Cookies..
Door Scholieren.com te bezoeken ga je akkoord met het gebruik van cookies. Klik hier voor meer info.
Wordt het niet hoog tijd om je crush te benaderen? Geef je op voor onze liefdesshow!

Jeugdherinnering: Cartoon Network

Jeugdherinnering: Cartoon Network

Als vierjarige stond ik altijd veel eerder op dan nodig. Om tv te kunnen kijken voordat ik aan mijn ontbijt begon.

De avonden ervoor verliet ik diezelfde tv altijd met tranen en tuiten.

Vanaf stipt 19:00 uur kon ik niet meer kijken, maar slechts dromen over Johnny Bravo, Dexter's Laboratory, Cow and Chicken, I Am Weasel  en Dragon Ball Z

Het is winter! Koud buiten, vroeg donker. Tijd om weg te dromen... naar vroegâh. Toen je nog lampjes in je schoenen had en je verliefd was op de meester.

Maar vooral: toen zúlke coole rages je leven beheersten. Deze donkere maanden halen onze bloggers gouden herinneringen op aan the good old days. 

Na zo'n Cartoon Network-shotje op de vroege ochtend dartelde ik als vrolijke kleuter met mama of oma naar school. De hele ochtend kon ik daar op teren en tijdens de 'grote pauze' mocht ik thuis een uur lang genieten van alle Engelse cartoons op de zender. Samen met mijn bammetjes.

Hitzender

Een hele zender vol met tekenfilms. Een droom voor ieder kind. Als ik er met mijn vrienden over praat, weten ze precies wat ik bedoel met omelette du fromage en kennen ze de term jawbreaker.

Toen Cartoon Network in de VS in 1992 startte, was het meteen een gigantische hit. En ook wij in ons kikkerlandje gingen vanaf 1993 compleet uit ons dak. Toen werd 't nog uitgezonden op analoge televisie - voor de baby's onder jullie: klik hier als je niet weet wat dat betekent.

Engels leren

En Cartoon Network was niet alleen leuk, maar ook zeker educatief. Als kleine Meltem kreeg ik weliswaar wat Engelse boekjes voorgeschoteld van mijn moeder, maar vooral dankzij de ondertitelde Engelse tekenfilms op Cartoon Network pikte ik al snel wat Engelse woorden op.

Zo werd mijn Engels steeds beter, en inmiddels spreek ik het vloeiend. Wie of wat heb ik daar voornamelijk aan te danken? Precies.

Ukkies van nu

Maar da's verleden tijd. Tegenwoordig spreken die kinderen van vier geen woord Engels meer, omdat alle tekenfilms op Nederlandse televisie overdag nagesynchroniseerd zijn. 

Dora the Explorer is er voor de hele kleintjes (en voor de dagen dat ik ziek op de bank hang), maar een goede tekenfilm als Dexter's Laboratory is niet meer.

Ik heb medelijden met de kids van tegenwoordig dat zij tekenfilms op Nickelodeon of Disney XD krijgen voorgeschoteld. IN HET NEDERLANDS.

Kleuterjaren herbeleven

Als meisje van achttien word ik gezien als 'volwassene', maar in gedachten wil ik nog niet eens denken aan dat vieze woord. Op koude dagen zoals deze herbeleef ik mijn kleuterjaren zappend langs Cartoon Network (dit keer in digitale vorm - voor wie er extra geld voor neertelt) of Boomerang.

Ik lach nog harder dan ooit tevoren. Tranen van het lachen en van verdriet zwellen op als ik de televisie uitzet. Daarmee keer ik immers terug naar het heden en moet ik weer aan de bak voor mijn middelbare schooldiploma. Was ik maar weer vier...

De geweldige Cartoon Network-afbeelding hierboven is gemaakt door de allergrootste fan ooit: klik.

voeg reactie toe

4518

reacties

Woehoe, the Powerpuff Girls!
door Hidde (reageren) op 18 februari 2012 om 8:07
Je vergeet natuurlijk Scooby Doo! :P
door Hunterlife (reageren) op 18 februari 2012 om 11:52
Ik vond Cartoon Network vroeger zó stom. Helemaal geen 'echte' programma's, alleen maar getekende programma's!
door Kim (reageren) op 18 februari 2012 om 13:18
Mijn voorkeur gaat dan toch naar bobobobobobobobobobobo.
door DAH (reageren) op 18 februari 2012 om 13:44
Ik mis Deedee. Zij was mijn heldin.
door Fienni (reageren) op 18 februari 2012 om 14:01
Cartoon Network heb je nu nog steeds, maar niet meer analoog. Digitaal wel te ontvangen, maar bij de meeste providers zit het niet in het basispakket. Alleen jammer dat alle programma's tegenwoordig vertaald zijn en er dus geen Engelse Cartoon Network meer is.
door Ikkuh (reageren) op 18 februari 2012 om 14:03
@Ikkuh: Ja, IKKUH.. Je moet lezUH wat er STAAT. LOL. Er staat toch dat je nu 'extra' moet betalen. Ik heb het lekker wel. Gewoon zeuren bij mn ouders. met als statement: "ik wil mijn jeugd terug". Ik haat ouder worden. Krijg alleen maar meer fucking taken en onzin over me heen. Was ik maar een kleuter..
door IkkuhNiet (reageren) op 19 februari 2012 om 14:48
Hey Ikkuh, leer eens lezen. Dat staat er toch of niet, lijpo. Cartoon network heb ik nog steeds, maar dan met allemaal kut programmas. Echt falend. Boomerang is THE shit.
door Ikkuhniet (reageren) op 18 februari 2012 om 16:02
Oh, wat voel ik me oud, nu. Ik weet het ook nog die tijden van Cartoon Network. Ik ben ook een meisje van 18 en ik speelde met mijn vriendinnetjes vooral de Powerpuff Girls na. Hoe geweldig waren die tijden, waarin je bijna geen huiswerk hoefde te maken en gewoon moest spelen. Ik weet nog dat ik toen heel weinig naar de website mocht van Cartoon Network, omdat de .com-websites meer kostten dan de .nl-sites. Mooie jeugd. Wat was het toen verschrikkelijk toen Cartoon Network overging naar digitale tv! Al wat over bleef, waren onze herinneringen. (Al ben ik nog steeds gelukkig, hoor.)
door Anna (reageren) op 19 februari 2012 om 14:10
"Maar da's verleden tijd. Tegenwoordig spreken die kinderen van vier geen woord Engels meer, omdat alle tekenfilms op Nederlandse televisie overdag nagesynchroniseerd zijn. " Complete onzin. Mijn neefje van 4 krijgt Engels op school en kan het beter dan toen ik vier was. Je kan Engels op meerdere manieren leren.
door Dennis (reageren) op 19 februari 2012 om 19:01
Ik was altijd nummer 5 van de kids next door, haha.
door Floor (reageren) op 26 februari 2012 om 18:02
i am weasel ontbreekt opde foto
door arnout (reageren) op 5 maart 2012 om 20:13
Jezus ik mis cartoon network als 19jarige nog elke dag Die leuke Engels talige tv programma met DBZ Dexter etc. Nu is er geen hol meer aan Met die nederlandse shit De laatste keer dat ik het zag dachten ik Snel af zetten Schande dat nederland cartoon network heeft verneukt
door Michiel (reageren) op 20 juni 2012 om 1:29