'Playboylerares' moet blijven

'Playboylerares' moet blijven

Door Merel

Toegegeven, het is misschien niet de meest slimme actie: toen de Amerikaanse Cristy Deweese op 18-jarige leeftijd voor Playboy poseerde wist ze al dat ze 'dolgraag' lerares Spaans wilde worden. Maar dat de desbetreffende foto's 2,5 jaar later het einde van haar droombaan zouden betekenen, had ze niet voorzien.

Vorige week ontdekten Deweese's leerlingen de pikante kiekjes op het internet. Sindsdien hebben enkele ouders geklaagd bij de middelbare school waar ze lesgeeft. "Kunnen de 16- en 17-jarige jongens in haar klas nog naar haar kijken zonder haar naakt te zien?", vraagt één van hen zich af in de Dallas Morning News. Een andere ouder betwijfelt of de meisjes nog respect voor haar kunnen hebben. "Is ze nog wel een goed rolmodel voor ze?"

Cristy Deweese zegt inmiddels ontslagen te zijn. Een belachelijk besluit, als je het mij vraagt.

Goede lerares

Belachelijk om verschillende redenen. De eerste, en in mijn ogen belangrijkste overweging, is dat ze volgens haar studenten goed functioneerde: "Ze is echt een goede lerares. Ze geeft prima les en sprak nooit over haar fotosessie," vertelt leerling Zapora Long. 

In het huidige onderwijs, dat op heel wat gebieden flink te wensen overlaat, hebben we toch zeker wel wat beters te doen dan de paar goede leraren die er zijn te ontslaan vanwege een eerder gemaakte fout? Bovendien poseerde ze voor Playboy voor ze überhaupt aangesteld was op de betreffende school. Betekent dat dat ze nu nooit meer maatschappelijk verantwoord werk mag doen?

Rolmodel

Als je het al een fout kunt noemen. Er is immers niks crimineels aan poseren voor de Playboy. Dat vond de Onderwijsraad van Texas ook: "Haar activiteit was niet illegaal," vertelt woordvoerder Debbie Ratcliffe, "maar het roept wel ethische vragen op. Volgens de gedragscode voor onderwijzend personeel moet het gedrag van een onderwijzer getuigen van een 'goede moraal'". Het rolmodel-argument dus. 

Ik vind Cristy Deweese echter een perfect rolmodel. Ja, ze heeft sinds haar twaalfde modellenwerk gedaan en in haar studententijd wat bijverdiend door voor Playboy's camera te gaan staan. Maar ze heeft ook een college degree en draagt nu enthousiast haar steentje bij aan de maatschappij door kennis over te dragen aan jongeren. Daarmee haalt ze alle vooroordelen over Playboy-modellen in één klap onderuit, en laat ze zien dat je alle kanten op kunt in je leven, en het niet per se het één of het ander hoeft te zijn.

Exacte kopieën

Een soortgelijke situatie deed zich in 2005 voor in het Friese dorp Harkema. De basisschooljuf wiens pikante foto's in het blad Foxy verschenen zat toen een weekje thuis "zodat de gemoederen in het dorp wat tot bedaren konden komen." C'est ça.

Waarom meteen een ontslag? Misschien is de Amerikaanse preutsheid gewoon te verschillend van mijn persoonlijke naaktheid-tolerantie, maar ik kan niets anders dan denken: jongens, alle Playboy-lichamen zijn toch exacte kopieën van elkaar? Is dit nou werkelijk zo schokkend? De jeugd van tegenwoordig is echt wel wat gewend: in de huidige internetgeneratie worden er dagelijks ontelbare naakte vrouwen heen en weer gecommuniceerd via alle denkbare platformen en communicatiemiddelen.

Nee, echt handig is de situatie niet, zeker als lerares van leerlingen die slechts enkele jaren jonger zijn. Maar de ophef - en vooral de consequentie - is in mijn ogen erg disproportioneel.

Gepubliceerd op 17 oktober 2013
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

V.

V.

geil hoor, wil ook wel zo'n lerares

10 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.