Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

De koningskoorts ontvlucht

De koningskoorts ontvlucht

Door Nora

Mensen met vlaggetjes op hun wangen geschilderd, oranje kaassoufflés en roodwitblauwe pruiken. Als ik ze op Koninginnedag voorbij zie komen, kan ik hard lachen, maar tegelijkertijd huilt er iets in mij.

Vaak zijn het mensen die helemaal geen binding voelen met het koningshuis, maar het gewoon 'gezellig vinden'. Of juist dagelijks een roddelblad openslaan om te kijken hoe het met 'ons Máxima' is.

Verschrikkelijke ophef

Op zo'n moment trek ik graag een vieze blik. Persoonlijk heb ik niks tegen Wim-Lex en consorten, maar de ophef die Nederland erover maakt: verschrikkelijk. 30 april zet ik daarom de televisie uit. Mochten mijn ouders het spektakel willen zien, dan verstop ik me in een hoekje en schuif ik snikkend nog maar een oranjedonut naar binnen.

Mensen schilderen me dan graag af als republikein. Maar nee, ik heb geen hekel aan het koningshuis. Ik heb een hekel aan het overdreven gédoe rondom het koningshuis. Waarom hijst half Nederland zich in rare oranje apenpakkies, grijpt iedereen de kans aan zich flink te bezatten en waarom is het zelfs interessant welk merk toiletpapier de royals gebruiken? Waarom?!

Handje van Bea

Vorig jaar bezocht Beatrix op Koninginnedag mijn stadje Rhenen. Niet dat dorp van wc-potten gooien, maar het andere. Ik ging expres naar een andere stad omdat ik misselijk werd van al het gedoe. Nog weken moest ik aanhoren hoe mijn jongere zusje handjes had geschud met Bea.

Toen de troonswisseling werd bekendgemaakt, flipte de stad compleet. Wat een historisch moment! Eng om te zien hoe een nuchter boerengehucht plotseling bevolkt blijkt door een horde oranjefans.

Nationaliteit afstaan

Dit jaar blijf ik op 30 april waarschijnlijk op mijn kamer. Om aan het einde van de dag niet verblind te zijn door alle oranjegoodies. Lieve mensen, veel plezier met het aanbidden van een stel Van Oranjes, maar op Koninginnedag sta ik mijn nationaliteit even af.

Goeie blogs zijn er om gedeeld te worden, vinden wij. Elke week plaatsen we daarom onze beste column door in 7Days, dé weekkrant voor jongeren die iets willen bereiken. Deze week was bovenstaand verhaal van Grieke aan de beurt. En we werken wel vaker met 7Days samen: klik.

Gepubliceerd op 26 april 2013
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

Tjeerd

Tjeerd

Ik ben het helemaal met je eens!. Maar die hele oranje-gekte heeft wel één voordeel: die vernieuwde oranje raket-ijsjes zijn echt om op te vreten. Net als die oranje-tompoezen, de speciale oranje-pudding (lekker bij de oranje slagroom) en de gratis oranje-tattoos bij een pak oranje melk. Mjammie!

10 jaar geleden

Kim

Kim

Gratis oranje-tattoo's zijn niet om te eten, hoor.

10 jaar geleden

D.

D.

Oranje boven, oranje boven, leve de koning(in)!

Mijn plan voor de 30e is om naar de Utrechtse binnenstad te gaan met oranje geverfd haar, mijn gezicht in rood-wit-blauw, oranje shirt en de Nederlandse vlag in mijn hand, mèt oranje wimpel. Oh ja, ik ga ook nog oranje-gezinde liederen zingen.

10 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.