Eindexamens 2024

Hier houden we je op de hoogte van het laatste eindexamennieuws. Volg ons op YouTube of Tiktok.

'Examens kostten 20 tot 250 euro'

Door Kim

Voor 20 tot 250 euro kon je dit jaar een gestolen eindexamen kopen. Dat schrijft het AD zaterdag, die zegt het politiedossier te hebben gelezen.

Volgens de krant hebben de examendieven tot vijf keer toe op klaarlichte dag ingebroken in de school en wisten de leraren in de examenperiode al van de fraude af.

Het Openbaar Ministerie kan echter nog niet zeggen of het verhaal van het AD klopt. "Het onderzoek is nog in volle gang, dus wij bevestiggen of ontkennen nog even niks", laat een woordvoerder aan Scholieren.com weten. Hieronder het verhaal zoals de krant het beweert:

Ladder bij techniekokaal

Volgens het AD kwamen de dieven altijd vrij simpel de kluis binnen. Bij het technieklokaal lag namelijk altijd een ladder. Ze liepen daarmee naar het dakluik boven de kluiskamer, een soort bezemkast met een verzwaarde deur. Tijdens een van de inbraken zou een groepje leerlingen en een huiswerkbegeleider het geluid hebben gehoord van een dakluik dat werd geforceerd.

Elke keer namen de scholieren een paar examens mee naar huis om ze te fotograferen. Vervolgens werd elk pakketje met superlijm van de bouwmarkt weer dichtgelijmd en keurig teruggestopt in de kluis van de school, aldus het AD.

Te koop in de bieb

Vervolgens gingen de leerlingen in bibliotheken op zoek naar de antwoorden op de examens. Ze communiceerden in codetaal via hun mobieltjes. Uiteindelijk zou één verdachte de examens aan andere leerlingen hebben aangeboden in de bibliotheken van Utrecht, Den Haag en Amsterdam.

Feit is dat er in totaal inmiddels negen verdachten zijn opgepakt: zeven leerlingen van het Ibn Ghaldoun, één leerling van een andere school en de mogelijke 22-jarige 'klokkenluider' die het examen Frans een dag voor de afnamedatum op internet publiceerde. Door hem is het balletje gaan rollen en kwam de mega-examenfraude uiteindelijk aan het licht. De vermeende klokkenluider en één leerling zijn inmiddels weer vrijgelaten, maar nog wel verdachte.

Eerder was al bekend dat een van de verdachte Ibn Ghaldouners de zoon van een natuurkundeleraar en oud-directeur van die school is. Volgens het AD is een andere verdachte de zoon van een systeembeheerder van de school.

Docentenpaniek bij openmaken

Tijdens de examens hebben leraren van het Ibn Ghaldoun gemerkt dat de examenpakketten geopend waren geweest, schrijft de krant verder. De pakketten zouden namelijk opvallend goed zijn dichtgelijmd, waardoor ze soms zelfs amper open te krijgen waren.

Eén pakket was bovendien zichtbaar beschadigd. Volgens de gearresteerde leerlingen raakten docenten op verschillende examendagen in paniek toen ze de dichtgelijmde pakketjes openmaakten. De school heeft dat echter nooit bij de Onderwijsinspectie gemeld.

Bestuursvoorzitter van de school, Ayhan Tonca, zegt zelf niets van het gerommel met zo veel examens vanaf te hebben geweten: "Mij is niet bekend van eerdere onrechtmatigheden dan met het pakketje Frans."

Scholieren.com houdt je op de hoogte. Meer weten over de examendiefstal? In ons nieuwsdossier uitgelekte examens kun je alles nog eens rustig nalezen.

Gepubliceerd op 22 juni 2013


ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Alles over de examens in je timeline?

Gids Leraar worden

Alles wat je moet weten over leraar worden

#}