Je mist wat door een iPad

Je mist wat door een iPad

Door Joca

Tijdens het sjouwen van kilo's boeken droom ik wel eens over de dag dat ik alleen een iPad in mijn tas kan gooien.

Ik ben niet de enige: op een Belgische school is de iPad voortaan verplicht voor alle leerlingen. Het is wachten op de eerste Nederlandse school.

Het lijkt op het eerste gezicht geweldig, maar zo groeit er een generatie leerlingen op die veel belangrijke dingen in het scholierenleven gaan missen. Ik voorspel een ramp. 

Vliegtuigjes

Want wat moeten iPad-scholieren als ze zich vervelen? Propjes gooien en vliegtuigjes vouwen kan niet meer.

Facebooken op je iPad scheelt veel rommel, maar vervelingsorigami levert ook veel op. Zonder papier op school hadden de gebroeders Wright in 1903 vast nooit het idee gekregen om een echt vliegtuig te bouwen.

Geldzakjes

Met een zware tas fiets je lachend door donkere steegjes. Geen dief die je net gekafte schoolboeken wil stelen. Met een iPad verander je echter in een wandelende geldzak. Fietsen door ongure straten wordt nooit meer hetzelfde. 

Krabbelen

Een dikke streep door huiswerk in je agenda geeft altijd een heerlijk gevoel. Net zoals het krabbelen van de skyline van Parijs naast opgaven voor Frans. Een gevoel dat niet valt na te bootsen op een scherm. Wellicht dat hier ooit een geniale app voor komt, maar tot die tijd pak ik liever een oldkskool schrift.

Papieren examen

iPad of niet, uiteindelijk zul je je toch over een papieren eindexamen moeten buigen. Ik voorspel een klachtenregen bij het LAKS. Docenten kunnen handschriften niet ontcijferen (want wie schrijft er dan nog?) en scholieren klagen dat de plaatjes niet groter worden als je er met je vingers overheen gaat. 

Kortom: doe mij maar bekraste agenda's, loodzware tassen en de edele ambacht van het vliegtuigjes vouwen. Zelfs een lamme hand is eigenlijk zo slecht nog niet.

Gepubliceerd op 7 september 2012
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

Simon

Simon

Ik weet niet of het zo is, maar ik las een tweet van een docent: de productie van een iPad belast het milieu veel meer dan de schoolboeken die het vervangt..

11 jaar geleden

M.

M.

Er bestaal al een nederlandse school met iPads.

11 jaar geleden

A.

A.

Examens invullen op de iPad is al in zicht omdat er in IOS6 een functie komt om de iPad te blokkeren op één app. Zo kan men niet gaan spieken op google of in het handboek. Deze functie is oorspronkelijk bedoeld om kinderen met autisme veilig met een iPad/iPhone te laten werken zonder dat ze per ongeluk naar het homescreen kunnen gaan.

11 jaar geleden

J.

J.

Ik ben het hier totaal niet mee eens. Een iPad is een hele gezonde moderne manier om lessen mee te volgen omdat het ten eerste licht (mobiliteit) is, het is tevens interactief (onderwijs met behulp van actualiteiten), en het heeft veel meer mogelijkheden dan de ouderwetse schoolboeken en de papieren schriften, denk aan netjes uitgewerkte essays, toegang tot internet of communicatie met de leraar. Meer scholen zouden het eens moeten proberen en ze zullen zien dat het veel beter geschoolde leerlingen oplevert die bovendien aan beter werk kunnen komen omdat het belang van computers en internet in de grotemensenwereld steeds groter wordt.

11 jaar geleden

D.

D.

Dit zijn de slechtste argumenten ooit. Als je een betoog wil schrijven over een bepaald onderwerp, moet je wel enige kennis beschikken over die onderwerp en niet zomaar een paar meningen op schrijven die je hoofd binnen schieten.

11 jaar geleden

T.

T.

Waarom eigenlijk per sé altijd een Ipad? Scholen zouden ook eens andere tablets moeten proberen een Ipad vind ik veel te duur voor wat hij kan. De Google Nexus tablet is nog niet uit, maar kost 3 keer minder dan een Ipad, namelijk €200 Daar kun je dus heel wat op besparen!

11 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.