's Zondags lol bij de Weekendschool

's Zondags lol bij de Weekendschool

Door Joca

"Meneer Joca, mag ik u iets vragen?" Het is zondagochtend en ik sta in een klaslokaal in Nijmegen. Om mij heen zijn kinderen druk bezig met schrijven, tekenen en knutselen voor een tijdschrift over vriendschap. Ik ben vandaag gastdocent bij de IMC Weekendschool.

Liza zou later wel een journalist willen wordenDe Weekendschool is er voor kinderen uit achterstandswijken. Psychologe Heleen Terwijn zag dat kinderen uit die wijken geen hoge verwachtingen hadden van hun toekomst en richtte vijftien jaar geleden de Weekendschool op om dat probleem op te lossen.

Kinderen geven zich vrijwillig op en krijgen les van advocaten, chirurgen en journalisten, die vol plezier vertellen over hun vak. Dat doen ze drie jaar lang op hun vrije zondag. Zo zien de kinderen wat meer van de wereld en krijgen ze een beter beeld van wat ze allemaal kunnen worden. Het blijkt een groot succes. Dit jaar is de tiende vestiging van de IMC Weekendschool geopend.

De Weekendschool draait volledig op vrijwilligers die de kinderen begeleiden of gastlessen geven, vertelt Elske Hissink. Zij is coördinator van de Nijmeegse vestiging. "We werken zonder subsidies. Veel bedrijven sponsoren de Weekendschool. Niet alleen met geld, maar ook door bijvoorbeeld rondleidingen te geven. Zo gaan de kinderen binnenkort op bezoek bij het ziekenhuis."

Geniaal project

 
Voor de begeleiders en gastdocenten begint de dag met het doorspreken van het programma. Voor het project journalistiek gaan de kinderen een tijdschrift maken dat uiteindelijk ook echt gedrukt wordt. Samen met bedrijfsjournalist Robbert-Jan van IJzendoorn ben ik gastdocent bij een groep eerstejaars. Deze groep bestaat uit kinderen van 10 of 11 jaar. Robbert-Jan vindt de Weekendschool een geniaal project. Ook was hij al eerder gastdocent bij de vestiging in Tilburg.  "De bijdehante kinderen zijn het leukst!", vertelt hij. 

BFF's & Matties

Jia Xin is vandaag persfotograafAls de kinderen binnen zijn start de dag met de redactievergadering. Het eerste vergaderpunt is de naam van het tijdschrift dat ze gaan maken. De meisjes gaan voor BFF, maar daar zijn de jongens niet blij mee. Zij stellen de naam Matties voor. Hoofdredacteur Robbert-Jan stelt uiteindelijk voor om beide namen maar te combineren. Een mooi compromis.

Daarna gaan de kinderen aan de slag. Er zijn groepjes fotografen, tekenaars en schrijvers. Als gastdocent help ik de schrijvers, die ieder op een eigen manier het thema vriendschap invullen. De een schrijft over Spongebob en Patrick, de ander over Hitler: "Die deed slechte dingen, want hij had geen vrienden!" Ondertussen interviewen Ahmed en Liza elkaar over hun vrienden. Midden in het interview loopt Ahmed naar de andere kant van de klas. "Hoe lang zijn wij ook alweer matties?", vraagt hij aan zijn vriend die fanatiek aan het schrijven is.

Flinke stapel

Jia Xin zit bij het groepje fotografen en gaat de redactie rond om foto's te maken. Kinderen poseren, maar gaan daarna weer snel aan het werk, want de deadline komt steeds dichterbij. Uiteindelijk ligt er een flinke stapel tekeningen, foto's en stukken voor het tijdschrift klaar.

Als afsluiting geven alle kinderen de dag een cijfer. Ze zijn laaiend enthousiast. Sommigen noemen slechts een minpunt: soms was het een beetje druk. Robbert-Jan en ik krijgen ieder een kaartje met een bedankje en een steen met "U bent een kei!" erop. Daarna vertrekken de kinderen weer naar huis.

Een meisje blijft nog even in het inmiddels stille lokaal. Ze geeft ons beiden een hand. "Dankuwel voor vandaag. Komen jullie volgende week terug?"

Welke blogs moet je zeker nog eens (her)lezen? Welke films mag je niet gemist hebben in 2013? Wat zijn de tien beste boeken van het jaar? Dit en nog véél meer lees je in ons Grote Scholieren.com Jaaroverzicht.

Gepubliceerd op 26 december 2013
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

Lotte

Lotte

Lief!

10 jaar geleden

Jorieke

Jorieke

Wat een prachtig initiatief.

10 jaar geleden

J.

J.

Wat een geweldig intiatief! Ik zou zo mee willen helpen!

10 jaar geleden

M.

M.

Ha Joca, lees 'm nu pas, maar mooi blog! Heel leuk om jouw ervaring te lezen (ik gaf die dag les in de andere groep).

10 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.