Blokken in de zomervakantie

Blokken in de zomervakantie

Door 7Days

Twee weken langer naar school om te voorkomen dat je blijft zitten. Op veertien scholen in Nederland wordt daar deze zomer mee geëxperimenteerd. Zo moet het aantal zittenblijvers omlaag. Het Zwijsen College in Veghel transformeerde al tot 'zomerschool'.

Door Govrien Oldenburger

Het is muisstil rond het Zwijsen College. De fietsenstalling is verlaten en de parkeerplaats zo goed als leeg. In de school sjokt een handjevol medewerkers rond. En 24 ongelukkige scholieren. Of gelukkig, het is maar net hoe je het bekijkt. Want wie de zomerschool goed afrondt, gaat over.

Zelfstandig werken

De leerlingen zitten in kleine groepjes, verspreid over wat lokalen. Ze werken voor zichzelf, aan vakken waar ze moeite mee hebben. Vragen kunnen ze stellen aan een begeleider. Chiel (17) en Gody (16) zitten achter een computer. "Ik ben Duitse woordjes aan het leren," vertelt Chiel. Hij stond drie vijven, voor Frans, Duits en wiskunde. Die laatste twee vakken hoopt hij te verbeteren.

Gody stond ook drie vijven: voor economie, geschiedenis en wiskunde. "Met wiskunde heb ik veel moeite, maar geschiedenis had niet gehoeven," zegt ze. "Ik deed in die les niet zoveel."

Als een speer

Twee weken lang worden ze bijgespijkerd en aan het eind getoetst. Zo krijgen ze de kans hun cijfers op te halen en toch over te gaan. Een idee van de VO-Raad en CNV Onderwijs, die zich inzetten voor beter onderwijs. De organisaties vinden dat het aantal zittenblijvers omlaag moet. Volgens CNV Onderwijs blijft 5% van de leerlingen jaarlijks zitten. En dat is best veel, vindt de vereniging. Hoog tijd dus voor deze proef, die twee jaar duurt. Op drie scholen in het zuiden is die al begonnen. De komende tijd volgen er nog elf.

Conrector Paul Meijer van het Zwijsen College is alvast tevreden. "We zien nu al dat het preventief werkt," zegt hij. "We hadden vijftig plekken aangevraagd voor leerlingen. Maar toen ze dat hoorden, zijn ze als een speer gaan werken. Er bleven nog maar 24 over."

Vier criteria

Die 24 leerlingen hebben vier dingen met elkaar gemeen. Ze zouden blijven zitten, hebben geen advies gekregen om naar een lager schoolniveau te gaan, hoeven maar twee vakken op te krikken en hebben een goede kans om het volgend jaar wel goed te doen. Want dat zijn de criteria om naar de zomerversie van het Zwijsen College te mogen, volgens de conrector.

Ook Fleur (17)en Pien (16) zijn blij met hun tweede kans. "Ik had natuurlijk liever iets anders gedaan maar het is wel vol te houden," zegt Pien. Ze kwam maar één tiende tekort. Fleur is vorig jaar al blijven zitten. "Het is natuurlijk niet leuk, maar anders moest ik van school af, zegt ze. Ook Chiel is vorig jaar blijven zitten. Hij zou van 4-vwo naar 4-havo moeten. Nee, dan maar liever twee weken blokken. Vrijdag horen ze of ze over zijn. "Dus zaterdag ga ik op vakantie met mijn vriendinnen," zegt Gody.

Dit artikel komt uit jongerenkrant 7Days, die sinds vrijdag in de brievenbussen en boekhandels ligt. De redacties van 7Days en Scholieren.com bundelen de krachten: een selectie van het onderwijsnieuws uit 7Days en wordt doorgeplaatst op Scholieren.com en onze beste blogs verschijnen in de krant. Meer weten over onze samenwerking? Klikkerdeklik.

Het is zomervakantie! Onze redactie drinkt met de billen bloot melk uit een kokosnoot op een onbewoond eiland. Tot maandag 2 september publiceren we daarom wat minder blogs, daarna komen we weer op volle kracht terug. Ga je ons missen? check dan het beste uit ons archief bij de Klassiekers!

Gepubliceerd op 9 juli 2013
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

L.

L.

Goed initiatief! Blijven zitten = langere schoolcarriere = meer geld nodig! En voor leerlingen is het toch ook beter om wat bij te spijkeren zodat ze de vakken snappen en alsnog over kunnen, zowel sociaal als cognitief?

10 jaar geleden

Q.

Q.

goed initiatief, maar waarom mogen mensen die al eens zijn blijven zitten daaraan meedoen? als je twee keer blijft zitten, dan doe je of niet genoeg je best of je zit op een te hoog niveau, anders gebeurt dat niet hoor.
verder zijn die criteria ook goed, want het moet natuurlijk niet zo zijn dat je het hele jaar niks kunt doen en dan twee weken diehard leren en toch overgaan.

10 jaar geleden

N.

N.

Heel goed idee, ze moeten dit gewoon meer doen. Als je er slecht voor staat in de kerstvakantie,dan kan je in de kersvakantie ook naar extra vakantieschool, dan heb je tenminste de kans om echt goede uitleg te krijgen. Of gewoon een online site, waarop je met een soort van skype zomerschool volgt door het hele land heen !

10 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.