Cookies..
Door Scholieren.com te bezoeken ga je akkoord met het gebruik van cookies. Klik hier voor meer info.

Besparen in december: 't kan echt

Besparen in december: 't kan echt
Soms komt december zelf met een bespaartip, zoals vorig jaar winter toen onze koelkast het loodje legde

Besparen in december: het woord alleen al klinkt als een pruilmondje boven een lelijke outfit. Maar hee, het ís mogelijk. Echt.

Op Scholieren.com willen we je een helpende hand bieden door je een aantal bespaartips voor te schotelen, om die dramatisch dure decembermaand schuldenvrij te kunnen overleven. Succes!

Oké, eerst een situatieschetsje. Waarschijnlijk heb je meer dan de helft van je maandbudget al uitgegeven aan een überlelijke surprise of een flauw cadeau. Maar nu komt kerst er nog aan en daar moet heel wat voor gebeuren.

Over die broodnodige nieuwe kleding zullen we maar niet beginnen. Koning Winter verpest je haar door het statisch en pluizig te maken, waardoor een extra kappersbezoekje geen overbodige luxe is maar een ware must wordt. En dan gaan er deze maand ook nog allemaal supertoffe bioscoopfilms in première. Wat een rotmaand als je 't zo bekijkt...

Dus wat dan? Allereerst doe je er goed aan, volgens onze geldexpert Anna van het Nibud, om een overzicht te maken van hoeveel geld je eigenlijk te besteden hebt. Is het om te huilen? Dan is de kunst om uit allerlei hoeken en gaten wat bij te verdienen. Oppassen is een goeie, en als je verder geen downloadprincipes hebt, kun je vanuit je eigen stoel de nieuwste bioscoopfilms bekijken.

Ook ík had dit najaar geen cent te maken, laat staan een banksaldo met voldoende nullen voor een nieuwe wintergarderobe. Wat ik toen heb gedaan? Eerst mijn kledingkast opruimen, de ene helft op Marktplaats zetten (kassa!) en de andere helft bij een kledingruil omruilen voor iets anders. Het kost even tijd, maar uiteindelijk maak je nog winst ook. Beter dan dat alles stof ligt te vangen achter in m'n klerenkast.

En die kapper? Die haalt deze maand al voldoende omzet. Ik kom gratis aan een nieuwe haarstijl door als model te fungeren voor vriendinnetjes die kapper willen worden, perfect! Wel een beetje eng, maar de uitgespaarde euro's zeker waard.

Bedenk ook dat je onderscheid kunt maken tussen uitgaven die moeten en uitgaven die mogen. Het is simpelweg een kwestie van prioriteiten stellen. Dat klinkt echt heel erg smerig, maar valt best mee. Als je nu geld hebt om Starbucks-koffie te kopen, maar volgende week met de trein naar de stad moet om kerstinkopen te doen, is het niet zo handig als je je nu laat verleiden door een Starbucks Ristretto Tall Non-fat Extra-hot No-whip Half-sweet Sugar-free Gingerbread Latte. Want die zijn dúúr!

Besparen draait in feite om maar een ding: minder uitgeven dan je normaal doet. En ondanks bovenstaande tips is dat in december nóg een stuk lastiger dan in de rest van het jaar, ik weet het. Maar als je je dan toch heel rijk wilt voelen, tel dan de dingen die je hebt en met geld niet kunt kopen. Uiteindelijk is dat toch waar december voornamelijk om draait.

Heb je net als Annemieke een giga gat in je hand? Surf dan eens naar naar het Scholieren.com Geld & Recht-forum voor tips. Daar houden ook twee Nibud-experts die de boel in de gaten en kun je dus aankloppen voor extra trucs in deze financieel hopeloze maand.

voeg reactie toe

1849