Eindexamens 2024

Hier houden we je op de hoogte van het laatste eindexamennieuws. Volg ons op YouTube of Tiktok.

Kauwgom voor de examens

Door Kim

"We willen dat leerlingen zo goed mogelijk presteren, dus zullen we kauwgom uitdelen tijdens de eindexamens," zegt de rector van het Almere College in Kampen.

Twee leerlingen hebben daar een einde gemaakt aan het kauwgomverbod op hun school. Tijdens toetsen mag er voortaan wél gekauwd worden, tijdens examens deelt school zelfs uit. Hoe de fuck..?

 "Vwo'ers Joline Wierda en Lionne Grootjen zijn twee dames die wel van een kauwgompje houden," vertelt rector Frank Merten als we hem bellen. Zij wilden voor hun profielwerkstuk onderzoek doen naar het effect van kauwgom kauwen op je schoolprestaties.

Wetenschappelijk onderzoek

"Daarvoor hebben ze de hulp van een kauwgomfabriek en een hoogleraar ingeschakeld. Bij een stuk of tien leerlingen voerden ze vervolgens een mini-wetenschappelijk onderzoek uit om de effecten van kauwgom kauwen te meten. Ze hebben zelfs speeksel afgenomen bij hun medeleerlingen," blikt Merten terug. 

De conclusie: kauwgom kauwen zorgt voor stressvermindering, en dat kan weer hogere cijfers opleveren. Voor hun profielwerkstuk kregen Joline en Lionne een 9.1 én complimenten van de rector, die meteen besloot het kauwgomverbod deels op te heffen. Hij wil immers dat z'n leerlingen hoge cijfers halen...

Pakje op tafel

"Tijdens toetsen is kauwgom kauwen niet langer verboden, en tijdens de eindexamens gaan we zelfs kauwgom uitdelen aan de leerlingen. Door op elke tafel een pakje te leggen, bijvoorbeeld," licht hij toe.

En de gewone lessen dan? "Daar blijft kauwgom gewoon verboden. Het is voor docenten niet echt lekker om voor een klas vol malende kaken te staan." Sowieso is de regel nog niet definitief: als in juni blijkt dat de hele school volgeplakt is met kauwgomresten, kappen ze er weer mee. Merten: "Kauwgom hoort in de prullenbak. En smakken en bellen blazen is verboden. Ook tijdens de examens ja."

 

Update 10 april: vorige week donderdag zijn Joline en Lionne in de prijzen gevallen met hun PWS: ze wonnen de derde prijs én de publieksprijs van de Jan Kommandeurprijs van de Rijksuniversiteit Groningen, zie hier. Gefeliciteerd dames!

Gepubliceerd op 14 maart 2012


ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Alles over de examens in je timeline?

Gids Leraar worden

Alles wat je moet weten over leraar worden

#}