Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Oudjaarsbrief aan de lezer

Oudjaarsbrief aan de lezer

Door Simon

Zo vlak voor de jaarwisseling neem ik van de gelegenheid gebruik om wat van gedachten met jullie, gewaardeerde misbaksels, te wisselen.

Deze dagen tussen kerst en oud & nieuw werk ik wat minder en kom ik tot conclusies. Zoals:

Af en toe explodeert mijn brein vanwege te veel ideeën voor op Scholieren.com.

Ik zie dat als iets positiefs, ondanks het fysieke ongemak dat het teweeg brengt.

Meestal lukt het me daarna wel om ergens -tegen een zacht prijsje- een vrij behoorlijk, nieuw brein aan te schaffen. Soms loop ik een tijdje rond met een gapend gat op m’n romp, waar de stembanden als speklapjes uit hangen en waarbij mijn moeder af en toe de bloedklodders van mijn bloesje af moet deppen. Gelukkig heb ik blind leren typen.

Basaal idee

Een basaal idee was -toen ik in 2009 hoofdredacteur van Scholieren.com werd- om in samenwerking met de meest getalenteerde Nederlandse en Vlaamse schrijvers van deze generatie een eigenzinnig blog te starten dat het verhaal van de scholier van nu vertelt. Herkenbaar, eigenwijs en uitgesproken.

2011 is het eerste volledige kalenderjaar dat we dit op de voorpagina van Scholieren.com doen. De bezoekcijfers stijgen, de kracht van de redactie ook. En af en toe vraag ik me zachtjes af: wat is nou eigenlijk de bedoeling?

Ik neem even een omweg om het uit te leggen:

Toen ik 17 was (eigenwaarde haalde ik uit het feit dat ik verantwoordelijk om kon gaan met kledinggeld, iedere dag vertelden m’n ouders me dat ik lief was en talent had, het behalen van m’n bromfietscertificaat was m’n grootste prestatie) dacht ik dat de wereld om mij draaide. Er was in principe niets waarin ik niet het allerbeste was, of kon zijn. Ik wilde principieel niet aan de mobiele telefoon en luisterde schaamteloos naar Iron Maiden.

Komend jaar word ik 30 en in deze functie, maar ook omdat ik nog altijd zeilles geef aan de nieuwe leerlingen van mijn oude middelbare school, heb ik het plezier om veel adolescenten te observeren.

Wat ik zie?

Jullie zijn wonderlijke wezens jullie. Ten eerste zijn jullie allemaal superzelfverzekerd. Eigenlijk totaaal niet, maar dat lijkt een soort stelregel: altijd stoerheid uitstralen. Stiekem thuis nog met een knuffel slapen. Niks mis mee.

In het verlengde daarvan: bescheidenheid lijkt niet jullie sterkste karaktereigenschap. Da’s geen verwijt aan jullie, maar ik denk het gevolg van jullie omgeving die leeft het met het idee dat jullie door veel bevestiging (‘je bent fantastisch, kind!’) tot prestaties komen. Terwijl: ik denk dat gewoon hard werken belangrijker is. Een positief zelfbeeld haal je niet uit de bevestiging van anderen.

Ten derde zijn jullie proefkonijnen, had je dat al in de gaten? De eerste generatie die opgroeit met een smartphone naast je bed. ’s Ochtends vroeg meld je je direct op Twitter: “Ik heb zooo slecht geslapen.” En hierbij trekken wij, volwassenen, onze haren uit de hoofden. Want: is dat nou allemaal wel goed voor de ontwikkeling van deze kwetsbare bloemen in de knop?

Ik kijk gefascineerd toe hoe al die volgevreten pubers dromend van een leven in de schijnwerpers daarin hun weg vinden. Ik geloof best dat jullie, uitgemaakt voor jonge alcoholisten, egoïsten en gameverslaafden, alle wil hebben om iets moois te maken van dat ongrijpbare idee waar jullie bang mee worden gemaakt: de toekomst.

Dan gebeurt het, geloof me. In de toekomst. Haha.

Generatiegenoten

Wij, en dan heb ik het even vooral over die 13 generatiegenoten van jou die hier dagelijks hun blogs publiceren, proberen dat verhaal van de scholier van nu op te schrijven. Jouw houvast in angstige tijden van economische crises, snel mobiel internet en Justin Bieber. Vooral die laatste. Bbrrr.

Ik denk dat we in 2011 zo nu en dan de spijker op de kop sloegen. Met blogs waar je iets over kan vinden, waar je niet om heen kan, die lekker dwars zijn, herkenbaar, dramatisch, pijnlijk, suïcidaal, karakteristiek, slim, absurd, genant, eigenwijs, gewelddadig, idioot, relevant, mooi of gewoon ontzettend handig. Zoals de rest van Scholieren.com.

Dat is de bedoeling.

Ik wens jou een waanzinnig mooi 2012. Er staan in ieder geval veel mooie dingen op het Scholieren.com-programma, hou de site maar in de gaten. Ik hoop dat je ze kan waarderen en zo niet: laat het vooral horen als je het kut vindt.

Dat zou goed kunnen, de leiding is handen van een kip zonder kop. Bizar! Hij blijft gewoon lopen!!

Hartelijke groeten,

 

De hoofdredacteur

PS We zijn altijd op zoek naar nieuw talent, in het bijzonder uit Vlaanderen. Als niet voor nu, dan wel voor volgend schooljaar.

Gepubliceerd op 31 december 2011
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

T.

T.

Ik ben onder de indruk Simon.

12 jaar geleden

M.

M.

Tranen. Overal.

12 jaar geleden

J.

J.

Ik zie de bezorgde moeder van Simon voor me, die met veel zorg de stembanden weer terug stopt en voorzichtig zijn nette blouseje droog dept.

12 jaar geleden

L.

L.

Iron Maiden is geweldig.

12 jaar geleden

M.

M.

wouw dat jij je zo kan uit kill respect

12 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.