Vlaamse scholier stresst om huiswerk

Vlaamse scholier stresst om huiswerk

Door Joca

Vlaamse scholieren hebben een hoop te klagen over hun huiswerk. Dat blijkt uit onderzoek van de Vlaamse Scholierenkoepel (VSK), die 2000 leerlingen naar hun mening over huiswerk vroeg. Zo blijkt de werkdruk slecht verdeeld en zijn de opgegeven opdrachten niet altijd nuttig.

Een van de problemen die vaak genoemd wordt, is dat leraren regelmatig nog een extra toets plannen voordat ze rapportcijfers moeten inleveren. Ze houden er alleen geen rekening mee dat collega's precies hetzelfde doen. Daardoor is het huiswerk voor leerlingen niet goed op elkaar afgestemd en zijn de verschillen tussen drukke en rustige periodes erg groot.

Verder streven leraren naar een hoog klassengemiddelde, waardoor scholieren soms bedolven worden onder onaangekondigde toetsen en groepsopdrachten met korte deadlines. Dit levert leerlingen veel stress op.

Bemoeizuchtige ouders

Daarnaast raken scholieren in de war, doordat hun ouders zich vaak met het huiswerk bemoeien. "Ma of pa verbeteren vaak de taak van hun kind. Of ze geven inhoudelijke uitleg, die vaak verschilt van de uitleg die de leraar in de klas gaf. Dat maakt het er voor een scholier niet duidelijker op" vertelt Yvan Ameye, die een boek schreef over huiswerkbeleid.

Vlaamse scholieren vinden huiswerk desondanks wel nuttig, alleen zou er meer aandacht moeten zijn voor de kwaliteit van de opdrachten. Nu helpt het de leerling niet altijd vooruit. "Iets wat integraal te vinden is op websites als Scholieren.com heeft als huiswerk geen meerwaarde." vertelt een leerling in een van de gesprekken.

Geen huiswerkbeleid

Bovenstaande problemen kunnen volgens het VSK opgelost worden met duidelijke afspraken. Die zijn er nu vaak niet, of de leerlingen hebben er geen enkele inspraak in. Naar aanleiding van de klachten en tips van de scholieren heeft de Scholierenkoepel checklists gemaakt. Zo kunnen leraren en schooldirecties hun huiswerk verbeteren. "Afvinken is de boodschap!"

Gepubliceerd op 4 september 2013
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

I.

I.

HAHAHA kennen ze in vlaanderen ook een hema???

verder een goed artikel, hoop dat t snel beter wordt met t huiswerk daar want dit lijkt me niet fijn :(

10 jaar geleden

T.

T.

Ik weet niet hoor, maar op mijn school (in NL) hebben we dat net zo goed...

10 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.