Verbroedering in de Action

Verbroedering in de Action

Door Joca

Starbucks is voor koffiehipsters, Luis Vuitton voor miljonairs, de voedselbank voor als je het niet zo breed hebt. Elke groep heeft zijn eigen vaste plekjes, maar waar kom je nog mensen tegen die duidelijk anders zijn dan jezelf? 

Jong en oud, rijk en arm; vroeger kwamen ze nog eens samen op de buurtbarbeque, of 's zondags in de kerk. Tegenwoordig is de Action vreemd genoeg de nieuwe plek waar je de hele samenleving voorbij ziet komen.

Verdacht goedkope rotzooi

Toen het geld nog tegen de plinten klotste bestond het klantenbestand van de Action uit twee groepen: extreme koopjesjagers en scholieren met een tussenuur. Er is namelijk een groot assortiment. Van snoep tot plastic badkuipen. De enige overeenkomst tussen alle producten is dat ze verdacht goedkoop zijn. Je vraagt je toch wel af waar het vandaan komt.

Nu iedereen last heeft van de crisis, is de ongeschreven regel van één winkel voor elke groep verdwenen. Een kakkineus echtpaar op leeftijd shopt voor leuke theekopjes. Daartussen huppelen twee kindjes van een dame met hoofddoek, die zich verbaast over de bakjes dadels van €0,66. Achterin de winkel sjokken twee eersteklassers met blikjes energiedrank.

De nieuwe klanten van het met TL-buizen helverlichte koopjesparadijs kijken nog wel wat onwennig, verdwaald tussen de toiletrollen en latex handschoenen. Ze zeggen iets te hard tegen zichzelf dat ze hun droomproduct niet kunnen vinden. Zo laten ze zien dat ze "gewoon een keertje komen kijken." De klanten van het eerste uur staan echter klaar. Zo wijst een zwerver een gesjeesde zakenman naar het schap met fotopapier.

Voordelig vooroordelen kwijt

Op deze simpele manier ontmoeten verschillende soorten mensen elkaar en maken ze een praatje. De onderwerpen zijn niet de meest diepzinnige: "Dus bij de pinkassa kan ik niet met een paar duppies en euro's betalen?" Ook zijn de contacten maar kort. Op z'n langst duurt een gesprekje 2 minuten, maar alleen als er slechts één kassa open is en er dus een lange rij ontstaat. 

Toch hebben al die kleine dingetjes wel effect. Na een rondje Action zie je dat zwervers, scholieren, mama's en miljonairs eigenlijk niet zo veel van elkaar verschillen. Terwijl je voor een prikkie partypoppers en behangplaksel koopt, raak je bijna onopgemerkt vooroordelen kwijt.

Gepubliceerd op 5 november 2013
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

R.

R.

Mooie observatie:)

10 jaar geleden

M.

M.

Inderdaad! :)

10 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.