Eindexamens 2024

Hier houden we je op de hoogte van het laatste eindexamennieuws. Volg ons op YouTube of Tiktok.

Examendiefstal: de tussenstand

Inmiddels raken we de tel bijna kwijt. Woensdag werden er wéér twee aanhoudingen verricht vanwege de examendiefstal. Dat brengt de verdachtenteller op negen.

Het waren dit keer twee 17-jarige jongens. Eentje is leerling van het Ibn Ghaldoun en de andere komt van een andere Rotterdamse school. Hij zou de examenverspreiders onder druk hebben gezet om de toetsen ook te mogen zien.
Het blijft maar doorgaan: steeds meer gestolen examens, steeds meer verdachten en leerlingen die herexamen moeten doen. Hoe zit het nou allemaal precies? Scholieren.com zet alles nog eens voor je op een rijtje.

Gestolen examens

In totaal is nu van 27 examens bekend dat ze zijn gestolen. Het begon allemaal met het uitgelekte vwo-examen Frans in mei en gedurende de afgelopen weken kwamen er steeds meer aan het licht. Zo werden afgelopen maandag nog eens drie vwo-examens aan het rijtje toegevoegd. De stand van nu:

vmbo: economie en Engels

havo: aardrijkskunde, Arabisch, Frans, Nederlands, geschiedenis, Engels, maatschappijwetenschappen, wiskunde A en natuurkunde

vwo: Nederlands, Engels, wiskunde A en B, natuurkunde, geschiedenis, aardrijkskunde, M&O, biologie, scheikunde, Frans, Arabisch, Duits, economie en maatschappijwetenschappen

Aanhoudingen

In totaal zijn er tot nu toe negen aanhoudingen verricht. Het gaat om zeven leerlingen van het Ibn Ghaldoun,  één leerling van een andere school in Rotterdam en de 22-jarige man die hoogstwaarschijnlijk het vwo-examen Frans op internet zette. Op die laatste na zit iedereen nog vast.

30 mei: een 22-jarige man uit Rotterdam wordt aangehouden omdat hij ervan verdacht wordt het examen Frans op internet te hebben gepubliceerd. Op 31 mei wordt hij vrijgelaten, maar is nog altijd verdachte.

Weekeinde van 8 en 9 juni: de eerste twee leerlingen van het Ibn Ghaldoun worden aangehouden: een jongen (19) uit Rotterdam en een meisje (18) uit Maassluis.

10 juni: Naar aanleiding van het vingerafdrukkenonderzoek houdt de politie nog een jongen (18) aan. Hij is een havo-leerling van de school en heeft vrijwillig meegedaan aan het onderzoek.

17 juni: Er worden nog drie jongens (18) aangehouden. Het zijn alle drie Ibn Ghaldouners en ze komen uit Rotterdam, Delft en Den Haag.

19 juni: Er worden twee jongens (17) aangehouden. Eentje zit op het Ibn Ghaldoun en de andere jongen zit ergens anders in Rotterdam op school. Hij zou de verspreiders onder druk hebben gezet om ook het examen aan hem te laten zien.

Examendief blijkt zoon van ex-directeur

De oproer raakte groter toen bleek dat een van de aangehoudenen de zoon is van een natuurkundeleraar en oud-directeur van de Ibn Ghaldoun.

De school liet weten de leraar per direct 'met verlof' naar huis te hebben gestuurd. Dat betekent dat hij niet officieel op non-actief is gezet en ook niet ontslagen is, maar voorlopig 'in overleg' geen lessen meer geeft. De politie ziet hem trouwens niet als verdachte. 

'We hebben niets gezien'

Bij het tv-programma Knevel en Van den Brink vertelde de schoolleiding  niets gemerkt te hebben van de diefstallen. Ook het personeel niet. Tijdens de examens zouden de juiste veiligheidsprocedures zijn gehanteerd.

Ook vertelde de schoolleiding in het programma dat de kluisdeur die toegang gaf tot de examens, niet makkelijk open te krijgen zou zijn. Niet veel later werd gesuggereerd dat de diefstal zou zijn gepleegd via het dakraam. De politie en het OM hebben dat echter nooit bevestigd of ontkend.

Deze dakraamtheorie kwam een beetje onverwachts, omdat er al een tijdlang een sleutel van de kluis ontbrak. Toen die in 2010 kwijtraakte, werd er geen nieuw slot op de kluis gezet maar liet de schoolleiding een extra sleutel bijmaken.

Inkeerregeling

Staatssecretaris Dekker vertelde vorige wat de landelijke gevolgen van de examendiefstal waren: enkel de examens van het Ibn Ghaldoun werden collectief ongeldig verklaard. Dekker kon echter niet uitsluiten dat ook leerlingen van andere scholen met voorkennis hun examens ingingen.

De staatssecretaris kwam met een inkeerregeling. Dekker riep alle leerlingen die voorkennis hadden gehad op om zich te melden bij hun schooldirecteur. Door zich te melden, kregen de leerlingen alsnog een kans om in het tweede en eventueel derde tijdvak op een eerlijke manier alsnog het examen te halen. Hun contactgegevens zouden wel worden doorgegeven aan de politie.

De leerlingen die zich niet meldden, zouden te maken krijgen met 'verstrekkende gevolgen' als achteraf blijkt dat ze toch iets met de fraude te maken hebben. Daarmee zou hun diploma in ieder geval ongeldig worden verklaard en moeten ze het hele exemenjaar overdoen. De Tweede Kamer reageerde positief op de inkeerregeling.

Leerlingen geven eindexamenfraude toe

Vervolgens meldden twintig leerlingen van het Ibn Ghaldoun zich vorige week bij hun rector. Ook vijf andere Rotterdamse scholieren kwamen tot inkeer en zelfs een examenkandidaat uit Utrecht gaf toe de examens vooraf te hebben ingezien.

Al deze leerlingen doen momenteel het examen over: de Ibn Ghaldouners doen samen met de rest van hun klas álle gestolen examens over, de andere inkeerders alleen de examens die ze hebben ingezien (althans: waarvan ze dat toegegeven hebben).

In de gymzaal van het Ibn Ghaldoun zijn deze week zeven examenstoelen nog leeg: die van de leerlingen die nog steeds in de cel zitten. Wat voor straf je kunt krijgen voor de diefstal of heling van examens, is nog onbekend.

Gepubliceerd op 20 juni 2013


ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Alles over de examens in je timeline?

Gids Leraar worden

Alles wat je moet weten over leraar worden

#}