Eindexamens 2024

Hier houden we je op de hoogte van het laatste eindexamennieuws. Volg ons op YouTube of Tiktok.

Economie-examen vmbo 'vooral erg lang'

Door Merel

Maandagmiddag zaten 60.120 vmbo'ers twee uur lang over hun economie-examen gebogen. Sommigen vonden dat het examen te veel vragen bevatte, maar die opgaven zelf werden niet als erg moeilijk ervaren.

Camiel van Es ging met een gemiddelde van een 7.9 zijn economie-examen in. "Ik had daarom niet heel veel geleerd. Ik heb alleen gisteravond nog even alles doorgenomen en wat samenvattingen bekeken." Het examen ging hem goed af. "Het was best makkelijk, maar er zaten ook echte 'denkvragen' bij."

Marcella Salopek vond het examen erg lang. "Het waren gewoon veel te veel vragen voor zo'n korte tijd. Daar ga ik zeker een klacht over indienen bij het LAKS, want ik kreeg het niet helemaal af. Van klasgenoten hoorde ik hetzelfde. Gelukkig waren de vragen zelf niet zo moeilijk, ik dacht nergens 'oh shit, dit weet ik niet!'. Ik denk dat ik een 7 of een 8 heb."

Sharon Eijlers is het met Marcella eens. "Vanwege tijdnood heb ik de laatste vragen moeten afraffelen. Ik vond het best een pittig examen. Sommige vragen leken in eerste instantie makkelijk, maar zelfs die waren eigenlijk best lastig. Ach, nu heb ik eindelijk vakantie!"

"Het was op zich wel te doen", vond kandidaat Hilde Jansen. "Maar sommige vragen hadden de examenmakers wel wat logischer kunnen formuleren. Ik moest een 5,8 halen om nog een 7 te kunnen staan en dat is volgens mij wel gelukt."

Streng correctiemodel

Docent Frank-David van Beers vond de lengte van het examen ook een minpunt. "48 vragen is erg veel, ik kan me inderdaad voorstellen dat leerlingen in tijdnood kwamen. De moeilijkheidsgraad van de vragen was prima, maar ik ben wel bang dat sommige leerlingen zich verkeken hebben op het soort antwoorden dat van hen verwacht werd. Het correctiemodel is vrij streng en verlangt zeer nauwkeurige antwoorden en verklaringen."

Van Beers is wel tevreden over het scala aan onderwerpen dat voorbij kwam. "Het was van alles wat. Zelfs het belastingstelsel kwam na jaren weer eens aan bod", zegt hij blij.

De klachtenlijn van het LAKS heeft maandag aan het begin van de avond 1279 klachten over het vmbo-examen economie ontvangen. Ongeveer een derde hiervan (464) ging over de lengte van het examen. Klachtencoördinator Sadjia Safdari meldt dat er naast deze klachten ook veel meldingen binnenkwamen over onduidelijke vraagstellingen.

Gepubliceerd op 27 mei 2013


ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Alles over de examens in je timeline?

Gids Leraar worden

Alles wat je moet weten over leraar worden

#}