Cookies..
Door Scholieren.com te bezoeken ga je akkoord met het gebruik van cookies. Klik hier voor meer info.
Wordt het niet hoog tijd om je crush te benaderen? Geef je op voor onze liefdesshow!

Waar blijft mijn geld?

Waar blijft mijn geld?
Foto: Tax Credits, Flickr, CC-BY SA

Inloggen op internetbankieren is voor mij altijd een verrassing. Geen idee waar mijn geld blijft en of er nog iets van over is. Met zweethandjes kijk ik dan naar het cijfer wat bovenaan prijkt.

Speciaal voor overzichtsloze jongeren zoals ik heeft geldorganisatie Nibud een nieuwe tool waarmee je gratis een begroting kunt maken. Al je inkomsten en je uitgaven netjes naast elkaar. Ik probeer het uit.

Een tiental vakjes waar ik cijfertjes in mag vullen. Leuk, lijstjes. Kost geen geld om die te maken. Heerlijk studie-ontwijkend gedrag.

De inkomsten weet ik

Het kost me weinig moeite op te schrijven hoeveel geld ik per maand binnenkrijg. Dat weet ik beter dan de ommekeer. Een vakje zakgeld, een vakje bijbaantje, belgeld, zo gepiept. Al de bedragen die je standaard binnenkrijgt, worden opgeteld en daar verschijnen je totale inkomsten.

Maar dan de uitgaven, dat zijn wel 24 vakjes. Links daarvan staan de gemiddelde uitgaven van een scholier. Bij eten en drinken gaat het meeste toch op aan alcohol, en aan ons uiterlijk besteden we gemiddeld 55 euro. Dat valt nog wel mee vergeleken met mijn buurmeisje dat 400 euro in de maand aan kleding uitgeeft.

Dure verjaardagen

Ik ga verder met het hoofdstuk 'vrije tijd'. Spelcomputers zijn niet aan mij besteed, dat scheelt weer een tientje per maand. Daar kan ik het vinkje weghalen. Maar aan boeken gaat toch wat meer geld op dan de ingecalculeerde vijf euro die het Nibud voorschrijft. Of cadeautjes: de eerste jarigen in de maand krijgen een geniaal cadeau, maar ben je later aan de beurt, tja, dan geef ik je een zelfgemaakt kunstwerkje.

Ik krijg het halverwege benauwd van de klaterende muntjes die ik digitaal in handen leg van ongeïnteresseerde kassajuffrouwen. Nooit geweten dat het in totaal zoveel was. Vol spanning vul ik de rest in en laat ik het Nibud mijn begroting berekenen. Zit ik in de plus of in de min? Ai, maandelijks 38 euro tekort. Hier moet iets veranderen, neem ik mezelf plechtig voor.

Goeie voornemens

Kan ik misschien wat minder naar de film en grutten tussen grootmoeders sieraden in plaats van telkens oude nieuwe dingen aan te schaffen? Ook verbaas ik me hoeveel geld ik uitgeef aan nutteloze dingen. Zo vaak eventjes iets halen bij Albert Heijn of een koffietje zo hier en daar. Dat kan echt wel wat minder en dan hou ik hopelijk aan het einde van de maand nog iets over ook.

Stiekem wist ik dit natuurlijk allang, maar nu ik alle exacte bedragen op een rijtje heb zie ik duidelijker waarop ik zou kunnen besparen. Met een beetje bewustzijn wordt dat internetbankieren niet zo'n marteling meer.

voeg reactie toe

5452

reacties

oke , ik ga het proberen thnx
door alice (reageren) op 23 september 2012 om 18:20