Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Eindexamens 2024

Hier houden we je op de hoogte van het laatste eindexamennieuws. Volg ons op YouTube of Tiktok.

Zo fiks je die examenstunt

Door Pim

Ze komen er weer aan: de dagen waarop de ingang van de school gebarricadeerd is. Waarop je met soesjes wordt bekogeld of het trappenhuis en waterglijbaan is. Juist, het is weer tijd voor de examenstunts!

Maar hoe ver kun je eigenlijk gaan zonder straf te riskeren? En wat als de directeur het helemaal verboden heeft? Wij checkten de scenario's bij Siebert, de rechtenkenner van het LAKS. 

Bij ons op school zijn examenstunts verboden, maar we willen zo graag! Wat nu?!

Helaas heb je van die zure directeuren die zelf nooit in de zesde klas hebben gezeten, maar gewoon geboren zijn in dat grijze krijtstreeppak. Zij zijn het ook die examenstunts kunnen en mogen verbieden. Wat doe je eraan?

Het LAKS geeft twee opties: "Je kunt gaan voor de formele weg: praten met de MR en de leerlingenraad, dan kom je er wel uit. Beter en vooral sneller is het waarschijnlijk om een duidelijk plan voor te leggen aan je directeur. Meestal zijn examenstunts voor hen onverwacht en daar kunnen ze niet zo goed tegen, omdat het opruimen allerlei planningen in de war schopt."

Hoe voorkomen we dat we na een geslaagde stunt toch een enorme straf krijgen?!

"Een beetje slijmen werkt altijd. Leg je een waterglijbaan aan in de gang? Vernoem de zeep die je gebruikt naar de directeur," zegt Siebert. Maar wat als de directeur dat opvat als een tip dat hij zich vaker moet wassen? "Zet de conciërge op een of andere manier in het zonnetje. Dat gebeurt te weinig en vaak kan de directeur er niks tegen beginnen." Hij weet ook wel dat die arme man te weinig betaald krijgt.

"Verder kun je ook bijvoorbeeld één leraar bij je stunt betrekken, die is dan medeverantwoordelijk. Ook is het handig als de rotzooi die je maakt binnen ongeveer een uur weer opgeruimd kan worden. Hou het dus vooral leuk en niet te ingewikkeld!"

We willen heel graag een examenstunt uitvoeren, maar hebben totaal geen inspiratie!

Als je onze lijst met 8 supervette examenstunts hebt gelezen, piep je wel anders. Maar daarnaast is er nog een aantal andere websites en fora waar je inspiratie op kunt doen voor een spetterend afscheid.

Water naar de aula dragen... Kijk eens op Examenstunts.com of Examenstunts.nl, of op dit, dit en dit forum. En Google weet natuurlijk altijd nog meer!

We willen heel graag een examenstunt organiseren, maar met wie kunnen we dat het beste doen?

Ook hier geeft het LAKS weer twee opties: "Als je op die school zit waar een stunt eigenlijk verboden is, kun je het beste een officieel comité oprichten. Die vorm je dan met wat mensen uit elke examenklas: zij bedenken het plan en de rest haakt later aan." Groot nadeel is wel dat het moeilijk is om alles geheim te houden...

"Uiteindelijk ontstaan de beste stunts toch uit een groepje vrienden met een leuk plan. Zij zijn bereid om wat geld voor te schieten en er wat meer tijd in te steken. Ze bedenken zelf iets en als er mensen mee willen doen, dan kunnen die aanhaken en bijvoorbeeld helpen met de uitvoering."

Keuzes, keuzes, keuzes

Al met al een hoop keuzes dus. Wat ga je doen? Hoe ga je het doen? Met wie? Waar? Wanneer? Ga met een paar vrienden of schoolgenoten om tafel zitten en je komt er wel uit. Doe je best, werk hard en maak er wat moois van.

Wij wensen je alvast heel veel succes! Enne... kom maar op met die ervaringen. Laat ze hieronder achter in de reacties!

Gepubliceerd op 7 maart 2012


ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Alles over de examens in je timeline?