33% van de scholieren wel eens gevraagd om naaktfoto's

33% van de scholieren wel eens gevraagd om naaktfoto's

Door Roos

Een derde van de scholieren is op internet wel eens gevraagd om een naaktfoto of - filmpje van zichzelf op te sturen. Dat blijkt uit een peiling onder 1062 scholieren die Scholieren.com in opdracht van Sense uitvoerde.

Als scholieren zo'n vraag krijgen, komt die meestal van een onbekende van internet (34%), gevolgd door de eigen partner (21%).

Bijna 23% van de scholieren geeft verder aan naaktfoto's of - filmpjes van zichzelf te maken. De overgrote meerderheid doet dat om ze vervolgens te versturen via Whatsapp of Snapchat. 18% heeft achteraf spijt hiervan. Bijna 60% van de scholieren heeft wel eens een pikant plaatje of filmpje ontvangen. Een kwart van de scholieren was daar niet van gecharmeerd en vond het 'vervelend' of 'raar'. Een vijfde van de scholieren stuurde het door naar vrienden. 

Inschattingsfout

Volgens Sense zijn scholieren niet altijd in staat om goed de gevolgen in te schatten van het maken en versturen van een naaktfoto of - filmpje. Dat werd ook vorige week weer pijnlijk duidelijk, toen op Brabantse scholen seksfilmpjes van een brugklasser rondgingen.

Als scholieren te maken krijgen met dit zogenaamde 'sexting', worden ze geconfronteerd met hun seksuele wensen en grenzen. De resultaten uit deze peiling waren voor Sense dan ook een reden om een campagne op te zetten om seksuele weerbaarheid van scholieren te vergroten.

Boek en film

Voor de campagne zijn hebben zes bekende auteurs, zoals Khalid Boudou (Pizzamaffia) en Caja Cazemier (Te Snel, Kid kind) verhalen geschreven over liefde, seks en weerbaarheid. Deze zes verhalen zijn gebundeld in het boek 'verhalen voor onder je kussen'. Daarnaast zijn ze ook nog eens alle zes verfilmd door jonge filmmakers, die daar 30 dagen de tijd voor kregen. Op maandag 6 oktober wordt tijdens een feestelijke bijeenkomst het eerste exemplaar van het boek uitgereikt én wordt de winnende film gekozen.

Benieuwd geworden naar dat spannende boek? Scholieren.com geeft er maandag meteen 10 exemplaren van weg. Ook bekijk je dan bij ons de winnende film.

 

Gepubliceerd op 3 oktober 2014

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.