Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Wat maakt een goeie leraar?

Wat maakt een goeie leraar?

Door Pim

We hebben allemaal wel zo'n leraar die eigenlijk geen standaard-leraar is: je hoeft geen moeite te doen om te luisteren, het lesuur vliegt voorbij en er is altijd tijd voor een cool verhaal. Op TEDxAmsterdamED, een hippe conferentie over onderwijs, spraken er afgelopen week minstens twee.

Wat vinden zij zelf dat een goeie leraar moet doen en laten? Docenten Claire de Pont, meester Bart en student Jaffar Al Aani over de vraag: wat maakt nou eigenlijk een goede leraar?

"Ik probeerde mens te zijn, geen leraar." Claire de Pont gaf tot voor kort Frans op het Montessori College in Amsterdam. Als beginnend docent had ze moeite met alle regeltjes en toetsen die ze aan haar leerlingen moest voeren. Dus ze besloot het anders te doen. "Als je voelt, dan onthoud je." zegt ze overtuigend.  

Ze gaf niet meer iedereen dezelfde stof, maar probeerde Frans voor elke leerling nuttig te maken. Daarbij durfde ze ook zichzelf te laten zien in de klas. "Sommige leerlingen gaf ik extra moeilijke grammatica, bij anderen richtte ik me meer op spreken." 

En hoe zit het met de leerlingen zelf? Kunnen zij een beetje lief zijn voor een docent? Claire: "Als je leraar je vertrouwen geeft, misbruik het dan niet," zegt ze na lang aarzelen. "Liegen vind ik echt het ergste. Als ik je vertrouw, hoef je niet met een slechte smoes aan te komen. Als je eerlijk vertelt wat er is, kunnen we 't samen oplossen. Als je liegt kan dat niet."

Meester Bart

We kennen 'm allemaal van z'n Tumblr, waar hij de beste quotes van de leerlingen uit zijn lessen Engels plaatst. Normaal lezen we maar één zin van zo'n verhaal, vandaag vertelt hij vier hele verhalen. Bijvoorbeeld over een meisje dat huilt achterin de klas. "Niemand begrijpt me, iedereen zegt van wel, maar het is niet zo," zegt dat meisje. Bart komt er na lang aandringen achter waarom: "Zeven jaar geleden overleed haar moeder." 

Bart vindt een open leraar belangrijk: "Als jij over jezelf vertelt, dan gaan leerlingen dat ook doen. Geen enkele leerling is gemaakt om 60 minuten stil te zijn. Probeer te luisteren naar elkaar." Volgens meester Bart moeten we niet alleen naar elkaar luisteren, maar ook naar een persoonlijk verhaal van een leraar. Dat maakt een klas volgens hem tot een veilige plaats.

Jaffar Al Aani

Jaffar kwam ruim vijf jaar geleden op z'n twaalfde naar Nederland vanuit Iran. Hij was daar niet alleen z'n huis en vrienden kwijtgeraakt, maar ook zijn vader. Hij moest in Nederland veel moeite doen om op school bij te komen. Zijn docenten hielpen hem daarbij.

"Mijn leraren waren er altijd voor me. Zij gaven me hoop en steun om door te gaan. Een goeie leraar denkt en leeft met je mee." zegt hij overtuigend. "Als je ouders van vroeg tot laat moeten werken en jij zit van negen tot vijf op school; dan zie je je leraren zelfs meer dan je ouders." 

En dan is het volgens Jaffar dus belangrijk dat je een goede band hebt met je leraren. Niet alle leraren hoeven je door dik en dun te steunen natuurlijk: "Een simpel 'Jaffar hoe gaat het?' is vaak al genoeg." Persoonlijke aandacht is heel belangrijk, benadrukt de inmiddels 18-jarige student.

Wanneer is iemand dus een goeie leraar volgende deze experts? Claire en Bart zijn het samen eens: een goeie leraar geeft niet alleen maar les, maar is vooral ook een mens. Als hij dingen deelt die hij meemaakt en zichzelf openstelt, dan doen wij scholieren dat ook. Jaffar vindt daarnaast de steun en de persoonlijke band met een leraar het belangrijkst: het hoeft niet uitgebreid, maar het moet er wel zijn.

Nu ben ik natuurlijk benieuwd, wat maakt jouw favoriete leraar bijzonder?

Gepubliceerd op 16 oktober 2013
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

A.

A.

Zelfspot en -relativering

10 jaar geleden

C.

C.

Mag ik die Claire een compliment geven? Volgens mij heeft zij niet alleen het lerarenvak begrepen, maar ook een complete generatie! Perfect overgebracht en hopelijk hebben anderen hier ook wat aan!

10 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.