Hoger salaris door goede leraar

Hoger salaris door goede leraar

Door Merel

Heb jij veel goeie leraren voor je neus staan? Dan heb je geluk. Niet alleen je schoolresultaten gaan daar namelijk door vooruit, maar je hele toekomst. Dat blijkt uit een artikel uit het Britse tijdschrift The Economist.

Een groep wetenschappers deed twintig jaar lang onderzoek op een Amerikaans schooldistrict, en verzamelde gegevens van meer dan 2,5 miljoen scholieren tussen de 8 en de 14 jaar.

Wat blijkt? Leerlingen die veel les hebben gehad van goede leraren gaan vaker naar de universiteit. En van alle leerlingen die naar de universiteit gaan, gaan degenen die goede leraren hebben gehad ook naar de meer prestigieuze scholen.

1,4 miljoen

Dat klinkt misschien nog vrij logisch, maar de gevolgen van een kwalitatief goede leraar strekken nog verder.  Zo komt naar voren dat het inkomen van deze groep na de schoolcarrière hoger is in vergelijking met leerlingen die niet zulke goede docenten voor de klas hebben gehad.

In totaal, berekenden de onderzoekers, zorgt een goede leraar ervoor dat het salaris gedurende het hele leven van de leerlingen in een van zijn klassen bij elkaar opgeteld 1,4 miljoen dollar (ruim 1 miljoen euro) hoger is dan van een klas van een minder goede collega. 

Tienerzwangerschappen

En blijkbaar doen goede leraren nog meer met ons: het aantal tienerzwangerschappen ligt ook lager bij leerlingen met goede docenten, terwijl het aantal dat geld gaat sparen voor zijn pensioen toeneemt.

Het onderzoek

De economen die deze resultaten berekenden moesten zichzelf natuurlijk eerst de cruciale vraag stellen: wanneer is iemand een goede leraar? Om die vraag te beantwoorden vergeleken ze twee dingen: de beoordeling van docenten door leerlingen, en de zogenaamde 'toegevoegde waarde' die een leraar een leerling meegaf.

Dat laatste is ietwat ingewikkeld, maar komt erop neer dat de onderzoekers de resultaten van leerlingen vóór en na het contact met de 'goede leraar' vergeleken, en daarbij rekening hielden met allerlei andere mogelijke factoren die daarop van invloed zouden kunnen zijn, zoals hun ouders, financiële situatie en culturele achtergrond. 

Moraal van het verhaal? De kwaliteit van een leraar blijkt maar weer eens van ontzettend groot belang te zijn. Het wordt tijd dat scholen dit ook gaan inzien, en dáárin gaan investeren, in plaats van alle smartboards en iPads...

Gepubliceerd op 22 oktober 2013

REACTIES

H.

H.

hhqggggd BT ZENNEJ

10 jaar geleden

A.

A.

wel normaal een piepo eten he?

10 jaar geleden

M.

M.

saaaaaaaii, dit boeit niemand

10 jaar geleden

C.

C.

Eigenlijk boeide het mij wel. Ben ik nu gek, of heb ik gewoon een goede leraar?

10 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.