docent zorgt dat je alles op het juiste moment af hebt. Als wij een achterstand oplopen, moeten we zelf weer op schema zien te komen.

Staatsexamens

Daarnaast staan de eindexamens niet op de toetsen-cd van de Wereldschool. Daarom halen we ons diploma via het staatsexamen. We maken in mei de normale CE's, maar in plaats van schoolexamens hebben we in juli voor elk vak een mondeling. Het leuke van thuisonderwijs is dat je de examens niet per se in één keer hoeft te maken. We hebben in de vierde al één examen gedaan en vorig jaar nog eens vier. Dit jaar hoeven we nog maar zes CE’s te maken: veel minder stress dus. 

Vooroordelen 

Vaak vragen mensen waar we op school zitten, of willen volwassenen weten waarom we onder schooltijd over straat lopen. Het antwoord "ik krijg thuisonderwijs" leidt meestal alleen tot meer vragen. "Worden jullie dan niet eenzaam?", "Is dat niet veel werk voor je moeder?" en "Dus je kunt zo laat uitslapen als je wilt?" zijn vaak voorkomende reacties. Veel mensen denken dat kinderen die thuisonderwijs krijgen de hele dag geïsoleerd thuis zitten en niets hoeven te leren waar ze geen zin in hebben.

Daar herkennen wij ons echter helemaal niet in. Hoezo, eenzaam? We hebben een grote groep vrienden van sport of van het koor. School is toch niet de enige plek waar je sociaal contact kunt hebben? Het is ook niet zo dat we zomaar vrij kunnen nemen. Je kunt er natuurlijk met de pet naar gooien en van september tot mei niks uitvoeren, maar dan val je wel lelijk door de mand op het examen. En als we niet op de les blijven letten, merkt onze moeder dat wel. In een klas van twee leerlingen valt het al snel op als er eentje zit te dagdromen. 

Politiek

In Nederland zie je niet veel thuisonderwijzers. Je mag pas thuisonderwijs geven als je vrijstelling van de leerplicht krijgt, en dat hebben minder dan 500 kinderen. En als het aan staatssecretaris Dekker ligt, wordt thuisonderwijs binnenkort zelfs illegaal. Wij hebben een brief aan de staatssecretaris geschreven, waarin we uitleggen dat thuisonderwijs voor sommige kinderen juist een hele goede optie is. Geïnteresseerd? Je kunt hier de petitie ondertekenen tegen het verbod.

Gepubliceerd op 12 november 2013
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.