Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Eindexamens 2024

Hier houden we je op de hoogte van het laatste eindexamennieuws. Volg ons op YouTube of Tiktok.

Schooldirecteur bepaalt of je al op vakantie mag

Door Kim

Wat als je morgen het vwo-examen Frans moet maken, terwijl je dan eigenlijk al op vakantie zou gaan? In dat geval beslist de schooldirecteur of jij weg kunt blijven zonder dat je recht op een herkansing vervalt. Dat meldt de Onderwijsinspectie.

Voor leerlingen die vandaag of morgen op vakantie gaan, zijn er drie mogelijkheden:

Je maakt het examen en vertrekt later
Als de schooldirecteur beslist dat jij donderdag gewoon in de examenzaal moet zijn, zit er natuurlijk weinig anders op. Gelukkig doen reisorganisaties als GoFun hard hun best om de geplande examenreizen om te boeken, zodat je alsnog binnen een paar dagen op vakantie kunt.

Je mag wegblijven van de schooldirecteur
Als de schooldirecteur beslist dat je 'gewoon' weg mag blijven, dan telt het examen Frans (eind juni) in het tweede tijdvak als je 'eerste' examen. Mocht je daardoor zakken en een herkansing willen, dan kun je die in het derde tijdvak (augustus) maken.

Je mag niet wegblijven van directeur, maar doet dat toch
Ai! Hoewel de Spaanse zon een stuk aantrekkelijker lijkt dan Franse leesteksten, neem je hier toch wel een risico. Als je je namelijk schuldig maakt aan een onregelmatigheid kan de schooldirecteur besluiten diverse 'maatregelen' te treffen, waarvan het toekennen van een 1 nog wel het mildst is. De schooldirecteur zou je zelfs kunnen uitsluiten van verdere deelname aan het examen.

Het LAKS krijgt heel verschillende berichten over schooldirecteuren en waar zij voor kiezen. "Er zijn directeuren die nu heel strak de teugels aantrekken en iedereen het examen laten maken, maar ook directeuren die juist laconiek reageren", aldus een woordvoerder. Hoe dan ook: een schooldirecteur zal nooit misbruik maken van de situatie.

Gepubliceerd op 29 mei 2013


ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Alles over de examens in je timeline?