Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Latijn aan de keukentafel

Latijn aan de keukentafel

Door Nora

Eind vwo-3 streepte ik, met een voldaan gevoel, het vak Latijn aan bij mijn profielkeuze. Ik had hard mijn best gedaan om mijn achterstand in te halen. Een weekje later viel mijn droom in duigen: er waren negen inschrijvingen, maar tien plaatsen die bezet moesten worden. Geen Latijn dus voor mij. Of toch wel? 

Ik stapte dapper op de teamleider van vwo-4 af. "Kan ik het vak niet zelfstandig doen?"

"Jij volgt geen Latijn!"

Verbazingwekkend genoeg werd mijn plan met enthousiasme ontvangen en schafte ik als übernerd mijn nieuwe studieboeken aan. Sindsdien doe ik Latijn als zelfstudie en krijg ik hulp van jongeren die geslaagd zijn in dit vak.

Ondanks mijn enthousiasme krijg ik vaak rare reacties. "Jij volgt helemaal geen Latijn, want Latijn ging dit jaar niet door!" en "Latijn, wat een rotvak, hoe kun je dát nou leuk vinden?!".

Is het aan te raden, zo'n zelfstandig vak? Soms vind ik het een vervelend idee dat ik weliswaar klaar ben met mijn huiswerk voor school, maar nog naamvallenopdrachtjes heb liggen. Maar in de zesde klas of later kan ik een staatsexamen Latijn maken en heb ik er maar mooi een papiertje voor. Als je op eigen houtje een extra vak volgt, komt dat niet op je schooldiploma te staan maar krijg je een apart certificaat dat bewijst dat je een 'gewoon' vwo-examen hebt gehaald. Kosten: 113 euro per examenvak, exclusief boeken.

Maar houd ik dit vol?

Ja, Grieke, prachtige plannen, maar houd ik dit ook vol? Helaas lijken mijn twijfels steeds meer gerechtvaardigd. Een tekort aan tijd, tekorten op mijn rapport... Is zo'n zelfstudie wel weggelegd voor scholieren die níet het vooruitzicht van een cum laude vwo-diploma hebben? Ik vraag het me af.

Plotseling zie ik het voordeel van benauwde lokalen en geitenwollensokkendocenten. Dan word je namelijk wél met je neus op de les gedrukt. Thuis aan de keukentafel heb je een ijzeren discipline nodig. Docent zijn is niet bepaald een beroep voor mij - ik kan alleen mezelf soms al amper aan het werk krijgen.

En nu?

Je sokken blokken. Aangezien ik een stereotype puber ben met een tekort aan discipline, vraag ik me stiekem af of ik dit drie jaar ga volhouden. Maar ook al schop ik het niet tot het felbegeerde staatsexamen, dan staat nog steeds leuk op mijn CV. Misschien doe ik er gelijk Arabisch en Pools bij, want YOLO! Euh, ik bedoel: carpe diem.

Gepubliceerd op 2 december 2012
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

M.

M.

wow goed zo

11 jaar geleden

W.

W.

Knap hoor.

11 jaar geleden

K.

K.

Wie ben jij?

11 jaar geleden

D.

D.

Admiror te vehementer!

11 jaar geleden

A.

A.

Docent zijn is echter wel bepaald een beroep voor mij. Als jij ooit vast komt te zitten, kan ik jou wel helpen.

(dat is een véél betere besteding van mijn tijd dan mensen bijles geven die het allemaal niets kan schelen).

11 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.