Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Handig: online je wiskunde bijspijkeren

Handig: online je wiskunde bijspijkeren

Door Pim

Nu het nieuwe schooljaar keihard tegen je hoofd bonkt en al die nieuwe lesstof zich krijsend een weg baant door jouw totaal verwaarloosde hersenpan, kan het zijn dat je eens iets mist. En dan sta je opeens een 3 voor wiskunde.

Niet getreurd. Scholieren.com schiet te hulp! Speciaal voor alle warhoofden en scholieren die écht moeite hebben met wiskunde recenseren we vandaag de bijlessite Khanacedemy.org. Honderden wiskundefilmpjes bij elkaar! En niet onbelangrijk: hartstikke gratis.

Een stukje geschiedenis

Het begon allemaal met Salman Khan die zijn nichtje bijles gaf in wiskunde. En wat doe je als je niet zoveel tijd hebt omdat je drie studies tegelijk volgt? Juist: dan zet je filmpjes op YouTube. Toen andere familieleden ook naar de filmpjes gingen vragen, begon het pas echt.

Zo'n 184.838.941(!!) lessen (300 filmpjes) later is KhanAcademy een van de grootste online bijlessites die er bestaat. Compleet met een eigen leersysteem en 48 verschillende vakken.

Aan de slag

Je kunt een uitlegfilmpje uitkiezen op vak, niveau en onderwerp. Alle filmpjes zijn in principe hetzelfde: Khans stem die rustig uitleg geeft en een mousepointer die allerlei vrolijk gekleurde tekeningetjes maakt op een zwarte achtergrond. Wiskundesommen of natuurkundeformules bijvoorbeeld.

De meeste filmpjes duren niet langer dan 10 minuten, maar je hebt ze ook van 15 minuten. Nog steeds kort als je bedenkt dat leraren minstens 40 minuten voor een onderwerp nemen... Ik klik een filmpje aan en Khan legt me logaritmes uit, best ingewikkeld bovenbouwmateriaal. Al snel zit ik er middenin: het heeft wel wat, die privéles.

Khan heeft een fijne manier van uitleggen. Omdat hij met de muis tekent, ziet het er wat onhandig uit, maar daardoor gaat-'ie gelukkig ook niet te snel. En je kunt natuurlijk op elk moment de video pauzeren, terugspoelen en opnieuw kijken. Alleen de Engelse termen zijn soms wat lastig, maar dat went wel.

Oefenen

Na de uitleg, waarbij Khan eigenlijk in twee minuten de theorie bespreekt en daarna vooral héél véél voorbeelden geeft en oefenopgaven voordoet, heb ik het idee dat ik het snap. Het mooie is: ik kan meteen door met een aantal oefenopgaven.

Er verschijnt een vraag op je scherm en ik typ het antwoord in. Blije smileys als het lukt, 'try again' als het niet lukt. Als ik er niet uitkom, kan ik nog steeds terugklikken naar de video.

Conclusie

De site van Khan blijkt niet alleen handig voor zijn nichtje, maar voor een triljoen andere mensen. Oma's die graag toch nog wiskunde B willen snappen voordat ze dood gaan, natuurkundeleraren die geen zin hebben om uit te leggen en natuurlijk jij en ik die de scheikundeuitleg nog een keer willen horen, omdat we lagen te slapen in de les. Tot nu toe zijn er alleen nog filmpjes voor exacte vakken, maar het aanbod groeit snel.

Er bestaan veel onhandige bijlessites op internet, maar deze vind ik zelf echt een topper. Sowieso voor wie de lesstof niet snapt, maar ook als je snel en simpel wilt oefenen zonder gezeik met papier en werkschriften. Komend schooljaar komt deze site me ongetwijfeld van pas bij wiskunde - en misschien leer ik mezelf daarnaast nog wat computer science.


Gepubliceerd op 5 september 2012
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

W.

W.

Handig voor wiskunde B! Ik ga zeker nog eens kijken daar.

Thanks Pim :)

11 jaar geleden

L.

L.

Handig inderdaad voor wiskunde! Maar een vraagje, is Khan hier mee begonnen voor zijn nichtje of zijn neefje? Want in de eerste alinea heb je het over zijn nichtje en na de conclusie over zijn neefje ;)

11 jaar geleden

L.

L.

O wacht niet de eerste alinea maar na het kopje 'een stukje geschiedenis' heb je het over zijn nichtje en na de conclusie over zijn neefje.

11 jaar geleden

Simon

Simon

Ze zijn het ook naar het Nederlands aan het vertalen, zie: www.ikkhanleren.nl/intro

11 jaar geleden

Kim

Kim

@Luna: Hij begon ermee voor z'n nichtje. Nu klopt 't wel in de tekst :-)

11 jaar geleden

R.

R.

Ook handig is de [URL="http://www.rekenmachine24.nl"]Rekenmachine[/URL]

11 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.