Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Eindexamens 2024

Hier houden we je op de hoogte van het laatste eindexamennieuws. Volg ons op YouTube of Tiktok.

EXAMEN FRANS UITGESTELD NAAR MORGEN

Door Merel

Het vwo-examen Frans is uitgesteld naar donderdag 30 mei om 13:30 Dat meldt het College voor Examens (CvE). Nadat het complete examen dinsdagavond uitlekte, lukte het de examenautoriteit niet meer om vóór de geplande afnamesessie van  woensdag 13.30 uur een alternatief examen op de scholen te krijgen. De bijna 17.000 kandidaten moeten nog even geduld hebben.

Het CvE overwoog woensdagmorgen het alternatieve examen digitaal naar de scholen te versturen, maar liep tegen logistieke problemen aan.

“Het CvE wil scholen zo veel mogelijk zekerheid geven dat alle vwo-scholen over de juiste vervangende examendocumenten beschikken. Voor een afname vanmiddag is een garantie daarvoor onvoldoende aanwezig. Het CvE vindt het daarom niet verantwoord om de oorspronkelijke afname van vanmiddag door te laten gaan", melden de examenbazen in een persbericht.

Staatssecretaris Sander Dekker (Onderwijs) heeft medelijden met de leerlingen, laat zijn woordvoerder aan Scholieren.com weten. "Het is natuurlijk ontzettend balen voor alle examenkandidaten die hard hebben zitten blokken om vandaag examen te doen.  Examen doen is al spannend en als iemand het hele examen op internet zet is dat natuurlijk een kwalijke zaak. Zo verstier je het voor alle leerlingen.

Het goede nieuws is dat het College voor Examens een ander examen beschikbaar heeft. Examenkandidaten kunnen dus morgenmiddag aan de bak. Ze hebben nog een dag om te leren. Daar wens ik ze ontzettend veel succes bij!"

Brief

Het complete oorspronkelijke examen kwam dinsdag op straat te liggen nadat een anonieme uploader het bestand via verschillende internetfora verspreidde. De nog onbekende verspreider van het bestand beweerde in zijn meegestuurde brief dat hij "van diverse (meer dan tientallen) bronnen" heeft vernomen "dat er meer dan zes vwo-examens zijn gestolen uit diverse scholen in Nederland."

Hij zegt dat dit veel vaker gebeurt dan bekend is, en hiermee wil laten zien hoe makkelijk het is om fraude te plegen. Ook vindt hij dat het "oneerlijk is tegenover de leerlingen die voor hun examen ploeteren, huilen, zweten, meer huilen en wensen op een wonder".  

Het College voor Examens heeft nog geen idee hoe het lek heeft kunnen ontstaan. “Dat onderzoeken we, maar de prioriteit ligt eerst bij het alsnog afnemen van het examen zelf”, meldde een woordvoerder dinsdagavond.

Gepubliceerd op 29 mei 2013


ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Alles over de examens in je timeline?