Cookies..
Door Scholieren.com te bezoeken ga je akkoord met het gebruik van cookies. Klik hier voor meer info.
Moeite met het kiezen van je PWS-onderwerp? Logisch. Klik hier om een goed onderwerp te kiezen. 

Ondernemen is een spelletje

Ondernemen is een spelletje

Gastblogger Bas (15) heeft amper tijd voor z'n huiswerk: hij is veel te druk met het oprichten van zijn eigen bedrijf Carchoice.nl. De komende weken doet hij op Scholieren.com verslag van zijn ondernemerschap.

Een drukke week op Carchoice Headquarters: we werken momenteel aan een filmpje op onze site om het zoeken nóg makkelijker te maken. Het moet een beetje lijken op dit filmpje van Google, maar zoals jullie weten ben ik nergens echt goed in dus heb ik ook nu weer hulp van buiten nodig.

Goed. Eerst maar even googelen op de term 'explanation video'. 246 miljoen hits, aha! Na een tijdje zoeken blijkt er meer dan genoeg voor mij tussen te zitten: hier kan ik vast wel iemand vinden die een filmpje voor me kan maken. Het enige probleem is weer het geld, zucht. Voor een strakke video van 2 tot 3 minuten betaal je al snel tussen de 5.000 en 50.000 dollar. Wat ongeveer neerkomt op 400 dollar per seconde.

Geld = levens

Ik zou nooit van mijn leven zo snel mijn geld uitgeven, dus komt het weer aan op ondernemen. Ik bedenk me dat ondernemen eigenlijk een spelletje tegen jezelf is: er bestaat voor elk probleem een supergoede en makkelijke oplossing, maar dat kost ook altijd meer geld. De bedoeling van het spel is om zo min mogelijk geld (zie het als levens) te verliezen binnen de tijd die je krijgt of jezelf oplegt. Als je levens op zijn of de tijd verstreken is, ben je af. Het is dan ook de kunst om zoveel mogelijk tussen de regels door te lezen, door bijvoorbeeld deals te sluiten en beter uit de verf te komen dan je concurrent!

Ik ga dus op zoek naar een goedkopere manier om zo'n filmpje te krijgen, wordt vervolgd. Ander nieuws dat ik met jullie móet delen, is dat Andre en ik gratis kantoorruimte aangeboden hebben gekregen bij het internetbureau Bluedesk. Echt supertof! Het is een bedrijf dat apps en websites maakt en wel 40 man in dienst heeft.

Grote jongens

Vanaf binnenkort kunnen Andre en ik dus tussen de 'grote jongens' werken en hun hulp inschakelen als er iets misgaat. Wat we natuurlijk zo min mogelijk willen doen, want we willen natuurlijk wel professioneel overkomen.

Over professionaliteit gesproken: da's weer zoiets waar je af en toe tegenaan loopt als jonge ondernemer. Ik ben door mijn redelijk hoge stemmetje nogal eens bang om te bellen naar mensen die ik nog nooit in het echt heb gesproken, omdat ik vrees dat ik toch niet serieus genomen word. In het begin is dat meestal ook zo, maar vaak willen ze je toch een kans geven - juist omdat je nog zo jong bent, volgens mij. Als je dan maar laat zien dat je echt serieus bent, kun je prima zaken doen.

Vragen?

Tot slot: ik kreeg de laatste tijd al wat reacties en vragen op mijn eerdere blogs, zoals deze van Hidde: "Ha Bas, heb je nog een tip voor mij als jonge ondernemer?". Als er nog meer van dit soort vragen zijn, dan beantwoord ik ze natuurlijk graag in mijn vierde en laatste gastcolumn. Zet ze hieronder in de reacties of stuur ze me via Twitter!

Bas

voeg reactie toe

4784