Nieuw: software tegen cyberpesten

Nieuw: software tegen cyberpesten

Door Joca

Cyberpesten is verreweg de meest achterbakse manier van pesten: vanuit je luie stoel met één druk op de knop iemands leven verzieken. Erick Backer, zelf vader van twee kinderen, wil dat probleem oplossen met Ghostbuster. Deze nieuwe software moet gaan fungeren als een soort 'virusscanner' tegen pesters op sociale media.

Oké, de dramatische verhalen over pedofielen en cyberpesters op de site van Ghostbuster lijken me wat overdreven, al heeft de politie op dit moment ook een campagne lopen over foute facebookvrienden. Maar ach, een beetje extra bescherming kan natuurlijk sowieso geen kwaad. Al is het maar om je ouders gerust te stellen.

Hoe werkt het?

Ouders installeren de gratis software en kunnen bepaalde accounts (die van hun kroost) eraan koppelen. Dat kan niet zonder dat jij het weet, omdat de koppeling alleen geactiveerd kan worden als je zelf met je eigen gegevens inlogt. Daarna scant het programma je privacyinstellingen en krijg je een waarschuwing als je berichten bijvoorbeeld zichtbaar zijn voor niet-vrienden. Ook wordt je vriendenlijst gescand op valse accounts.

Het belangrijkste is de meldknop die in je browser verschijnt. Als je een vervelend bericht krijgt van een pester, of een ander onguur persoon, dan kun je dat met één druk op de knop melden. Je ouders krijgen dan een printscreen en enkele andere gegevens opgestuurd.

Wanneer een school zich inschrijft bij Ghostbuster, kan de melding ook direct naar de school worden gestuurd. Voor deze dienst moet de school wel betalen.

Kunnen mijn ouders dan al mijn berichten lezen?

Nee, ze zien alleen een melding als je op de meldknop klikt of als je vrienden wordt met een account dat volgens Ghostbuster niet te vertrouwen is. Het controleren op valse accounts en het scannen van privacyinstellingen wordt door de software gedaan. Vergelijk het met een virusscanner die alleen checkt of er geen virussen (in dit geval foute viezeriken of lekken in je privacybescherming) zijn, maar verder niet kan zien wat voor persoonlijke dingen er bij je foto's en andere bestanden staan opgeslagen.

Hoe weet het programma welke accounts onbetrouwbaar zijn?

Gebruikers van Ghostbuster moeten eerst hun identiteit bewijzen door een formulier in te vullen. Op die manier weet het programma welk account bij wie hoort en slaat het alarm als er een vals account opduikt. 

Het probleem is natuurlijk dat niet iedereen op internet zo'n formulier gaat invullen. Daarom houdt het programma ook een lijst bij van accounts die gemeld zijn door andere gebruikers. Zo ontstaat er een virusscanner voor mensen, inclusief zwarte lijst.

Is cyberpesten met dit programma verleden tijd?

Onder eigen naam iemand pesten op Facebook is niet aantrekkelijk als vijf minuten later de school een bericht krijgt met je naam en een printscreen. Er zullen altijd manieren blijven om het systeem te omzeilen, maar Ghostbuster maakt cyberpesten in ieder geval moeilijker. 

Heb ík dit echt nodig?
Tja. Goeie vraag. Volgens de politie en de mensen van Ghostbuster natuurlijk wel, maar ik geloof best dat wij pubers genoeg hersenen hebben om de juiste besluiten te nemen op Facebook.

Aan de andere kant: tegen ongure types kun je jezelf misschien beschermen door hun vriendschapsverzoeken te weigeren, maar tegen een scheldende klasgenoot op Facebook kun je jezelf maar lastig weren. Baat het niet, dan schaadt het ook niet, vind ik in dat geval. En alles beter dan ongeruste ouders die live over je schouder meekijken, toch?

Gepubliceerd op 4 februari 2013
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

G.

G.

Ik denk dat hier veel gebruik van gaat worden gemaakt, vooral op Facebook, Twitter etc.

11 jaar geleden

D.

D.

Alles msn, hotmail, gmail, google, en inderdaad ook de social media. Een nadeel is dat ze alles kunnen lezen, dus een inbreuk op privacy... :(

11 jaar geleden

S.

S.

gecorrigeerd. Mail me de volgende keer maar, ik wil nog wel eens reacties missen..

13 jaar geleden

M.

M.

leuk!

7 jaar geleden

J.

J.

hoe stop je cyberpesten.
stap 1: zet je telefoon uit
stap 2: zie stap 1

6 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.