Zo versla je smartphonedieven

Zo versla je smartphonedieven

Door Joca

Be smart with your phone. Het is niet de slogan van de nieuwste Samsung, maar een speciale campagne van de politie. Die proberen jongeren beter in te lichten over straatroof van smartphones. Jongeren zijn namelijk het vaakst het slachtoffer van zo'n diefstal.

Agenten Henri en GabyMet voorlichtingslessen wil de politie laten zien hoe makkelijk je slachtoffer kunt worden van straatroof. Ook geven ze tips zodat je het smartphonedieven moeilijker kunt maken. Ik ging mee met agenten Henri en Gaby, die een voorlichtingslesje gaven op een school in Rotterdam.

Hou je hoofd erbij

De les begint met een filmpje waarin te zien is hoe sluw zo'n straatroof gaat: een meisje kletst wat met vriendinnen terwijl ze op haar telefoon bezig is. Opeens rent er iemand langs en de telefoon is verdwenen.

Meerdere leerlingen in de klas vertellen dat hen hetzelfde is overkomen. "Ik zat in een volle tram en mijn Blackberry werd opeens uit mijn handen gegrepen," vertelt een jongen. "Al mijn foto's en contacten ben ik nu kwijt."

Agent Gaby onderstreept dat je je hoofd er altijd bij moet houden. Dieven grijpen hun kans terwijl je afgeleid bent, bijvoorbeeld omdat je zit te bellen of te twitteren. Soms merk je zelfs pas veel later dat je telefoon weg is. Hetzelfde geldt voor andere waardevolle spullen als koptelefoons en sieraden. ''Wees dus bewust van wat er om je heen gebeurt en laat je niet verrassen,'' tipt Gaby.

Geheime codes

Zo vind je je IMEI-nummer.

Het politieduo deelt ook kaartjes uit. "Het is handig om het IMEI-nummer van je telefoon te noteren," vertelt Gaby. "Dit is een uniek nummer dat je niet kunt veranderen. Door *#06# in te tikken kun je het zien.''

Door het IMEI-nummer te noteren en thuis te bewaren, maak je het de politie een stuk makkelijker. Als je telefoon wordt gestolen, kan die op afstand vergrendeld worden met deze code. Ook komt-'ie op een lijst van gestolen spullen. Zo wordt het doorverkopen van een gestolen smartphone onmogelijk gemaakt.

"Maar bewaar het IMEI-nummer niet in het hoesje van je telefoon, want dan is hij weg als je telefoon gejat is," waarschuwt Henri.

Telefoon gestolen? Dan moet je aangfite doen, raadt de politie aan. Als-'ie uit je tas gejat is, dan kan dat online via de website van de politie. Is-'ie uit je handen gerukt? Dan is er sprake van straatroof. Laat iemand die bij je is, zo snel mogelijk 112 bellen om het signalement van de dader door te geven. Vervolgens word je doorverwezen om op het politiebureau aangifte te komen doen.

Volgapps

Het is trouwens altijd handig om een volgapp te installeren op je telefoon. Op deze manier kun je op internet zien waar je telefoon zich bevindt . Als je zo snel mogelijk aangifte doet, is er nog een kans dat de politie dankzij zo'n app snel de dieven kan vinden. "Dankzij zo'n volgapp hebben we een keer een telefoon binnen één uur gevonden en de daders opgepakt," vertellen de Gaby en Henri.''Natuurlijk moet de telefoon wel aanstaan: de volgapp wordt vrij nutteloos als een dief de telefoon uit heeft gezet.''

Meer weten over straatroof van smartphones en heling, of ben je zelf misschien het slachtoffer? De politie organiseert daar woensdagmiddag een speciale chatsessie over. Tussen 15.00 en 16.30 uur kun je hier al je vragen stellen. Of stel je vraag aan de twee politieagenten op het forum van Scholieren.com!

Gepubliceerd op 12 juni 2013
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

K.

K.

Fout, het is: *#06# wat je moet intoetsen.

10 jaar geleden

Kim

Kim

Klopt, de jongen of meisje wiens smartphone op de foto staat, was waarschijnlijk nog niet klaar met typen. Als je de tekst van het artikel leest, zie je dat het daar wel goed vermeld staat. Ook op de Powerpoint op de foto en het bijbehorende briefje naast de smartphone staat het juist.

10 jaar geleden

E.

E.

Het schijnt dat volgapps niet zo effectief zijn. De politie bleek niet gemachtigd om een huiszoeking te doen bij de dader, terwijk de app uitwees dat de telefoon zich in DAT huis bevond.

10 jaar geleden

H.

H.

en die agenten moeten ons verdedigen....
zien er uit als een stelletje doetjes

10 jaar geleden

Jon

Jon

Robocop kon geen gaatje vinden in zijn agenda.

10 jaar geleden

M.

M.

Op afstand je GSM blokkeren is (NOG) niet mogelijk. Het ministerie wil graag dat providers dit vanaf volgend jaar (2014) gaar regelen

10 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.