Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Liever buitenlands onderwijs

Liever buitenlands onderwijs

Door Nora

Lokalen als legbatterijen, vreemde schoolniveaus en systematische beoordelingen: wij Nederlanders weten niet beter. Maar is het Nederlandse schoolsysteem eigenlijk wel zo goed? Ik verdiepte me in het onderwijs over de grens en ontdekte van niet.

In de Verenigde Staten en Engeland kun je verschillende vakken op verschillende niveaus volgen. Dat in tegenstelling tot Nederland: volg je vwo? Dan word je geacht álle vakken op vwo-niveau te volgen.

Iets wat eigenlijk nergens op slaat: er zijn weinig scholieren die bij alle vakken op eenzelfde niveau zitten. De één is bijvoorbeeld goed in taal maar stuntelt met de eenvoudigste sommetjes, terwijl de ander moeiteloos ingewikkelde algebra oplost maar in het Frans nog geen broodje hamburger kan bestellen.

Géén niveaus

Anderzijds kan het hebben van helemaal géén niveaus soms juist handiger zijn. De Nederlandse Kika (15) zit in vwo-4 en ging tot de tweede klas in Spanje naar school. "Iedereen volgt daar hetzelfde niveau," vertelt ze. Net zoals de basisschool dus. "In Spanje sloeg ik een klas over, omdat het me allemaal makkelijk afging. Pas na vier jaar middelbare school (ESO) kan je optioneel twee jaar bachillerato doen. Iedereen mag dat, je cijfers van de ESO maken niet veel uit." Zo haalt iedereen dus hetzelfde papiertje (de één wat sneller dan de ander) en kan iedereen die dat wil, doorleren voor de universiteit.

In Nederland werkt dat precies tegenovergesteld. In groep acht wordt er voor jou al bepaald of je later zal eindigen als bliepmiep bij de Albert Heijn of carrière maakt als academicus. Tot spijt van veel jongeren: ze hadden liever hun best gedaan om een hoger niveau te bereiken of een andere school gekozen. Iets wat ze zichzelf niet kunnen verwijten, want hoe banaal is het om een toekomst te baseren op de verantwoordelijkheid van een elfjarige?

Persoonlijke aandacht
Kavita (18) heeft daarentegen bijna haar hele leven internationaal onderwijs gevolgd. "Op internationale scholen is er vaak een persoonlijke leerlijn ingesteld, die leerlingen toestaat op diverse niveaus te werken. In één klas zitten leerlingen van diverse niveaus, waardoor school echt een weerspiegeling van de maatschappij is."

Ook interessant: "Vaak werk je naar een einddoel, bijvoorbeeld een tentamen, toe. De weg naar dat einddoel mag je zelf vastleggen, maar daar krijg je wel hulp en begeleiding bij. Het is je eigen keuze hoeveel lessen je daarin volgt."

Ik vraag haar of ze die grote vrijheid als positief ervaart of juist voor misbruik zorgt. Kavita: "Het is een leerproces. Ik heb bijvoorbeeld een hekel aan wiskunde, dus plande ik in dat ik amper wiskundelessen had. Maar je moet toch naar een tentamen toewerken. Toen ik merkte dat dat alleen maar stress opleverde, heb ik tóch besloten meer wiskunde te volgen."

Ze vervolgt: "Je creëert een bepaald verantwoordelijkheidsgevoel en leert jezelf heel goed kennen. En mocht het verkeerd gaan, dan heb je altijd nog ondersteunende begeleiding. In Nederland is alles al voor je gekozen."

Persoonlijker onderwijs

Daar kan het Nederlandse onderwijs nog een hoop van leren. Want hállo, echt niet alle leerlingen zijn hetzelfde. We zijn personen, geen cijfertjes en grafiekjes in Magister! Ook wij brutale rotpubers hebben gevoelens, problemen, we zijn niet perfect.

'Maar je kan ook denken aan de schoolloze kindertjes in Afrika!' is de uitspraak van de gemiddelde docent als je kritiek levert op ons onderwijssysteem. Nee, ik denk niet aan de kindertjes aan Afrika, ik denk aan de kindertjes in vooruitstrevende landen op goede scholen. Scholen die meer doen dan naïeve beelden van leerlingen schetsen en in hokjes plaatsen.

Wij leerlingen hebben behoefte aan persoonlijker onderwijs, waar we begrepen worden, ons niet hoeven te vervelen of juist op onze tenen hoeven te lopen. Wij hebben behoefte aan méér dan het stampen van natuurkundige wetten en Engelse woordjes. Wanneer gaat school dat voor ons regelen?

Gepubliceerd op 28 oktober 2012
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

M.

M.

Zo kritisch, zoveel ideeën en dan zo'n laatste zin..

11 jaar geleden

K.

K.

Dan vergeet je wel iets belangrijks: Met VWO kan je in Nederland echt wat. Jouw ontwikkeling is breder, beter en op een duidelijk niveau. Jij hebt niet in klassen gezeten met leerlingen van een veel lager niveau, maar hebt je op kunnen trekken aan klasgenoten.

Met VWO N&G kan jij in Nederland bij de Universiteit Biologie volgen. No questions asked. Je weet dan ook dat je op een goede universiteit komt. In het buitenland is dat niet zo makkelijk. Om op het niveau van een Nederlandse Universiteit te mogen studeren heb je bepaalde cijfers nodig in bepaalde vakken. Heb je die niet? Pech! Dan maar naar een matige universiteit die je effectief een HBO bachelor voorschotelt (niets mis met HBO, maar als je naar de Uni gaat, verwacht je op dat niveau les te krijgen).

Komt nog iets bij: onze Uni Bachelors zijn 3 jaar. Klaar met VWO? Jij haalt in 3 jaar een papiertje waar je in het buitenland 4 jaar over doet. Je master in 2 jaar ipv 3.

Er zijn scholen in Nederland die meer werken met deze unieke persoonlijke vorm, zoals UniC en de Werkplaats. Deze scholen geven leerlingen de kans om meer zelf te bepalen. Hierbij is echter wel weer het effect dat er leerlingen die op hoog niveau kunnen werken, uiteindelijk buiten de boot vallen. Dat is jammer, maar daar zijn ze op ingesteld.

Ik denk dat je als Nederlandse leerling, zeker op het VWO, heel erg blij moet zijn met wat er voor je bestaat. Het klinkt allemaal leuk en aardig hoe het ergens anders is geregeld, maar bedenk wel dat Nederland al heel lang extreem goed scoort.

Daarnaast is alleen voor een slechte docent een leerling een statistiek.

11 jaar geleden

L.

L.

Ik zou echt nachtmerries krijgen van dat Spaanse systeem - ik weet nog hoe blij ik was dat ik van de basisschool af was waar ik alleen maar aan het tekenen was omdat ik niet meer mee hoefde te doen met de uitleg bij praktisch ieder vak. Een klas overslaan is inderdaad een optie, maar fijn lijkt me dat niet, weer helemaal opnieuw moeten beginnen in een nieuwe klas als je vriendschappen hebt opgebouwd in je eigen klas. Zeker na het lezen van de reactie hieronder ben ik best tevreden met het Nederlandse systeem!

11 jaar geleden

W.

W.

Maar Kavita kan het allemaal aan omdat ze heel slim is enzo. ;)

11 jaar geleden

E.

E.

Ik vind het juist fijn dat ons onderwijs zo gestructureerd is; precies wat wij onverantwoordelijke en luie pubers nodig hebben om alle kennis binnen te krijgen:) Zelfs als we wíllen, moeten we nog vechten tegen ons uitstelgedrag en alle andere Studie-Ontwijkende eigenschappen. Een stok achter de deur is dan juist fijn.
Dat van die verschillende niveaus vind ik trouwens raar. Voorbeeld: Bij ons vervloeken de meeste bèta's scheikunde. Stel dat zij scheikunde op HAVO-niveau volgen en wiskunde en natuurkunde gewoon op VWO-niveau blijven doen. Als ze een technische studie of een bètastudie willen gaan volgen, kunnen ze door hun scheikundeniveau alleen naar het HBO. Waarom zou je dan wiskunde en natuurkunde wel op VWO-niveau volgen?

11 jaar geleden

G.

G.

Een brede basis, dat is het zeker, maar of een brede basis de juiste oplossing is?
Er zijn zat leerlingen in Nederland die hun niveau niet halen door één of een paar vakken, een zware tegenvaller. Op het VWO, waar je alles afrondt met achten, maar niet geboren met een wiskunde en een vier op je rapport? Dan word je zo teruggegooid naar de Havo. Het Spaanse schoolsysteem is natuurlijk extremistisch hierin, en school zal er niet veel beter op worden voor de 'goede leerlingen', maar het resultaat zal beter zijn, omdat je nog alle kanten op kan.

11 jaar geleden

S.

S.

Ik ben er vooral blij mee dat in het Nederlandse systeem iedereen al vrij snel wordt "ingedeeld" in niveaus. Hierdoor kun je je aan elkaar optrekken. Daarnaast kunnen de leerlingen die vele moeite hebben met school de begeleiding krijgen die ze nodig hebben in de klas en de "betere" leerlingen de extra uitdaging waar ze behoefte aan hebben. Dit kan ook in gemengde klassen, begrijp me niet verkeerd maar in het Nederlandse systeem werkt dit efficiënter.
Ook vind ik dat de profielen in de tweede fase nog wel iets verder vastgelegd kunnen worden, dus met minder keuzes. Hierdoor heb je meer kans dat je vakkenpakket goed aansluit bij je toekomstige studie.

11 jaar geleden

S.

S.

Het systeem met vakken op verschillende niveaus klinkt wel goed, maar van dat Spaanse systeem krijg ik gewoon nachtmerries. Waarom moeten we doen alsof we allemaal hetzelfde zijn als dat niet zo is? Sommige leerlingen hebben het nou eenmaal wat makkelijker, die mogen best wat meer worden uitgedaagd. En natuurlijk wordt je carrière niet alleen bepaald door welk advies je als elfjarige krijgt op de basisschool, er zijn in Nederland genoeg mogelijkheden om tijdens je schoolloopbaan op een hoger niveau te komen.

11 jaar geleden

G.

G.

Ik neem het Spaanse systeem niet als voorbeeld, ik geef slechts aan: het kan daadwerkelijk anders! Maar het Nederlandse onderwijs gaat uit van het gemiddelde. Dat levert voor de helft van de leerlingen problematiek op, want wat als je niet zo logisch in elkaar steekt als men hoopt?

11 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.