Cookies..
Door Scholieren.com te bezoeken ga je akkoord met het gebruik van cookies. Klik hier voor meer info.
Wordt het niet hoog tijd om je crush te benaderen? Geef je op voor onze liefdesshow!

Stappen zonder alcohol: kan dat?

Stappen zonder alcohol: kan dat?

Bij mij in West-Friesland wonen zo'n beetje de meeste comazuipers van heel Europa. Bijna de helft van de 12- tot 16-jarigen hier schijnt overmatig gebruiker te zijn, blijkt uit onderzoek.

Maar als ik eens uitga, ligt lang niet iédereen in z'n eigen kots te rollen hoor. Daarom ga ik de straat op met de stelling: een avondje stappen kan ook zonder alcohol.

Eens even peilen of we hier ook zonder consumptie een leuke avond kunnen hebben!

Coranne (17): "Mensen zijn gezelliger met alcohol op"

Als ik vraag naar Coranne's alcoholgebruik, geeft ze toe dat ze voor het stappen altijd wel redelijk indrinkt. "Jägermeister, Canei, Amaretto... eigenlijk alles wel door elkaar, ja. Ik denk dat het alcoholgebruik onder jongeren hier in de Noordkop inderdaad extremer is: mijn nicht woont in Amsterdam en daar wordt er volgens mij een stuk minder gedronken."

Op de vraag wáárom ze drinkt, heeft Coranne gauw haar antwoord klaar. "Het is gewoon heel erg lekker, en het wordt er nog gezelliger van ook! Bij het uitgaan hoort alcohol er daarom ook gewoon bij, vind ik."

Kim (16): ''Ik mag van de dokter niet drinken''

Iemand die het wèl met de stelling eens is, is geheelonthouder Kim. Ze legt uit: "Omdat ik chronisch hoofdpijn heb, mag ik van de dokter geen alcohol drinken. Daarom doe ik dat ook niet. Ik ben wel eens uitgegaan en vond het toen wel grappig om de anderen dronken te zien."

Maar niet mógen drinken is natuurlijk iets anders dan niet wíllen drinken. Lust ze het eigenlijk wel? Kim: "Jawel hoor, hoewel ik nog niet zoveel geprobeerd heb. Wel weet ik dat ik wijn ontzettend smerig vind.''

Jeffrey (17): "Het hoort er gewoon bij"

Zuipschuit Jeffrey is bang voor de fotocamera, maar niet voor een kater. "Ik ga eigenlijk niet zo heel veel uit, maar áls ik ga, vind ik dat bier er wel gewoon bij hoort. Het maakt de avond gewoon gezelliger. Ik ga trouwens wel vaak naar bieravonden bij vrienden thuis.''

Zelf heeft hij wel al wat slechte ervaringen opgedaan met de goudgele rakkers, maar hij vindt de nadelen daarvan niet opwegen tegen de voordelen. Zoals hij het zelf zegt: ''Ik geef niet zomaar op!''

Serena (16): ''Het is niet nodig, wel lekker"

Een avondje uit kan best zonder alcohol, vindt Serena. Al doet ze dat meestal niet. ''Ik drink gewoon omdat ik het lekker vind, niet puur omdat het daardoor gezelliger wordt. Wat ik het liefste drink? Gemixte tequilla." Ze begon trouwens al op d'r veertiende met zuipen. "Maar slechts af en toe hoor!"

Resi (16): ''Alles kan"

Op mijn vraag of uitgaan ook zonder alcohol kan, moet Resi lang nadenken. ''Tsja, alles kan. Melkkan. Waterkan. Met alcohol is het vaak wel gezelliger, moet ik zeggen. Ik drink alcohol sinds m'n twaalfde en ga eigenlijk ook altijd indrinken met vrienden. De drank tijdens het uitgaan zelf is namelijk hartstikke duur...''

Daylon (17): ''Hoort in de kroeg"

Daylon is bereid om z'n mening te geven, maar wil niet met z'n koppie op Scholieren.com verschijnen. ''Uitgaan zonder alcohol kan wel, maar in de kroeg hoort het er eigenlijk wel gewoon bij, vind ik,'' vertelt hij. ''Ik drink eigenlijk van alles. Van whiskyshots tot jenever-cola, het maakt mij niet zoveel uit. Maar die cijfers uit dat onderzoek? Ik denk dat het in de rest van Nederland veel erger is.''

Als ik mijn medescholieren moet geloven, maakt alcohol het nét even gezelliger. En wat vind jij? Kan uitgaan zonder alcohol, of zijn deze twee dingen onlosmakelijk met elkaar verbonden? Deel het met ons in de reacties!

voeg reactie toe

3385

reacties

Hij is al wat oud, maar Zembla heeft een tijdje geleden een goeie aflevering gemaakt over comazuipen. Met dertien- veertien- en vijftienjarige ervaringsdeskundigen aan het woord. http://www.uitzendinggemist.nl/afleveringen/996581
door Kim (reageren) op 11 februari 2012 om 9:02
Uitgaan moet prima kunnen zonder die gore alcohol.
door hoihoih (reageren) op 11 februari 2012 om 11:39
grapje XD zonder alcohol ben je nergens:P
door hoihoih (reageren) op 12 februari 2012 om 20:52
@hoihoih W?t een onzin. Tuurlijk kan je genoeg lol maken zonder alcohol.
door Laura (reageren) op 14 februari 2012 om 16:54
wat een bullshit gewoon zuipen totdat je er bij neer valt lekker eem groetn uut grunn (dikke lul drie bier)
door heete donder (reageren) op 15 februari 2012 om 14:49
wat nou zonder alcohol stappen zijn jullie gek geworden ofzo? gewoon zuipen totdat je er bij neer valt groeten uut grunn mzzl
door heete donder (reageren) op 15 februari 2012 om 14:51
Wieringerwerf valt niet onder West-Friesland, WF is meer Hoorn, Zwaag, Westwoud, Midwoud, Wognum. Die kant op. & Het valt mij op dat je alleen je vrienden heb gevraagd, alleen maar een tip maar het is leuker als je in Hoorn de straat op gaat en daar wat mensen vraagt die daar wonen, of bij een kermis in Hoorn of Wognum, dan zijn er veel jongeren die drinken. Daarvoor gaan ze naar de kermis these days.
door Lillian (reageren) op 29 februari 2012 om 13:06
stappen=zuipen=comazuipen=dood=geenleven nietstappen=geenleven kortom, het slaat allemaal op hetzelfde, kinderen moeten bij de kassa gecheckt worden, ouders moeten strenger worden, etcetera, etcetera.
door merper (reageren) op 10 juni 2012 om 0:15
ik ben 17 en heb nog nooit alcohol op. gewoon omdat ik dat zelf niet wil, ik heb gewoon geen zin om eraan te beginnen. ook alcohol-loze feestjes zijn heel gezellig er is tijd voor lol, maar af en toe ook voor iets serieus, volgens mij kan dat niet echt meer met alcohol...
door ernie (reageren) op 13 juni 2012 om 21:02
moet je de joodse feesten zien. dan zie je pas echt dat je compleet uit je dak kan gaan zonder alcohol en met gescheiden dansen
door floortje613 (reageren) op 18 juni 2012 om 9:10
het hoort er gewoon bij. en het is hartstikke dom dat de regeren de leeftijd omhoog haalt, vooral omdat ik 4 januari 16 word.
door Jessin (reageren) op 10 november 2012 om 19:32