Cookies..
Door Scholieren.com te bezoeken ga je akkoord met het gebruik van cookies. Klik hier voor meer info.
Zoek je een liefje? Laat Scholieren.com je koppelen! Geen zorgen, het begint allemaal anoniem. Lees hier over onze actie. 

Nerds op meeloopdag deluxe

Nerds op meeloopdag deluxe

Gewone meeloopdagen zijn ook zo random, moet de Rijksuniversiteit Groningen gedacht hebben. Zij pakken het liever wat exclusiever aan en organiseerden vorige week een tweedaagse Masterclass om hun universiteit te promoten.

Vijfentwintig geselecteerde excellente vwo'ers mochten colleges volgen, de kroeg in en opdrachten maken. Ik keek mee.

Onderweg ernaartoe weet ik niet goed wat ik kan verwachten. Supernerds United? Doodsaaie colleges waar niemand iets van snapt? Overenthousiaste leraren zoals op een gewone open dag?

Geen motivatieproblemen

We nemen plaats in een lokaaltje van de universiteit. De jongen naast mij heeft alle belangrijke zinnen in zijn papieren gemarkeerd. Alles wat de lerares in het college zegt wordt met militaire precisie opgeschreven of ingetikt. De discussie over de lesstof laait al snel op tussen de leerlingen: "Ik vind dat er wel een concrete aanleiding moet zijn, de anonimiteit kan zo namelijk niet gewaarborgd worden," hoor ik er één roepen. Ik weet nu al niet meer waar het over gaat.

Nanda Stijntjes is coördinator van de Masterclass, zij heeft de scholieren geselecteerd. "De motivatiebrief die ze ons schreven, moest goed zijn. We willen dat hier excellente scholieren zitten die ook nog eens een toffe brief kunnen schrijven," lacht ze. "De Rijksuniversiteit Groningen wil de aansluiting tussen het vwo en de universiteit verbeteren en organiseert daarvoor allerlei activiteiten. Deze Masterclass is vooral gericht op excellente leerlingen die ook heel goed terecht kunnen op deze universiteit."

Nachtbrakers

De tweedaagse bestaat uit vier colleges, een avond stappen en een afsluitend debat, waarin informatie uit de colleges moet worden gebruikt. Terwijl alle scholieren bezig zijn met de argumenten, vang ik wat op over de vorige avond. "Die koppijn, ik word er schijtziek van," zegt er één terwijl-‘ie zijn hand door zijn haar haalt. Ik zie het al: deze hoort bij de corpsballen van 2013.

Maar de rest van de scholieren is braaf bezig met de opdracht. Notitieblokken worden volgeklad met dingen die ik niet begrijp. Een meisje roept dat ze zeker wil winnen bij de stelling 'het sociaal kapitaal is toegenomen door de opkomst van sociale media'. Waarom ze wil winnen weet ik niet, de stelling snap ik evenmin. Jaloers op haar onuitputtelijke motivatie ben ik wel.

Argumentenstoelendans

Dan begint het debat. Het meisje wint de stelling over het sociale kapitaal. Argumenten worden weerlegd met nog ingewikkeldere argumenten die weer worden weerlegd met het argument dat het argument niet overeenkomt met het eerdere argument. Dat werk.

De jury is onverbiddelijk en kiest het meisje dat zo graag wilde winnen als winnaar voor de stelling over het sociale kapitaal. De onderbouwing: "goed argument".

Goeie meeloopdag

Ondanks mijn onbegrip ben ik overtuigd: dit is een meeloopdag, maar dan goed. Het laat heel goed zien hoe het voor deze scholieren zal zijn om aan de universiteit te studeren. Waarom organiseren ze zo'n passend evenement niet ook op het mbo, hbo en voor 'gewone' vwo'ers? Om hieraan mee te doen moet je nu namelijk absoluut een corpsbal of het type übernerd zijn, lijkt het wel.

Ik vraag een meisje om haar gemiddelde rapportcijfer. "Dat valt wel mee, ongeveer een 8.6," glimlacht ze. Ik wil schreeuwend wegrennen, maar geen van de scholieren kijkt haar raar aan. Dit is normaal, hier. 

Met de staart tussen mijn benen verlaat ik de universiteit. Mijn zes maanden oude vwo-diploma is zojuist verpletterd door een flinke portie intellect. Goed voor je studiekeuze, dat wel.

voeg reactie toe

6477

reacties

Die mensen weten ook wel dat een 8,6 zeer hoog is, en dan nog durven zeggen dat dat bescheiden is. Echt opschepperij, ik loop ook niet met mijn hoge gemiddelde te pronken, zeggend dat ik mezelf een nietsnut vind. Bescheidenheid is een deugd
door _)0057 (reageren) op 12 december 2012 om 15:49
Tjeerd, je doet je dommer voor dan je bent hier.
door Simon Steenhuis (reageren) op 12 december 2012 om 16:18
En ik maar denken dat ik een excellente leerling was. (Grapje, hoor.)
door Anoniempje (reageren) op 12 december 2012 om 19:19
Beste brilsmurf, Je hebt er duidelijk niets van gesnapt. Het geeft een vertekend beeld dat wij 'übernerds' zouden zijn. 8,6 lijkt me redelijk hoog hoor, ook in deze groep. Misschien is het ook wel handig om het onderwerp van de hele masterclass te noemen, namelijk sociale netwerken. Het was wel heel leuk hoor, als übernerds onder elkaar. Party-hardy all night long! Groetjes!
door Deelnemer Masterclass (reageren) op 13 december 2012 om 21:43
Aangezien iedereen zijn mening deelt, ik ben bang dat tjeerd zich niet dommer voor doet want de helft van het artikel klopt gewoon niet. Het is eerder stoerder voor doen dan je bent. Dus voor de mensen die dit artikel lezen, het klopt niet, het was een super leuke gezellige ervaring. ik heb het erg naar mijn zin gehad met leuke mensen want die ubernerds ben ik niet tegen gekomen. Xx
door deelnemer gamma masterclass 2 (reageren) op 13 december 2012 om 22:17
Wat een enorm negatief stuk. Waarschijnlijk geschreven door een gefrustreerd persoontje die in zijn hoofd heeft: 'Waarom schrijf ik hier een verslag van en hoor ik niet tot deze excellente groep'. Mijn dochter is één van de dames die hierbij aanwezig mocht zijn en zij vond de schrijver van dit stuk juist 'het voorbeeld van een corpsballetje'! Deze schrijver begeeft zich 'gezellig' tussen deze mensen, doet alsof hij de beste maatjes met ze is en brandt ze vervolgens af. Als dat de tendens in de maatschappij gaat worden......
door Henk (reageren) op 14 december 2012 om 13:54
Wat een enorm goed geschreven grappig stukje. Mijn zoon was ook naar de dagen en hij is alles behalve een corpsbal. Toch heeft hij hard om het artikel kunnen lachen, wat volgens mij aangeeft dat met werkelijk intellect de luchtigheid en humor herkent wordt.
door Een trotse papa (reageren) op 14 december 2012 om 20:27
Wat een leuk geschreven stukje!
door Ashley (reageren) op 15 december 2012 om 21:24
Wat jammer, Masterclass-leerlingen, dat dit stukje op jullie zo negatief overkomt. Ik was daadwerkelijk onder de indruk van het hoge niveau, de slimme toon, die jullie kenmerkte. Dat had ik niet verwacht, en daarom werd dat de invalshoek van dit stuk.
door Tjeerd (reageren) op 23 december 2012 om 23:18
Hee Tjeerd! Ik was ook op de masterclass en vind het eigenlijk een superleuk stukje!
door - (reageren) op 24 december 2012 om 13:15