'Kamernood neemt af'

'Kamernood neemt af'

Door Joca

Bij de start van je studie gelijk op kamers gaan wordt over een paar jaar makkelijker! De woningnood voor studenten gaat vanaf 2016 namelijk afnemen. Dat blijkt uit onderzoek van het Kenniscentrum Studentenhuisvesting (Kences). De Landelijke Studenten Vakbond reageert echter nog niet heel positief.

Uit het onderzoek blijkt dat het kamertekort zal afnemen, omdat het aantal kamers nu harder groeit dan het aantal studenten.  "Het huidige tekort wordt dus kleiner, maar zal niet verdwijnen", vat Kences samen.

Te rooskleurig

De Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) is kritisch: "Het onderzoek geeft een te rooskleurig beeld. Er blijft een kamertekort en dus blijft het nodig dat er veel kamers worden bijgebouwd."

Ook zijn de kabinetsmaatregelen als het sociaal leenstelsel en de afschaffing van OV-kaart voor studenten niet in het onderzoek meegenomen, stelt de LSVb. "Een afschaffing van de basisbeurs kan de vraag naar goedkopere kamers veel groter maken. De laatste jaren worden er echter juist veel luxe en duurdere kamers bijgebouwd."

Vroeg inschrijven

Scholieren die beginnen met studeren zullen de komende jaren nog weinig merken van een afnemend kamertekort. Er zijn op dit moment ruim 30.000 kamers te weinig en pas in 2016 zal dat aantal verminderen.

Een kamer vinden blijft dus moeilijk, al verschilt de situatie wel per stad. De LSVb geeft scholieren als tip om je zo snel mogelijk in te schrijven bij een studentenhuisvester. "Deze werken met een wachtlijst. Vroeg inschrijven vergroot de kans op hun betaalbare en goede kamers. Het inschrijven kan vaak al voordat je student bent, op je 16e of 17e." 

Een andere tip is het inzetten van je netwerk. Twitter, Facebook, studentenverenigingen: het zijn dé plekken waar je de gouden tip voor een kamer kan krijgen.

Als je eenmaal een kamer hebt gevonden kun je op http://checkjekamer.nl/ controleren of je niet te veel huur betaalt en of je kamer aan de veiligheidseisen voldoet.

Gepubliceerd op 27 september 2013
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

A.

A.

Hahah pleasss als ze studiefinanciering afschaffen dan verdwijnt de kamernood helemaal. Niemand gaat dan meer studeren!

10 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.