Cookies..
Door Scholieren.com te bezoeken ga je akkoord met het gebruik van cookies. Klik hier voor meer info.
Moeite met het kiezen van je PWS-onderwerp? Logisch. Klik hier om een goed onderwerp te kiezen. 

Stressen om langstudeerboete

Stressen om langstudeerboete

Terwijl veel laatstejaars al slapeloze nachten hebben om de eindexamens, maken ze zich nóg ergens druk over: hun studiekeuze.

Komend jaar gaat er namelijk een nieuwe studiemaatregel in: als je langer dan een jaar uitloopt met je studie, moet je 3000 euro per schooljaar extra dokken. 

Tel daar de nieuwe examenregel (gemiddeld moet je een 5.5 of hoger halen voor je centraal examens) en zeg maar dag tegen je nachtrust.   

Andere studiekeuze

Volgens een onderzoek van NOS op 3 onder 900 scholieren maakt 1 op de 10 scholieren zelfs een andere studiekeuze door de nieuwe maatregel. Ze realiseren zich namelijk dat ze NU METEEN de juiste studiekeuze moeten maken, om zo geen studietijd te verliezen. 

Scholieren kiezen nu eerder voor een 'minder moeilijke studie' en zullen minder snel twee studies combineren. Havisten stromen liever door naar het vwo, in plaats van zich in te schrijven voor een hbo-opleiding.

Tussenjaar

Ook is de keuze voor een tussenjaartje nu nog aanlokkelijker. Dat doet onze blogger Tjeerd bijvoorbeeld ook. ''Om nu iets te kiezen is best moeilijk en ik weet nog niet precies wat ik wil later. Als ik nu een jaar andere dingen doe, kom ik waarschijnlijk op een briljant idee van wat ik wil," vertelde hij laatst bij Slam!FM.

Examentraining populair

Mede door die strengere exameneisen volgen steeds meer scholieren een examentraining. Volgens het NOS heeft dit jaar 44% van de eindexamenkandidaten een training gevolgd. Het populairst zijn de trainingen voor de kernvakken Nederlands, Engels en wiskunde: volgend jaar mag je nog maar voor één van die vakken een onvoldoende halen.

voeg reactie toe

9800

reacties

"Trainingen voor de kernvakken wiskunde, Nederlands en Engels zijn het populairst: dat komt doordat je nog maar voor een van deze vakken een voldoende mag halen." Hihi, verboden teveel voldoendes te halen. En ging die regel (met maximaal één onvoldoende) niet pas volgend jaar in? Overigens weet ik echt nog helemaal niet wat nou mijn juiste studiekeuze moet zijn. En volgens mij ben ik nu wel een beetje erg laat met dat nog moeten bedenken. En een tussenjaar trekt me eerlijk gezegd ook al niet bijster veel... Oeps. :O
door Em. (reageren) op 14 mei 2012 om 17:32
@Em.: Thanks, je hebt helemaal gelijk. Beetje dom, hihi.
door Renske (reageren) op 14 mei 2012 om 17:43
'Trainingen voor de kernvakken wiskunde, Nederlands en Engels zijn het populairst: dat komt doordat je nog maar voor een van deze vakken een voldoende mag halen.' Volgens mij klopt dit niet. Moet het niet zijn: 'Trainingen voor de kernvakken wiskunde, Nederlands en Engels zijn het populairst: dat komt doordat je nog maar voor een van deze vakken een ONvoldoende mag halen.'
door Susan (reageren) op 14 mei 2012 om 17:39
Oke, een iemand zag het nog eerder haha.
door Susan (reageren) op 14 mei 2012 om 17:40
@Susan: Haha ja, maar thanks anyway!
door Renske (reageren) op 14 mei 2012 om 17:48