Stille meisjes

Stille meisjes

Misschien heb jij ze wel in je klas: stille meisjes. Onopvallend als de nougat in Toblerone, maar toch essentieel voor die ultieme perfectie. Je kunt je eraan ergeren of je kunt ze vergeten. Je kunt ze negeren of totaal opeten.

Het is aan jou, aan jou de schreeuwerd, de popi-jopi of de middenmoot, hoe je omgaat met de stille meisjes in je klas.

Als ik aan zoete dingen denk, zoals karamel, honing en frambozen, dan denk ik ook aan mama’s, vriendjes, aan de oppas of de juf. Aan lieve zachte mensen, aan slapen in armen en geknuffel tegen schouders. Aan voorzichtige glimlachjes en neerslaande oogleden, aan observerende ogen. En aan stille meisjes in de klas.

Mengeling van smaken

Niets is zoeter dan dat laatste. Tandenknarsend en onbegrepen, maar eenmaal geproefd een sensatie. Een mengeling van smaken in een simpel niet-knisperend papiertje. Het stille meisje in de klas verdient meer credits.

Laatst zat ik in de bus en ging het monotone motorgeluid plots over in een oorverdovend gesuis. Ik was bang dat het nooit meer zou ophouden, dat ik gedoemd zou zijn om mensen druk gebarend nutteloze dingen te zien zeggen. Hun lippen zouden verwoed bewegen en agressief met hun armen zwaaiend zouden ze hun onzin onderstrepen. Het heftig knikken met het hoofd zijn de punten, het happen naar lucht de komma’s. Ik zou ze nooit meer horen en ik stelde me voor hoe dat zou zijn. Een land van stilte om me heen.

Dan zou ik altijd fantaseren wat de mensen om me heen zeiden, in plaats van teleurgesteld te worden door de waarheid. Maar de suis stopte. Ik ademde stilte. Het smolt op mijn tong en tintelde door mijn lichaam zoals de perfecte chocoladetaart of een verkoelende slok ijskoud water, net wanneer je daar ongelooflijk veel zin in hebt.

Stilte liegt niet

Het was weer stil, doodstil. Ik houd ervan. Stilte dwingt niet, liegt niet, stilte uit geen groepsdruk. De stilte is zachtaardig en is vragend in plaats van antwoordend. Ik ben ook een stil meisje in de klas. Ik antwoord alleen op een persoonlijke vraag, zou me het liefst verstoppen achter een wolkenmist en zweven op jullie geluiden. Hoog erboven zodat niemand me signaleert. Dat is niet arrogant, of verlegen, bang of raar. Het is gewoon stilte zoals stilte er zijn mag.

Stille meisjes in de klas zijn als de kleur van melk, de vorm van wolken en als de moeilijk zichtbare regenboog in een hoosbui. Je staat versteld dat ze geen nerd zijn, of ineens prachtig blijken te kunnen schilderen. Dat ze hobby's hebben, passies en dromen. Verbaasd ben je, als ze intelligent blijken te zijn. Alsof stil zijn gelijk staat aan een loser zijn.

Koesteren

Je moet ze koesteren, niet vernederen. Ze zijn niet stil omdat ze niets durven. Stille meisjes zijn stil omdat ze tegen stilte kunnen. Tegen het ontbreken van nietszeggendheid. Stille meisjes bieden meer dan bruut geschreeuw, een eindeloze vraag om aandacht en bevestiging. Stille meisjes zijn.

Gepubliceerd op 6 september 2012
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

Y.

Y.

Mooi en waar. Stille meisjes kunnen tegen stilte, stille meisjes hoeven niet mee te doen met alle drukte en uiterlijk vertoon. Stille meisjes zijn okè! :) Blijven zichzelf in plaats dat ze zich anders voordoen. Stille meisjes zijn sterk en weten wat ze willen.

11 jaar geleden

A.

A.

Heel mooi en eerlijk, prachtig gedicht :-)

11 jaar geleden

H.

H.

Wauw, wat een prachtig artikel, heel oprecht. Wat hier geschreven is klopt helemaal.

11 jaar geleden

L.

L.

Supermooi geschreven en heel herkenbaar!
Ben zelf ook een stil meisje en word daardoor in de klas door niet-stille mensen ook vaak gezien als verlegen/loser/nerd:(

11 jaar geleden

D.

D.

Stille meisjes, die vind ik vaak twintig keer zo fijn als de brulapen. Ze hebben iets sereens, iets rustgevends over zich.

11 jaar geleden

S.

S.

Ik ben zelf ook stil geweest, aan de ene kant vond ik het zeer prettig, aan de andere kant wou ik best wel aandacht maar ik durfde niets te zeggen tegen andere omdat het niet zo'n aardige mensen zijn en ik dan misschien een domme opmerking kreeg. Stil zijn kan prettig zijn maar te stil is ook niet goed voor je. Daarom heb ik nu een middenweg gevonden (ook al vinden de leraren dat ik iets de veel praat :s). Dat komt ook omdat ik ben blijven zitten en nu een hele leuke klas heb :D. Ik vind stille meisjes mysterieus en aardig kijk maar naar mij ;).
xoxo

11 jaar geleden

T.

T.

ik vind stille meisjes best sexy ;p

11 jaar geleden

S.

S.

Je reist door een andere dimensie, een dimensie niet alleen van beeld en geluid, maar van de geest. Een reis in een wonderlijke land waarvan de grenzen zijn die van de verbeelding. Dat is het teken dat zegt: Ga door tot het eind, de volgende stop zal niet ver meer zijn ......

dat ben ik ook zon stil meisje ik weet hoe het is daarom heb ik dat daarboven bedacht zo is het voor mij als ik ff weg droom......

De volgende stop zal niet de laatste zijn, je zal altijd door reizen en je zal het voor altijd willen ... tot aan de dood......

ik ben altijd zo stil geweest altijd een buitenbeebtje ik loop vaak alleen over het schoolplein misschien vind je dat zielig maar ik vind het leuk weg van de drukte en herrie weg van de irritate kinderen met hun nieuwste ipods en bbs enzo na school ga ik altijd naar het bos lekker alleen met de herten en wolfen(ben nu in californie ) niemand om me heen geen drukte geen heerie geen machienes en apparaten alleen veel groen en stilte

11 jaar geleden

R.

R.

Dit is echt, de waarheid, het maakt me stil en dat ben ik sowieso altijd. Dit is echt <3

11 jaar geleden

Z.

Z.

Erg mooi geschreven! Soms kan ook zo stil zijn en ik begrijp precies wat je bedoeld met genieten van de stilte :)

Complimenten aan Annemieke!

11 jaar geleden

T.

T.

Mooi artikel!!! Ik ben ook altijd stil. En ik vind dat er meer gedacht moet worden aan dan mensen, en niet alleen maar naar de mensen met de grootste mond.

11 jaar geleden

N.

N.

Werd even stil van dit verhaal en heb er van genoten ;) thnx. Ik zal voortaan met meer respect omgaan met 'stille meisjes'.

11 jaar geleden

V.

V.

Wat een prachtig artikel, ik ben het hier helemaal mee eens. Tegenwoordig vermijden mensen je als je er niet uitziet zoals zij en/of als je een stil persoon bent. Ze zouden niet zo oppervlakkig moeten zijn. Van dit artikel zouden mijn klasgenoten iets kunnen leren, ze zijn ook zo oppervlakkig.

11 jaar geleden

M.

M.

echt mooi geschreven, je wordt er echt ff still van.
soms kan ik mijn broer wel villen, hij is altijd druk als ik stilte wil en erg chagerijnig al ik hem een vraagje stel.

stil is fijn je kan denken aan dingen die je hebt meegemaakt.
ook kan je op deze manier veel dingen verwerken, zoals:
ik heb de afgelopen 2 jaar 7 begrafenissen gehad ik was toen erg stil maar zo kon ik mijn verdriet verwerken, het helpt echt.

11 jaar geleden

M.

M.

ik ben meestal ook erg stil, soms weten mensen niet eens dat ik er ben!

maar ik snap echt helemaal niks van de tekst hierboven...

11 jaar geleden

D.

D.

Deze tekst slaat helemaal nergens op. Jij beweert eerst dat stille meisjes niet zoals andere meisjes zijn die alleen om aandacht vragen, vervolgens ga je opeens zeggen dat de stille meisjes meer credits (=aandacht) moeten krijgen? En nee.. Als stille meisjes meer credits willen, dan moeten ze maar niet zo onopvallend gedragen. Als je stil bent, moet je accepteren dat mensen je aanwezigheid niet realiseren. Stille meisjes kunnen simpelweg niet evenveel aandacht krijgen zoals de meisjes die veel praten.

11 jaar geleden

J.

J.

Ik sluit me helemaal aan bij de reactie van Demter.

11 jaar geleden

R.

R.

Ik zou me als ik jou was niets aantrekken van sommige ietwat arrogante en oppervlakkige commentaren hieronder.Wat jij schreef is prachtig en inderdaad waar. Stilte is fijn en stille meisjes zijn essentieel voor de pure perfectie in een groep kinderen. Stille meisjes zijn de rust rust in de chaos van het dagelijkse scholierenleven. Jij zou zomaar eens een heel bekende schrijfster kunnen worden. Doe iets met jouw talent!

11 jaar geleden

R.

R.

Bij mij in de klas zijn er geen stille meisjes... alleen maar meiden die enorm veel herrie maken, zelfs nu ze in de 6e klas zitten.

11 jaar geleden

W.

W.

het leuke is dat iedereen nu helemaal gefacineerd is en het er mee eens is maar de praktijk zegt andere dingen.


Reality is a lovely place but I wouldn’t want to live there.

11 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.