Door Scholieren.com te bezoeken geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Ben je onder de 16? Zorg dan dat je toestemming van je ouders hebt om onze site te bezoeken. Lees meer over je privacy (voor het laatst bijgewerkt op 25 mei 2018). Akkoord Instellingen aanpassen
Onderzoeksbureau Markteffect doet een landelijk onderzoek naar studiekeuze. Alle Nederlandse scholieren kunnen meedoen. Als je 'm invult, verdien je gegarandeerd 2 euro. Klik hier!

Een kluisje voor de brugklas

Een kluisje voor de brugklas

Scholieren.com is groot fan van de Jonge Dichter des Vaderlands-verkiezing: (inmiddels nog) drie beeldschone jongedames strijden op poëtische wijze om landelijke roem en status.

Na de stemronde in mei zal de winnaar twee jaar lang dichten op Scholieren.com en optreden op poëziefestivals. Talent om in de gaten te houden dus!

Via drie gastblogs stellen we de finalisten aan je voor. Vandaag: poëzie van Kenza Bolsius, 17 jaar, vierdeklasser op het Amsterdamse Ignatius Gymnasium. 

Een kluisje voor de brugklas

een verscholen
hok voor overbodig
ingebonden papier,
en verzameld gerei
de inhoud wordt altijd
vergeten: jammer dan
slot erop, want het zou

zomaar gestolen
kunnen  worden

geen opgemaakt geheel
geen posters, voedsel of
ander prul, dat is er alleen
in Amerika: jammer dan

naast een hoopje oude
boom, en wellicht een
stuk gedroogde inkt, zou
je natuurlijk ook een kind
kunnen bewaren, zelfs dan
slot erop, want dat zou

zomaar gestolen
kunnen worden

Morgen op Scholieren.com: het gedicht van finalist Sannemaj over boterhammengevechten. Overmorgen die van Joanne over bekauwgomde tafelbladen. Stay tuned!

voeg reactie toe

7763

reacties

Fijn dat je niet iemand bent die denkt dat rijmen dichten is, ik hou wel van gedichten zonder rijm, chapeau dus !!
door Rutger II (reageren) op 22 april 2012 om 10:32
Mooi gedicht kenz!
door S (reageren) op 22 april 2012 om 14:17
Ik vind ook niet dat een gedicht móet rijmen, maar vind het vaak wel mooi. Ik weet niet echt, ik denk dat het een soort extra effect geeft. Zo vind ik Tatsjana's Brief uit Jewgine Onegin van Aleksandr Poesjkin echt prachtig (check it out! ) maar dit vind ik ook wel leuk. Kan je natuurlijk niet met elkaar vergelijken, maar goed.
door Swifty (reageren) op 22 april 2012 om 17:03
[reclame] Overigens is het alle finalekandidaten toegestaan om ook eens een kijkje te komen nemen op dichtersdeel van het scholieren.com-forum, namelijk het prachtige Dansen op Papier! [/reclame] Hoewel ik een bepaalde finaledichteres daar niet meer op hoef te wijzen, die hangt er al langer rond dan ikzelf. :P En hoi Kenza! Leuk gedicht. En een kind joh, dat past helemaal niet meer in mijn kluisje. Zelfs mijn boeken erin proppen is soms al een hachelijke onderneming.
door Em. (reageren) op 22 april 2012 om 19:19
Als eentje nou lelijk was? Wat dan?
door - (reageren) op 22 april 2012 om 20:56
@-: Dan hadden ze vast opgeschreven 'drie heel getalenteerde dames' of gewoon 'drie dames' als ze geen enkele kwaliteit deelden!
door Em. (reageren) op 22 april 2012 om 22:18

Wat doe jij om het plastic in de oceaan te verminderen?