Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Beloning werkt niet extra motiverend

Beloning werkt niet extra motiverend

Door Merel

Het belonen van leerlingen heeft vrij weinig effect op hun motivatie. Dat blijkt uit onderzoek onder Vlaamse scholieren. Toch geeft 8 van de 10 Vlaamse ouders hun kind een beloning na het halen van een goed schoolrapport. Over de aard van de beloning zijn kinderen en hun ouders het niet altijd eens.


Het onderzoek werd uitgevoerd in opdracht van WeZoozAcademy.be, een online leerplatform dat gebruik maakt van filmpjes om leerstof uit te leggen en jongeren helpt bij het studeren. Het onderzoek is uitgevoerd door iVox, een organisatie die gespecialiseerd is in online research. Vijfhonderd ouders en vijfhonderd leerlingen werden tijdens 't onderzoek ondervraagd over hun beloningsgedrag.

Vooraf of achteraf belonen?

De meeste ouders, 64 procent, zeggen liever achteraf als 'verrassing' een beloning te geven dan het vooraf te beloven. En terecht, want volgens de meeste ondervraagde scholieren is vooraf belonen ook niet per se goed voor de motivatie. De helft van de leerlingen verkiest een 'verrassingsbeloning' na afloop boven een belofte vooraf.

Toch zegt nog steeds twee vijfde van de jongeren dat ze extra gemotiveerd raken als ze weten dat ze iets zullen krijgen van hun ouders wanneer ze het goed doen. Dit geldt vooral voor jongere leerlingen (bij de 12- tot 14-jarigen is dit bijna de helft).

Geldt: hoe groter de beloning, hoe gemotiveerder? Voor sommige Vlaamse scholieren wel. Een kwart van de ondervraagden geeft aan dat ze duidelijk harder studeren en hun gedrag aanpassen als de beloning groter is.

Uitjes vs. geld

En dan natuurlijk het belangrijkste: de beloning zelf. Ouders lijken hier iets andere ideeën over te hebben dan hun kinderen: die laatsten willen het liefst plain old cash (24 procent), op de voet gevold door elektronica, zoals een PlayStation of telefoon (23 procent). Op de derde plaats volgt iets leuks om te doen, zoals kaartjes voor een festival of een andere vorm van uitgaan.

Ouders zelf daarentegen geven liever iets dat niet materieel is, zoals een gezellig uitje samen (26 procent). Toch geven ook veel ouders een eenmalig geldbedrag (21 procent) of kleding (14 procent). En hun kinderen kunnen zeuren wat ze willen, slechts een paar ouders geeft ze ook daadwerkelijk die iPhone/PlayStation. Vaders doen dat trouwens twee keer zo snel als moeders. Een op de tien ouders beloont met een uitzonderlijke regel, zoals langer opblijven.

Nieuwe fiets

Ook altijd interessant: jongens en meisjes willen heel andere dingen hebben als beloning. Waar bij jongens de voorkeur uitgaat naar een nieuwe fiets of brommer, houden meisjes toch het liefst hun handje op voor centen.

Ga jij harder leren als je weet dat je ouders je er iets voor geven? Of doe je het toch echt puur voor jezelf?

Gepubliceerd op 6 juni 2013
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.