18 jaar = zelf absentiebriefjes schrijven?

18 jaar = zelf absentiebriefjes schrijven?

Door Pim

Het is de droom van elke scholier: saaie lessen kunnen overslaan. "Mag je als meerderjarige scholier zelf je absentiebriefjes schrijven?" vroeg forummer Master111 zich af.

"Geen idee," dachten wij toen. Daarom trokken we bij het LAKS en de Vlaamse Scholierenkoepel aan de bel.

In het hectische leven van scholieren is er één baken van rust: het LAKS. Wanneer wij het allemaal even niet meer weten, staan zij klaar met een antwoord.

Ook een vraag? Reageer hieronder, mail of bel het LAKS: info@laks.nl / 020 5244060. Vlaamse scholieren kunnen terecht bij de Vlaamse Scholierenkoepel.

Vraag:

Master111 vraagt zich op het forum af:

"Ik heb op mijn zeventiende mijn vmbo-diploma gehaald en ik doe nu havo. In de loop van het jaar word ik achttien en ik vroeg me af of bepaalde dingen dan veranderen.

Ben ik bijvoorbeeld verplicht om elke les te volgen en mag ik zelf briefjes inleveren zonder dat mijn ouders die hoeven te tekenen?"

Alvast bedankt voor het antwoord!"

Het LAKS antwoordt:

Goede vraag! Je bent niet de enige die het LAKS hierover benadert.

Vanaf je vijfde tot je zestiende ben je leerplichtig. In die tijd zijn je ouders verplicht om je in te schrijven op een school. Als ze dat niet doen, dan zal de leerplichtambtenaar van de gemeente waar je woont er alles aan doen om je wel naar school te sturen.

Van je zestiende tot je achttiende ben je nog niet helemaal van de leerplicht af. Totdat je achttien bent, val je onder de kwalificatieplicht, dat is een soort 'verlengde leerplicht'. Dat wil zeggen dat de leerplichtambtenaar in de gaten houdt of jij een startkwalificatie (een mbo niveau 2, havo- of vwo-diploma) gaat halen. Heb je die al voor je achttiende, dan ben je écht van de leerplicht af.

Eigen briefjes schrijven
Als je achttien wordt ben je weliswaar niet meer leerplichtig, maar je moet je, net als voorgaande jaren, aan de regels houden die jouw school opgesteld heeft. Dat betekent in de praktijk dat je bijvoorbeeld niet ongeoorloofd afwezig mag zijn.

Je kunt dus niet zomaar besluiten dat je saaie lessen niet meer gaat volgen. Als je dit wel doet, kan de school jou zelfs weigeren je mee te laten doen met het eindexamen. De school beroept zich in deze gevallen op artikel 5 van het Eindexamenbesluit. Maar ook als je met een goede reden (ziekte, begrafenis etc.) afwezig bent, mag je zelf alleen je eigen briefjes schrijven als dat zo in de schoolregels staat. Het kan dus dat je ouders nog steeds moeten tekenen, ook al ben je meerderjarig.

Samengevat: als je achttien jaar bent, zal je geen last krijgen van een leerplichtambtenaar. Wel mag een school maatregelen nemen als jij je niet aan hun regels houdt.

Het VSK schrijft ons:

Er zijn in deze situatie redelijk wat verschillen tussen Nederland en België. In België is het heel simpel: tot je achttiende ben je leerplichtig en moeten je ouders dus toestemming geven voor briefjes en dergelijke. Vanaf je achttiende mag je wel zelf je briefjes gaan schrijven, je schoolagenda ondertekenen of in beroep gaan tegen beslissingen van de school.

Maar ook in België moet je je na je achttiende gewoon aan de schoolregels houden. Die heb je immers ondertekend. Ook als meerderjarige kun je dus gewoon gestraft worden voor storend gedrag op school of te veel te laat komen. 

Conclusie

Vlaamse achttienplussers mogen hun eigen briefjes schrijven, Nederlandse achttienplussers alleen als dat zo in de schoolregels staat. In beide landen geldt nog steeds: wegblijven mag alleen als je een goeie reden hebt, niet omdat je eens lekker uit wilt slapen. Helaas.

Gepubliceerd op 30 april 2012
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

I.

I.

ik vind het hartstikke gaaf!

7 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.